Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 17/01/2020 - Cuma

USD/TRY: Tüm hedeflere ulaştık. Kısa vadede iyimser tonumuzu koruyoruz

  • TCMB’nin dün sonuçlanan olağan Para Politikası Kurulu Toplantısı (PPK) piyasa beklentilerine (bizim beklentimizin bir kademe altında) paralel 75 baz puan indirime sahne oldu. 
  • TCMB’nin faiz indirimine kesin gözüyle bakıldığı dünkü günde, karar kadar, karar ardından yayımlanan kısa politika metni de dikkatle takip edildi. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahmini ile "büyük ölçüde uyumlu" olduğunu belirterek PPK, "ölçülü" faiz indirimlerinin devam edileceği sinyalini verdi. 
  • Dünkü faiz indirimi ile, görevi Sn. Çetinkaya’dan teslim alan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, göreve geldiği dönemi kapsayan son beş PPK toplantısında politika faizi 1275 baz puan indirerek %24’den %11,25 seviyesine çekti. 
  • TCMB kararı öncesinde 5,87 – 5,88 bandında salınan USD/TRY kuru, karar ardından hedeflediğimiz ikinci seviye olan 5,84’ü test etti. Kısa vadede, aşağıda grafik analizinden de izah ettiğimiz üzere, bir müddet daha iyimser tarafta kalmak için nedenlerimiz bulunuyor. 
  • Bu sabah Çin’de açıklanan büyüme verileri ABD ile yaşanan ticaret savaşlarının etkilerini taşırcasına 2019 yılında %6 ile 29 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Çin ekonomik aktivitesindeki ivme kaybını engellemek adına önlem alınacağı ve ticaret savaşlarının çözüme ulaşacağı beklentisi ile Asya piyasalarında bu sabah alım isteğinin oluştuğunu görüyoruz. 
  • Birinci faz ticaret anlaşmasının imzalanması ardından piyasalarda esen iyimser hava dün akşam da korundu. ABD borsaları geceyi %1’e yakın artıda tamamlarken, endeksler tarihi seviyelerde işlem görüyor. Yukarı daha da yukarı sloganı ile 30bin seviyesine göz diken Dow Jones’un haftaya bu eşiği de test edeceğini düşünüyoruz. Hatırlatma yapmak gerekirse, her balon bir gün iğne ile (er ya da geç) tanışacaktır. 
  • Dün TCMB kararının yanı sıra, içerde açıklanan bir seri önemli veri de dikkatlerden kaçmadı. TCMB verilerine göre özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcundaki azalış eğilimi seyir Kasım ayında da devam ederken, 10 Ocak ile biten haftada brüt döviz rezervleri ve altın 0,8 milyar dolar artarak 106,2 milyar dolar seviyesine yükseldi. 
  • Öte yandan, net uluslararası rezervler 3,4 milyar dolar azalarak 37,5 milyar dolara geriledi. Menkul kıymet istatistikleri raporu ise, yabancı yatırımcıların hisse ve tahvil piyasasından 0,3 milyar dolar portföy azalttıklarını, yurtiçi yerleşiklerin ise döviz alımına devam ederek toplam DTH’ı 1,7 milyar dolar daha arttırak tüm zamanların zirvesine taşıdıklarını görüyoruz (bakınız grafik). 
  • ABD piyasalarının rekor seviyelerde geceyi kapatması, sabah Asya’da iyimser başlayan güne paralel, içerde de hisse senedi piyasasının bugün alımlara sahne olacağını düşünüyoruz. USD/TRY kurunda ise, önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 5,84’ün etrafındaki hareketi anlamaya çalışacağız.  
  • Döviz ve hisse senedi piyasalarında yaşanan iyimser havaya paralel, tahvil piyasasında iyimserliğin daha düşük dozda da olsa devamını bekliyoruz. 2 yıl vadeli gösterge faiz yılbaşından bu yana 155 baz puan düşerek Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti. Türkiye’nin yabancı indinde riskini yansıtan 5 yıl vadeli CDS primleri, 250 baz puanın altına sarkarak Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviyelere geldi. 
  • Sabah saatlerinde Dolar karşısında son 8 ayın en yüksek seviyesine gelen Japon Yen’i, piyasaların olumlu havasını haykırıyor. Kısa vadede TL açısından olumlu olmak adına bazı sebeplerimiz birikiyor. Orta vade için görüşlerimiz daha temkinli olsa da, kısa vadede iyimser tonumuzu korumaya devam ediyoruz.

