Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 01/02/2022 - Salı

USDTRY kurunda aşağı yönlü seyir bir müddet daha korunabilir

  • Haftanın ilk iş günü küresel mali piyasalar cephesinde iyimser bir şekilde tamamladı. FED'in geçen hafta enflasyon tehdidi ile mücadele etmekte 'kararlı' olduğunu hissettirmesi ile başlayan ve ABD-Rusya gerginliği ile tırmanan riskten kaçış havası, yerini, yeni haftada daha ılımlı bir seyre terk etti. 
  • Haliyle, riskten kaçış isteğinin ağır bastığında tıpkı fırtınalı havalarda gemilerin sığındığı liman misali, küresel piyasalar da geride bıraktığımız haftalarda, FED endişesi ile adeta dolara sığınmışlardı. Bunun sonucu olarak da ABD Doları küresel bazda değer kazanırken, hisse senetleri, kripto paralar gibi riskli kategoriye giren varlık sınıfları satış baskısında ilk ilk sırayı almıştı. 
  • Dün, yeni haftanın daha ılımlı başlaması, FED'in yol haritasının yavaş yavaş sindirilmeye başlanması, ABD-Rusya gerginliğinde çatlak seslere rağmen diplomasinin galip geleceğine yönelik inanışının da ağır basmasıyla, bu sefer de gemiler güvenli limandan çıkarken, ABD Doları da haliyle değer yitirdi. ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahviller geçen hafta %1,90 seviyesini test etmesi ardında %1,77 seviyesindeki 200 haftalık ortalamasına geri çekilirken, doların sepete karşı piyasa kuru olan DXY de 96,5 seviyesine geriledi. Bu bağlamda, hisse senetleri tüm dünyada geçen haftaların acısını çıkarırcasına yükselirken, Bitcoin yeniden düşüşün sertleştiği 39bin direnç seviyesine yaklaştığını görüyoruz. 
  • İyimser havanın bir yansıması olarak içeride de son haftalarda dikkat çektiğimiz üzere, USDTRY kurunun dün 13,30 seviyesine kadar gerilediğine şahit olduk. Hatırlarsanız, kur korumalı mevduat ürününün kurumsal müşterileri de kapsayacak şekilde kapsamının genişletilmesi ve getirilen vergi muafiyetinin, döviz bozumlarını tetikleyeceğini ve bunun da kuru aşağıya itme potansiyeli taşıdığının altını çizmiştik.  
  • USDTRY kurunda, teknik bir bakış açısı ile, 13,95 seviyesi geçilmeden döviz alım ihtiyacı içinde olan yatırımcıların beklemesi gerektiği görüşümüzü korumaya devam ederken, daha da aşağıda, 13,06 ve 12,52 seviyelerinin hedef sahasına girebileceğini düşünüyoruz. Elbette, piyasa dedikodularından elde ettiğimiz izlenim -teyite muhtaç bilgiler- kurun son haftalarda yatay hatta yavaş yavaş aşağı yönlü seyrinin ve gerileyen oynaklık oranının arkasında kamunun da büyük bir payı olduğunu düşünüyoruz. 
  • Dün iyimser havanın içeride de ağır basması ile BİST100 endeksi günü %1 yükselişle tamamladı. Akşam saatlerinde Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasına göre, Kredi Garanti Fonu kapsamında 60 milyar TL'lik 3 yeni paketle firmalara limit açılacağını söyledi. Ayrıca, elektrikte tarifelerin yeniden belirlendiğini; kesintiye uğrayan İran doğalgazının ise yeniden akmaya başladığının altı çizildi. 
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Şubat-Nisan dönemine ilişkin Finansman Programını açıkladı. Buna göre, Şubat'ta toplam 101,7 milyar TL rekor borç ödemesi yapılacak. Bu rakamın 37,7 milyar TL'lik kısım da dış borç olduğunun altını çizelim. Bu bağlamda, dış borç tarafında şartlar müsait olursa Eurobond ihracına çıkılacağını düşünüyoruz. Elbette, son 2 senenin zirvesinde salınan gösterge ABD 10 yıllık tahvil faizleri bir tarafta, devreye alınan yeni ekonomik programın yarattığı kafa karışıklığı diğer tarafta, Hazine açısından önemli bir test unsuru olarak görülecektir.  
