Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 25/02/2020 - Salı

Yetiş doktor! Tribünler FED'i oyuna çağırıyor

  • Dün küresel piyasalar adına söylenecek tek söz kara bir Pazartesi’nin yaşandığıdır.  
  • Koronovirüsün Çin’den çıkarak kıta Avrupası’nda da görülmeye başlaması ile kaygı boyutu bir üst kademeye taşındı. Dün bu minvalde Güney Kore ve Japonya’dan sonra virüsün en yoğun hissedildiği İtalya’da da piyasaları adeta çakıldı. İtalya borsası günü %5,5 düşüşle tamamladı. 
  • Virüsün hizmet sektörü, taşımacılık, turizm ve tedarik zincirine vuracağının darbenin bir yansıması olarak petrol fiyatları son 2 günde %8 değer kaybetti (60 doları test eden petrol 55 dolara kadar geriledi).  
  • Güney Kore borsasının %3,5 , İtalya borsasının %5,5 düştüğü günden ABD borsalarında da nasibini alarak geceyi %3,5 düşüşle tamamladı. 
  • İçerde ise bir tarafta ev yapımı sorunlar diğer tarafta artan jeopolitik risklerin gölgesinde koronavirüsü pekiştirici bir rol oynadı. Virüsü Türkiye’ye sınırı olan ülkelerde görülmeye başlaması, ister istemez petrolün değer kaybının yarattığı itici gücü de silerek TL’nin de olumsuz havaya eşlik etmesine neden oldu. 
  • TCMB’nin son 6 toplantısında yapmış olduğu faiz indirimlerine paralel politika faizinin %24’den %10,75’e indirdiği bir ortamda, 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin getirisi Ocak sonunda test ettiği %10 bileşik seviyesinden %12,42’ye kadar yükseldi. 
  • TL faizin yatırımcısına reel bir getirir sunamadığı ortamda, kamu bankalarının yoğun döviz satışlarına rağmen, USD/TRY kuru Ocak ortasında test ettiği 5,84 seviyesinden dün 6,16 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. 
  • Son günlerde bültenlerimizde, 6,10 seviyesinin önemine işaret ederek, geçilmesi durumunda yukarda 6,14 ve 6,17 seviyelerini ön plana çıkarmıştık. Dün USD/TRY kuru gün içinde 6,16 seviyesine kadar yürümesi ile kısa vadede TL açısında satış baskısının bir miktar da olsun dinmesini bekliyoruz (bakınız grafik). 
  • Hülasa, yatırımcılar, virüsün gölgesinde riskli varlıklardan uzak durup güvenli limanlara yöneldiği dünkü günde satışların adresi hisse senetleri; alımların adresi ise altın ve ABD tahvilleri oldu. 
  • Zaten bozuk olan ekonomik aktivitenin, küresel cephede işleri virüs ile daha da zor bir patika itmesi ardından piyasalarda yeni bir heyecan ve fiyatlama davranışının da hakim olduğunu görüyoruz.  
  • Piyasalar açık bir şekilde küresel büyüme görünümünün bozulması ardından önde gelen merkez bankalarını yeniden faiz indirmeye davet ediyor. 
  • Böyle bir “beklentinin” bile “fiyatlanması” aşırı seviyelere gelen pek çok enstrümanda kısa vadede rüzgarın yön değiştirmesine neden olabilir.  
  • Mesela 1,635-1,640 usd/ons seviyesinden realize ettiğimiz altın ve halen daha taşıdığımız EUR/USD uzun pozisyon aklımıza geliyor. Öte yandan dün sabah saatlerinde 6,16 test eden USD/TRY kurunun bu sabah 6,07 seviyelerine kadar gerilemesi gibi! 
  • Her ne kadar virüs kaygısı sakinleşmeden mali piyasalarda da kalıcı bir dinginlik beklemek fazla iyimserce olsa da, mal ucuzken alınır mantığından hareketle, altın cephesinde son 12 haftada yaşanan %16 yükseliş ardından kar satışlarını yaşanması bizleri hiç ama hiç şaşırtmayacaktır (bakınız grafik) 
  • Dün yaşanan kara Pazartesi ardından bugün günün rengi açılacağa benziyor. Veri akışının ise oldukça sığ olduğunu not edelim. TCMB Başkanı Uysal’ın Bursa Sanayi Odası’nda yapacağı açıklamalar takip edilecektir.
  • Özetle: Ons Altın ve USD/TRY’de kısa pozisyondayız, EUR/USD’de uzun pozisyonlarımızı daha da arttırdık. GBP/USD için uzun pozisyon kollamak adına 1,2950 üzeri gecelik kapanış bekliyoruz.

USD/TRY
 
USD/TRY kurunda 6,10 seviyesinin önemini bültenimizde pek çok kez paylaşmıştık, geçilmesi durumunda 6,14 ve 6,17 seviyelerini ön plana çıkarmıştık. Dün, 6,14 ve 6,16 seviyeleri test edilerek hedefler büyük ölçüde tamamlanması ardından bu sabah teknik hareketin devreye girerek aşırı alım seviyelerine ulaşan kurda düzeltmenin pimini çekmiş.

Mevcut 5,84’den başlayan ve 6,16 seviyesine varan yükselişin en önemli düzeltme seviyeleri aşağıda 6,04 – 6,0 bandı olarak ön plana çıkıyor.

1582614137e352f3f9e57ca3b438915616edfb4636_1_1200.jpg

EUR/USD
 
EUR/USD paritesinin 1,0830 ile 1,07 bölgesini kademeli alım bölgesi olarak gördüğümüzü ve yukarı yönlü hareket beklediğimizi günlerdir paylaşıyoruz. Aşırı satım bölgesinden çıkana EUR’da yukarda 1,09 ve 1,10 seviyelerine doğru yükseliş bekliyoruz.

1582614138f25177986bfba8674240b2178be116ce_2_1200.jpg

Ons Altın

Altının ons fiyatı riskten kaçısın gölgesinde dün 1,688 dolar seviyesini test ederek son 7 yılın zirvesine yükseldi. Teknik manada, aşırı dik seviyelere gelen, basında sıklıkla yer bulan, göstergeler ile uyuşmazlık yaşayan, tabir caizse annemin bile “al oğlum da daha da yukarı gidecektir” dediği bir ortamda bil ki satma vakti çoktan gelmiştir!

158261413886610e18455b1b55af41bbf2fcf1fef2_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.