Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 27/05/2020 - Çarşamba

Virüs yavaşlıyor, küresel risk iştahı canlanıyor!

  • Bayram tatili öncesinde Türk Mali piyasları haftayı ılımlı bir seyirle tamamlarken, küresel piyasalar, bizim kapalı olduğumuz günerde, virüs önlemleri ve izolasyonların gevşetilmesi ile olumlu bir seyir izlemiş.
  • Türk mali piyasalarında, son dönemlerde, paradigmal deşimlerin yaşandığını bültenlerimize son günlerde işliyoruz. BDDK’nın, yurtdışı yerleşiklere TL verilmesini zorlaştıran adımları ve kurun ivmelendiği dönemde yabancı bankalara kesilen cezalar, Türk mali piyasalarına haliyle yabancı bankaların katılımını oldukça azalttı. 
  • İster istemez, pek çok yabancı bankanın TL piyasasında uzaklaşmaya başlaması, kur üzerinde var olan ‘yabancı etkisini’ de azaltarak (TL alehine kısa pozisyonları) TL'deki değer kaybını durdurdu.
  • Öte yandan, ithal ürünlere getirilen vergileri de beraber düşündüğümüzde, Türkiye ekonomisinin ithal ikameci bir ekonomik modele ve daha içe kapalı bir yapıya evrildiğini görüyoruz.
  • Kuşkusuz, alınan önlemler ile, Türk insanının nabzının attığı USD/TRY kurunun 7,30 seviyelerinin kıyısından 6,70’lere kadar gevşemesi kısa vadede önemli kazanımlar olarak görülebilse de, orta ve uzun vadede, büyüme için dış finansmana ihtiyacı olan Türkiye ekonomisi açısından atılan adımların yan etkileri kuşkusuz olacaktır.
  • Haftanın son iş gününde açıklanan verilere göre, kapasite kullanım ve reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre yükselirken, 15 Mayıs ile biten haftada, gerçek kişilerin döviz mevduatları altın fiyatlarındaki artış ile 0,7 milyar dolara artarak 118,3 milyar dolar oldu.
  • Yurtdışı yerleşiklerin portföyündeki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi portföyü 21 haftalık aralıksız süren çıkış ile toplam rakam eksi 10 milyar doları aştı. Yabancının DİBS portföyü 2005'ten bu yana en düşük düzeye geriledi.
  • TCMB, döviz karşılığı TL swap piyasasında geleneksel yöntemle gerçekleştirilen swap ihalelerinin limitini %40’tan %50'ye çıkardı. Bu adım ile, TCMB, rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
  • Bayram sabahı, Türkiye’de, Resmi Gazete'de yayımlanan vergi haberine göre, altın ve döviz alım işlemlerindeki BSMV oranı %0,2'den 5 kat artırılarak %1'e çıkarıldı. Aynı zamanda, son dönemde mevduat sahipleri tarafından tercih edilen banka finansman bonosundan alınan vergi oranı da %10'dan %15'e getirilerek mevduat ile eşitlendi.
  • Türkiye ve KKTC mali piyasaları bayram tatilindeyken, yurtdışı piyasalarda risk iştahının arttığını görüyoruz. Virüs endişelerinin dinmesi ile, hisse senetleri ve riskli varlıklara olan talep artarken, güvenli liman olan altının ons fiyatı 1,700 dolar seviyesine çekildi (bakınız grafik).
  • Covid-19 salgınının dünya genelinde sakinlemesi hatta krizin merkezi konumundaki ABD'de bulaşıcılık oranın düşmesi, küresel finansal piyasalara da adeta dün ‘bayram’ etkisi yaratmış.
  • Arz ve talep koşullarının yavaş yavaş denge seviyeye yükseldiği petrol piyasasında, Brent cinsi petrolün varil fiyatı 36 dolara otururken, enerji ve havacılık hisselerine yönelik de yukarı yönlü hareketlilik dikkat çekiyor. Mesela, Alman hükümentinden destek alan Lufthansa hisseleri son 8 günde %30 yükselirken, Easyjet sadece 2 günde %21 değer kazandı.
  • Elbette her şeyin güllük gülistanlık olmadığını da not etmek gerekiyor. Anketlerde rakibi Biden’ın gerisine düşen Trump, tahmin ettiğimiz üzere tonunu sertleştirmeye başladı. ABD ile Çin arasındaki var olan soğuk savaşın Hong Kong üzerinden tırmandığını görüyoruz. Trump, Çin'e yönelik “çok ilginç ve kuvvetli” aksiyonlar alacağını açıkladı.
  • ABD borsalarının dün günü ciddi yükselişler ile tamamlaması ardından sabah saatlerinde Asya piyasalarından da iyimser bir hava hakim. Veri akışı bugün sakin görünüyor. Yurtdışı iyimserliğin Türk mali piyasalarını da sarmalayacağını düşünüyoruz.
  • BIST100 endeksi, bayramın acısının çıkararak bugün hatırı sayılır bir yükseliş kaydedeceğini, USD/TRY kurunda ise aşağı yönlü ivmenin devam edeceğini düşünüyoruz (bakınız grafik).

 
Ø  USD/TRY

USD/TRY kurunda 7,2690 zirvesi ardından gevşemenin kademeli olarak devam etmesini öngörüyoruz. Nihai hedefimiz, kırmızı kutu ile çevrelenen seviyelere doğru düşüş olarak ön plana çıkıyor.

15905568762bc0b6480fe8c34c0e0b5dcedcc74545_1_1200.jpg  

Ø  Ons Altın

Güvenli liman olarak görülen altın, artan risk iştahı ile 1,700 usd/ons seviyesine doğru gevşedi. Alım yönünde pozisyon takip edenlerin, teknik olark güçlü görülen 1,700 dolar civarından kademeli olarak hamle yapabilir.

1590556876c226295ef7d4c2c8465210d737632fd1_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.