Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 06/03/2020 - Cuma

Yerli dövize koşuyor. Yabancı TL varlıklardan çıkıyor

  • Dün Türk mali piyasaları, Rusya’ya giden Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Putin arasında gerçekleşen önemli zirveyi takip etti. 
  • Dün gerçekleştirile ziyaret, ikilinin bu yılki üçüncü görüşmesi oldu. Hatırlamak gerekirse, İkili geçen yıl sekiz kez bir araya gelmişti.  
  • Zirveden, beklentilerimize paralel ateşkes kararı çıktı. İdlip’te ateşkesin kalıcı hale gelmesi için bir seri önlemler de alınacak (güvenlik koridoru, Türk-Rus devriyesi vb…). 
  • Dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, zirveden asgari olsa da mutabakat kararı çıkması her ne kadar uygulanabilirliği soru işareti yaratsa da, olumlu bir sonuç. Anlaşma sağlanması, ateşkesin tesis edilmesi, jeopolitik risklerin de azalması anlamına geliyor.  
  • Türk mali piyasaları açısından konuyu ele aldığımızda, uzlaşı haberinin, döviz piyasasından ziyade orta vadeli bir bakış ile dünyada gerileyen faiz oranlarına paralel hisse senedi piyasalarına yarayacağını tahmin ediyoruz (bakınız grafik). 
  • Her hafta Perşembe günü TCMB tarafından açıklanan Menkul Kıymet İstatistikleri ve Haftalık Para ve Banka İstatistikleri raporu, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının yılbaşına nazaran 6 milyar dolar artışla tarihi rekor seviyeye yükseldiğini; yabancıların ise TL varlıklarda yılbaşına nazaran 3,4 milyar dolar portföy azalttıklarını görüyoruz (bakınız grafikler). 
  • Küresel çapta ise virüsün tedirginliğinin yarattığı türbülans, Türk mali piyasalarına daha az sirayet ediyor. Bir tarafta henüz Türkiye’de vaka sayısına rastlanılmaması, öte yandan Çin’de yaşanan arz şokuna paralel siparişlerin Türkiye’ye kayması olumlu. 
  • Her şeye rağmen döviz piyasasında geri çekilmelerin daha sınırlı olacağını tahmin ediyoruz. Kurun ateşlendiği günlerde devreye giren kamu bankalarının iyimser günlerde alıcı tarafta olmalarını bekliyoruz. Bu bağlamda, USD/TRY kurunda, aşağıda 6,06 ve 5,9850; yukarda ise 6,16 ve 6,25 seviyeleri oyun alanın çizgilerini teşkil ediyor. 
  • Dün ABD borsaları son günlerde olduğu üzere tahterevalli misali bir aşağı bir yukarı seyrini sürdürdü: ABD borsaları geceyi virüs endişeleri ile %3,5 düşüşle tamamlarken, güvenli liman arayışlarına paralel dünyanın risksiz gösterge faizi olan 10 yıllık ABD tahvil %0,83’e kadar geriledi. 
  • Her ne kadar virüse yakalananların ölüm oranı %1-2 bandında kalsa da, insanların tedirgin olduğu hatta korktuğu ve belirsizliğin egemen olduğu çok aşikar. Wuhan’da patlak veren COVID-19 virüsü, Çin genelinde yavaşlarken, vaka sayısı Güney Kore’de 5,766 ; İtalya’da ise 3,089’a yükseldi. 
  • Bugün mali piyasalarım gündeminde, her ayın ilk Cuması olduğu üzere, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacak istihdam raporu ile OPEC'in toplantı sonucu takip edilebilir. 
  • Bir tarafta virüs paniği ile yaşanan hem arz hem de talep şoku, diğer tarafta Suudi Arabistan’ın üretim kesintisi önerisine karşı çıkan Rusya nedeniyle Brent cinsi petrolün varil fiyatı bu sabah 50 doların altına indiğini not edelim. 
  • Jeopolitik risklerin azalması sonucu Türk mali piyasaları açısından tam olarak pembe bir tablo çizemesek de, küresel satış baskısından minimum oranda etkilenen TL ve TL cinsi varlıklarda, hisse senedi yatırımını ilk sıraya alıyoruz.

Borsa İstanbul
 
Merkez Bankalarının yeniden devreye girmesi ile küresel çapta gerileyen faizlere paralel içerde Borsa İstanbul’un yönünü yukarı çevireceğini düşünüyoruz. 

1583479676d18095f76d7bef882f8f42882443c184_1_1200.jpg

EUR/USD
 
1,1240 olan ilk hedefimiz gerçekleşti. Biraz soluklanma ardında, 200 günlük ortalamaların geçtiği 1,1340’lı seviyeler radar menziline girecektir.

1583479677ecfe4f69bbb8b234f868b6da7e47b5b3_2_1200.jpg
Menkul Kıymet İstatistikleri

Her hafta Perşembe günü TCMB tarafından açıklanan Menkul Kıymet İstatistikleri, yurtdışı yerleşiklerin TL varlıklarda yatırım davranışı hakkında önemli ip uçları sunuyor. Buna göre, 28 Şubat ile biten haftada, bir önceki haftaya göre, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi portföyü 194 milyon dolar, devlet tahvili portföyü ise 197 milyon dolar azaldı. Bu sonuçlarla birlikte, yılbaşına nazaran, TL varlıklardan yabancı çıkışı 3,4 milyar dolar oldu.

15834796775edd35d854ea91600c49d5ae261be8c4_3_1200.jpg

Haftalık Para ve Banka İstatistikleri
 
Her hafta Perşembe günü TCMB tarafından açıklanan bir diğer önemli rapor olan Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, yurtiçi yerleşikler, 28 Şubat ile biten haftada Döviz Tevdiat Hesaplarını (DTH) 2 milyar dolar daha artırmışlar. Dövizle işi olmayan gerçek kişilerin (bireylerin) DTH’ları 124,1 milyar dolar ile rekor kırarken, tüzel kişilerin ise (şirketlerin) DTH’ı 0,3 milyar dolar artışla 76 milyar dolar seviyesine yükseldi. DTH’larda yılbaşına göre artış 6 milyar dolar, 2019 başına göre artış 39 milyar dolar, 2018 Ağustos’a göre ise 48 milyar dolar oldu.

1583479677999e7f9cf5e1c1f894109ed8456c5e80_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.