USD/TRY
 
USD/TRY kurunda geride bıraktığımız hafta yaşanan ABD-İran gerginliği ile 5,99 seviyesine varan bir yükseliş kaydeden USD/TRY kurunda, yükselişe inanmamış, teknik göstergelerin aşırı alım seviyesine geldiğini, düzelteme beklediğimizi, aşağıda ise 5,87 ve 5,84 seviyelerini ön plana çıkarmıştık. Dün TCMB kararı ardından son zamanlarda alıştığımız üzere mini çapta ralli yapan USD/TRY kuru, 5,84 seviyesini test ederek hedeflerimizin de gerçekleşmesine neden oldu. Teknik manada, 5,6850’den başlayan ve 5,99 seviyesine varan yükselişin %50 düzeltme seviyesi 5,84’e tekabül ediyor. Bu seviyenin etrafındaki hareketi/davranışı görmek istiyoruz. Son günlerde bültenlerimizde, ABD-İran gerginliğinin Türkiye açısından ABD ile ilişkileri düzeltmek için bir fırsat olarak gördüğümüzü yazıyoruz. Ankara’nın kartlarını iyi oynaması durumunda, ABD ile son yıllarda gerilen ilişkileri ve devamında S-400 füzeleri nedeniyle yaptırım tehdidini ve hatta belki de Halkbank mevzusunu daha yumuşak bir şekilde atlatabiliriz.

Dışarda, önde gelen küresel merkez bankalarının halen daha destekleyici para politikası duruşlarını koruması (düşük faiz ve bol likidite) içerde ise Türkiye’nin ABD ile ilişkileri düzeltmesi durumunda, 2019 yılının Arjantin Pezosundan sonra en kötü performans gösteren para birimi olan tamamlayan Türk Lirası’nın bir miktar toparlandığına şahit olabiliriz. Bu nedenle, kısa vadede iyimser tonumuzu korumak için sabretmeye çalışıyoruz.

1579246500597a84e573ecf7fbfeee4ee4547b0f17_1_1200.jpg

Haftalık Para ve Banka İstatistikleri
 
TCMB’nin her hafta Perşembe günü açıkladığı Para ve Banka İstatistikleri raporuna göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi 10 Ocak ile biten haftada da devam etmiş. Rapora göre, sistemdeki toplam DTH (Döviz Tevdiat Hesapları) 196 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. DTH’ın kompozisyonuna bakarsak, dövizle işi olmayan gerçek kişiler söz konusu haftada 0,3 milyar dolar alırken, kurumlar ise 1,4 milyar dolar almışlar. Hatırlanacağı üzere, İran – ABD gerginliği, geride bıraktığımız hafta piyasaları germiş, riskten kaçış eğilimi genele yayılmıştı. TCMB’nin faiz indirimleri ile artık (enflasyon ve stopajdan arındırılmış) reel bir getiriden söz etmek çok güçleşti. Bu bağlamda, her ne kadar döviz alım isteği 2019’un ikinci yarısında ivme kaybetmiş olsa da, yeniden canlanmayacağının garantisini de edemiyoruz.

1579246500714bdc290423c2de3d4f06a95804044a_2_1200.jpg

Menkul Kıymet İstatistikleri
 
Yurtdışı yerleşiklerin TL ve TL cinsi yatırım araçlarına olan talebine ışık tutan haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri raporu da önemli ip uçları sunuyor. 10 Ocak ile biten haftada, yabancı yatırımcılar, tahvil ve hisse senedi piyasasından toplamda 0,3 milyar dolar çıkış yapmışlar. Son 1 senelik zaman diliminde, yabancıların TL varlıklarda 3 milyar dolar pozisyon azalttıklarını not etmek gerekiyor.

15792465010e775c6f9e6c3f25e124dddd36fd582d_3_1200.jpg

TCMB Rezervleri
 
TCMB brüt döviz ve altın rezervleri bir önceki haftaya göre 0,7 milyar dolar artarak 106,2 milyar dolar seviyesine yükseldi.

15792465010afaf07fe977ba252723b1762f6a417d_4_1200.jpg

TCMB’nin net uluslararası rezervleri ise 3,4 milyar dolar azalarak 37,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Söz konusu azalış miktarı, Mart 2019’da yaşanan 3,8 milyar azalış ardından son 1 yılın en sert düşüşü.

1579246501d4d9afbf7efda259208513cb2d67aa06_5_1200.jpg
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.