Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 19/03/2024 - Salı

Bedava para devri kapandı: Japonya 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

  • Türk mali piyasalarında var olan 'limoni' hava dün de korundu. Döviz piyasasında artan tansiyon ve TCMB'nin faiz artırımlarına rağmen henüz dezenflasyonist sürecin istenilen düzeye ulaşmaması sonrası geçen hafta yeni önlemler alan TCMB, miktarsal sıkılaştırmaya giderek faiz artırmadan faiz artırım etkisi yaratmak suretiyle piyasa faizlerinin sert bir şekilde yükselmesine neden olmuştu.  
  • Takdir edeceğiniz üzere, faizin enflasyon karşısında yeteri kadar koruma sağlayamadığı ortamda Türk insanın güvenli liman olarak sığındığı hisse senetleri, bu sefer de yükselen faizlerin gölgeside satıcılı bir seyir izliyor. Bu bağlamda, BIST100 ana endeksinde düşüş 6. güne taşındı! Otoritenin almış olduğu önlemlerin amacı (şifa etkisi) her ne talebin soğuması olsa da, yan etkisi hâliyle borsa üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Yükselen mevduat faizleri (risksiz bir yatırım aracı) hisse senedi piyasalarından para çıkmasına neden olurken, krediye ulaşımın zorlaşması ve de pahalı olması kredili işlemlerde borçlanma maliyetini artırarak şirketlerin de yatırım kapasitesini baltalamak suretiyle ekonominin soğumasına; bunun da hâliyle şirket cirolarına yansıyarak şirket performanslarını sorunlu hâle getiriyor. 
  • Teknik bir yaklaşımla, 7,200 endeks seviyesinden başlayan yükselişin eğer Şubat sonu 9,450 seviyesinde bittiğini düşünürsek, bu hareketin %50 düzeltme seviyesinin 8,330 endeks seviyesine işaret ettiğini not edelim. USDTRY kuru TCMB'nin tabir caizse el frenini çekmesi ardından azalan tansiyonla bu sabah 32,34 seviyesine gelirken, Türkiye'nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi de 310-315 baz puan aralığında ama geçe haftarda kaydettiği 280 baz puan seviyesinden uzak bir noktada işlem görmeye devam ettiğini not edelim. 
  • Hazır faiz hadlerinden söz etmişken, dün açıklanan konut fiyat endeksi son aylarda enflasyonun altında artış kaydederek fiyatların da reel olarak düştüğünü gösterdi! Yükselen faiz hadlerinin konut sektörünü de hırpalama başladığını not edelim. Öte yandan, Hazine'nin dün düzenlediği 2 yıl vadeli tahvil ihracında ortalama bileşik faiz %47,49 düzeyinde sonuçlandı. Son haftalarda cereyan eden gelişmeler ardından, acaba Perşembe günü düzenlenecek olağan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz artırımı gelir mi sorusunu da kendime sormadan edemiyorum. Her ne kadar, BloombergHT'nin düzenlediği ankete göre faiz değişimi beklenmiyor olsa da, son günlerde artan tansiyon -güven erozyonu yaratmamak adına- TCMB'nin hamle yapmasına neden olabilir!  
  • Dönelim yurtdışı piyasalara. Son aylarda hep gündeme taşıdığımız üzere Japonya Merkez Bankası (BOJ), 8 yıllık negatif faiz oranlarını ve alışılmışın dışındaki para politikasının (unorthodox) diğer kalıntılarını (faiz eğrisi kontrolünden de vazgeçti) bu sabah sona erdirerek, büyümeyi onlarca yıldır devam eden devasa parasal teşviklerle yeniden enflasyona sokma odağından tarihi bir değişim gerçekleştirdi. Bu hamlenin 17 yıl içindeki ilk faiz artırımı olmasına rağmen, kırılgan ekonomik toparlanma nedeniyle BoJ bundan sonrası için borçlanma maliyetlerindeki herhangi bir artışta yavaş ve temkinki devam etmesi de bekleniyor. BoJ, negatif faiz oranlarından çıkan son merkez bankası olurken, dünyanın dört bir yanındaki politika yapıcılarının büyümeyi ucuz para ve alışılmadık parasal araçlarla desteklemeye çalıştığı bir dönemin de sonuna işaret ediyor! BoJ'un bugün politika normalleşmesine yönelik attığı adımı, deflasyonun pençesinden çıkıldığı yönünde yorumluyoruz. 
  • İşin magazin tarafını bir kenara bırakırsak, 17 yıl sonra bir ilkin gerçekleşmesi, yeni kısa vadeli faiz hedefini %0 - 0,1 aralığında belirlemesi ve faiz eğrisi kontrolünden de vazgeçildiği büyük günde piyasa reaksiyonunun şimdilik sakin olması bizi beklenti gerçekleşi yönünde sakinleştirse de, radikal nitelikteki politika değişiminin bir noktada volatilite yaratma potansiyelini de göz ardı etmiyoruz. YEN son 7 gündür kesintisiz bir şekilde değer kaybederek bu sabah yeniden 150 seviyesinin üzerine yükseldi. 10 yıllık Japon devlet tahvili %0,80 seviyesinden sert bir düşüşle %0,74 seviyesine gerilerken, bu saban Asya piyasalarında karmaşık bir seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Japonya borsası karara önemli bir tepki vermezken, Kore ve Hong Kong borsalarında %1'in üzerinde düşüş görüyoruz. 
  • BoJ toplantısı ardından gözler FED'in yarın akşam sonuçlanacak olağan FOMC toplantısına çevrildi. Her ne kadar faiz oranlarının sabit tutulacağına kesin gözüyle bakılsa da, Başkan Powell'ın mikrofon karşısında kullanacağı üslup ve beraberinde satır aralarında vereceği mesajlar kadar üyelerin tahminleri de önem arz edecektir. Bu sabah itibariyle, vadeli kontratlar FED'in bu yıl 70 baz puan faiz indirimine gideceğini, ilk faiz indiriminin ise %51 ihtimalle Haziran ayında gerçekleşeceğine imkân tanıyor. Benzer bir şekilde, Avrupa'dan da ilk faiz indirimi için oklar Haziran ayına işaret ederken (%56 ihtimal), 2024 yılında toplam faiz indirim beklentisi 85 baz puan.
  • A︎BD enflasyon verileri ardından morali bozulan ve geçen haftayı keyifsiz bir şekilde tamamlayan küresel mali piyasaların dünkü günü de dar bir bantta salınarak tamamladıklarını not edelim. FED'in faiz indirme hatta bilanço daraltma ihtimaline sıkı sıkı sarılan faiz getirisi olmayan altın ve bitcoin gibi enstrümanlar sırası ile 2,195 ve 73,600 dolar seviyesine kadar ilerlemesi ardından 2,160 ve 65,000 dolar seviyelerine kadar geri çekildiler. Altın için 2,070 dolar seviyesinin altında haftalık kapanış görmememiz kaydı ile 2,550 dolar hedefimizde şimdilik bir değişiklik bulunmuyor. Bitcoin'de yeni zirve seviyelere soluksuz bir şekilde yaşanan koşu ardından gelen geri çekilmeyi şimdilik soluklanma olarak okumak istiyoruz.

 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.