  • Dünden kalan veri veya haber başlıkları arasında, Türk-İş'in yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasına göre Ocak ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması, yani açlık sınırının 4,250 TL olduğu açıklandı. Bunun da asgari ücret rakamın sadece birkaç TL uzağında olduğunu not etmek gerekiyor. Türk-İş bülteninde, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamı da, bunda da yoksulluk sınırı deniyor, 13,843.50 TL olduğu açıklandı. 
  • Ocak ayını da geride bıraktık. Zaman ne kadar da hızlı ilerliyor! Risk iştahının göstergesi konumunda ABD teknoloji borsası Nasdaq dün geceyi %3,4 yükselişle tamamlaması ardından yeni gün ve ay başlangıcında, dünden kalan iyimserliğin bir nebze de olsun ivme kaybettiğini görüyoruz. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hafif çaplı da olsa düşüşler görülürken, Çin'in yılbaşı tatilinde olduğu Asya borsalarında, gösterge endeks Tokyo borsası %0,3 yukarıda işlem görürken, Kore ve Hong Kong borsalarında %1'in üzerinde yükseliş isteği ağır basıyor. 
  • Bültenimizi dikkatle takip eden okurlarımız, FED endişesi ile sertleşen satışların bir noktada şirket değerlemelerini cazip seviyelere çekerek yeni alıcıların da piyasa girmesine neden olacağını paylaştığımız hatırlayacaklardır. Kademeli olarak, her anlamlı düşüşte, acele de etmeden, dönemin ruhuna uygun şirketlerin hisse senetlerinden portföy yapma stratejimiz devam edecektir.  
  • Diğer bir taraftan, Bitcoin cephesinde var olan pozisyonlanmamızı artırmak için, düşüşün derinleştiği önemli bir teknik seviye olan 39,600 dolar seviyesinin üzerinde haftalık kapanış sinyal beklediğimizin de altını çizelim. 
  • Kıymetli madenler cephesinde dün detaylı bir şekilde paylaştığımız analizimizde de belirttiğimiz üzere, haftalık olarak altında 1,850 dolar seviyesi üzerinde kapanış görmeden alım için kolları sıvamayacağız. Gümüşte ise, aşağıda 21,50 dolar seviyesi defans hattı anlamında büyük bir öneme sahip olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Çekirge bu sefer de zıplayacak mı hep birlikte göreceğiz. 
  • USDTRY kurunun, günün erken saatlerinde, ilk işlemlerde, 13,30 seviyelerinden güne başladığını görüyoruz. Yakın bir gelecekte, aşağı yönlü seyrin ağır basmaya devam edeceği beklentimizi koruduğumuza bir kez daha vurgu yapalım. 
  • Yeni ayın ilk işlem gününde, tüm dünyada imalat sanayi PMI rakamları büyümenin öncü göstergesi olarak yakından takip edilecektir. İçeride ise, İstanbul bölgesi için İTO'nun açıklayacağı enflasyon rakamları takip edilebilir. 
 

>Dış Ticaret

Aralık ayı dış ticaret verileri dün TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %24,9 artışla 22,3 milyar dolar, ithalat ise %29,9 artışla 29,1 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %76,6 seviyesine geriledi. Her iki rakamın da aylık bazda rekor rakamlara olduğunu peşinen söylemek gerekiyor. Veriyi istediğiniz yöne bükmek son dönemlerin popüler yaklaşımı oldu. Buna göre ihracat rekor kırarken, ithalat rakamları ise göz ardı edilebiliyor. Lakin iki verinin de uyum içinde olduğunu görüyoruz. Türkiye ihracat yapabilmek adına ithalat yapmak durumunda olan bir ülke. İki rakamın arasında farka baktığımızda ise, dış ticaret açığının 6,8 milyar dolar ile neredeyse son iki yılın en yüksek düzeyinde yaklaştığını görüyoruz. Demek ki, iddia edildiği üzere, TL'de yaşanan ciddi değer kaybının dış ticaret açığını azaltmadığı gibi artırdığını da görüyoruz.

 
16436928895746ec4237c73171ba61fa03d08015c4_1_1200.jpg 164369288960c31f07e051a038ad51b1b06d3b5771_2_1200.jpg
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.