Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 06/04/2020 - Pazartesi

USD/TRY son 19 ayın zirvesinde

  • Geride bıraktığımız hafta başından itibaren, gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan hareketliliğe dikkat çekiyoruz. 
  • Virüs krizi nedeniyle dünyada ekonomik aktivitenin durma noktasına gelmesi bir tarafta, duran aktivite nedeniyle çöken petrol fiyatları diğer tarafta, yetmezmiş gibi üzerine eklenen Rusya – Suudi Arabistan petrol savaşı ile çöken petrol fiyatları tuz biber oldu. 
  • Böyle nazik ve istisnai dönemlerde (dünyada resesyon riskinin belirmesi), döviz rezervleri güçsüz olan ülkeler, haliyle spekülatif ataklara maruz kalabiliyor. Son birkaç günde bu durumun daha belirgin bir hal aldığını görüyoruz (bakınız grafik). 
  • Özelinde, Güney Afrika ve Türkiye piyasalarında satışlar ivme kazanıyor. ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile Suudi Arabistan arasında ara buluculuğa soyunması ve çöken talep karşısında petrol üretiminde arz kısılması konusunda anlaşma yakalanacağı yönünde beklenti, petrolün nefes almasını sağlarken, Rusya para birimi üzerinde var olan baskı bir nebze de olsun hafifledi. 
  • Lakin, Türkiye, Güney Afrika, Meksika ve Brezilya para birimlerinin dolar karşısında satış baskısına boyun eğmeye devam ettiğini görüyoruz. Örneğin USD/TRY kuru, haftayı 6,74 seviyesinde ve son 19 ayın zirvesinde tamamlarken, Güney Afrika Randı tüm zamanların en değersiz seviyesine geldi. 
  • İçeride, her ne kadar kamu bankalarının TL'ye destek olmak adına döviz piyasalarında satış tarafında yer aldıklarını görsek de, USD/TRY kurunda 6,74-6,75 seviyeler teknik manada önemli bir seviye olarak karşımıza çıkıyor (bakınız grafik). 
  • Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primleri (yani temerrüt riskine karşı korunma sigortası), haftayı, 650 baz puan seviyesinde kapatarak (Ağustos 2018 kur krizinde 580 baz puana yükselmişti) endişenin yüksek boyutta olduğuna işaret etti (bakınız grafik). 
  • Cuma günü, günün ikinci yarısında ABD’de açıklanan resmi istihdam raporu, beklentilerin oldukça üzerinde bir istihdam kaybına işaret etti. Tarım dışı bordrolu çalışan sayısı 701bin kişi düşerken, işsizlik oranı 0,6 puan artış ile %4,4 seviyesine yükseldi.  
  • Özetlemek gerekirse, küresel mali piyasalar haftayı moralsiz ve satış baskısı altında bitirdi. Petrol fiyatlarında anlaşma ümidi ile toparlanma görülse de (Brent petrolün varili 21 dolardan 35 dolara yükseldi) hisse senedi endekslerinin bir türlü toparlanamadığını not etmek gerekiyor.  
  • Yeni hafta başlangıcında, Avrupa’da kriz üssü olarak görülen İtalya, İspanya ve Fransa gibi kritik ülkelerde can kaybı sayısının son dönemin en düşük düzeyine gerilemesi, piyasalarda bir nebze de olsun iyimser bir etki yarattı. ABD cephesinde ise Başkanı Trump, ülkede Korona virüs yayılımının stabilize olduğuna yönelik işaretlerin görülmeye başlandığını belirtti. 
  • İngiltere cephesinde ise Başbakanı Johnson, enfekte olması ardından geçen 10 güne karşın sağlık anlamında toparlanamayınca hastaneye kaldırıldı. Kraliçe Elizabeth halka 68 yıllık taht süresinde beşinci kez seslenerek fedakarlık talep etti. Sterlin 1,24’lü seviyelerde tutunamayarak gevşiyor. 
  • Virüse karşı, IMF’nin 1 trilyon dolar tutarındaki finansman yardım paketinin korona virüsünden etkilenen ülkeler için kullanmaya hazır oldukları mesajını önemsiyoruz.  
  • ABD borsalarının Cuma gününü %1,5 civarında kayıpla kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğu, özellikle virüsün yayılımının yavaşlıyor olduğu görüşüyle alıcı bir şekilde haftayı karşılıyor.

Rezervler ve USD/TRY

TCMB’nin brüt döviz rezervleri (sarı) 64,1 milyar dolar seviyesine gerileyerek 2009 yılından bu ayan en düşük seviyeyi test etti. Böylelikle, USD/TRY kuru da (mavi) son 19 ayın zirvesi olan 6,74 seviyesine yükseldi. Rezervler ile TL’nin dolar karşısındaki seyri arasında ciddi bir ters korelasyon olduğunu görüyoruz. 2018 kur krizinde de, benzer bir şekilde rezervler 65,3 milyar dolara gerilemiş, USD/TRY kuru spekülatif atağa maruz kalarak 7,24 seviyesini test etmişti.

1586155509c5af36af1a1ed503962aeec939620168_1_1200.jpg

USD/TRY

Yukardaki grafikten devam edersek, brüt döviz rezervlerinin 2009 senesindeki seviyeye gerilmesi ardında, geçen haftalarda bültenimizde ön plana çıkardığımız 6,74 seviyesi haftalık kapanışının olduğu nokta oldu. Her hangi bir nedenle USD/TRY kurunda yükseliş devam edecekse, yukarda 6,89 ve 7,24 seviyelerine dikkat etmek gerekiyor. Lakin, TL’de güç göstergeleri, aşırı alım bölgesine geçti. Bu noktadan sonra, alımdan ziyade, nerden satarım sorusunun cevabı aranmalıdır.

1586155510b2522d7f2b6c7850e496632397d42bee_2_1200.jpg

CDS

Tüm ülkelerin yıla aynı noktada ve 0 değerinde başladığı düşünülürse, CDS primlerinde %120 ile %235 arasında yükselişler dikkat çekiyor.

1586155510d41370e4e6ed9351f6cbfdc8ca4abf85_3_1200.jpg
Enflasyon
 
TÜİK Mart ayı enflasyon rakamlarını yayımladı. Buna göre TÜFE artışı aylık %0,57 olurken, yıllık karşılığı %11,86'ya geriledi (Şubat %12,37). Öte yandan yurt içi ÜFE artışı ise %0,87 olurken, yıllık karşılığı %8,50'ye geriledi (Şubat %9,26). 

Şu anda haliyle tüm gözler virüs krizine çevrildiği için, enflasyon rakamları adeta gölgede kaldı. Haliyle, sokağa yansıyan enflasyon ile resmi veriler arasında son dönemlerde artan farklılık, enflasyon verilerinin kamuoyu üzerindeki etkisini son dönemde azalttı. 

Enflasyonun alt kalemlere baktığımız zaman sağlık %2,78, gıda %1,95, çeşitli mal ve hizmetler %1,24 ile en çok aylık artış kaydeden sektörler olurken petrol fiyatlarındaki sert düşüş ile ulaştırma grubu fiyatlarında yaşanan aylık %1,91'lik düşüş enflasyonu aşağıda tuttu.

TCMB'nin favori endeksi olan C tanımlı enflasyon göstergesi (çekirdek enflasyon) aylık bazda %0,76 arttı (yıllık karşılığı %10.49). Enflasyon gerçekleşmelerine bakarsak, TCMB'nin politika faizinin aşağıda kaldığı bu nedenle de TL üzerinde değer kaybı baskısı artıyor.

158615551078ac9cb371ffa1ae2fe650d965a97acd_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.