Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 10/02/2020 - Pazartesi

USD/TRY psikolojik 6 seviyesini aştı. BDDK'dan swap hamlesi geldi

  • Türk mali piyasalarında var olan sakin seyir, Cuma günü tahmin ettiğimiz üzere yerine ABD istihdam verisi ardından hareketliliğe terk etti. 
  • ABD ekonomisinin sağlığı açısından en güvenilir bilgiyi verdiğine inanılan ve her ayın ilk Cuması açıklanan tarım dışı istihdam raporu, Ocak ayında 225 bin ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşirken, ortalama saatlik kazançlar (enflasyon göstergeleri) yıllık bazda %2,9 düzeyinden %3,1’e yükseldi.  
  • Son gülerde, ABD’de açıklanan güçlü verilere eklenen istihdam raporu, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı kurdu. 
  • Çin’in ihracatına sekte vuran, ekonomik aktiviteyi yavaşlatman ve haliyle tedarik zincirinin dengelerini bozan koronavirüs, petrol fiyatlarında adeta çökme yaşanmasına neden olurken, net enerji ithalatçısı olan Türkiye, süreçten olumlu ayrışmıştı. 
  • Diğer bir tarafta ise, virüs nedeniyle Çin’de hayatın felç olması, fabrikaların çalışmaması ile tekstil sektörünün rotasını Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere çevirmesi, TL açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanmıştı. 
  • Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin zor günler geçirmesini manşetine taşıyan Financial Times gazetesi, Çin’in ekonomik büyümesinin yavaşlamasını inceleyerek, 24 ülke içinde milli geliri anlamında fayda sağlayacak tek ülkenin Türkiye olduğunu yazdı. 
  • Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, günlerdir küresel satış baskısına direnen ve 5,9850 seviyesine adeta demir atan USD/TRY kuru, Cuma günü ABD’de açıklanan güçlü istihdam raporu ardından daha fazla 5,9850 seviyesinde tutunamadı.  
  • Daha doğrusu, kaç gündür 5,9850 seviyesine adeta yapışan USD/TRY kurunu meğer savunan olumlu beklentiler değil de kamu bankalarının 4 milyar doları bulan döviz satışıymış (kaynak Bloomberg). 
  • Hafta içinde, güçlü açıklanan ABD verileri ile zaten güçlü bir seyir izleyen ABD doları, istihdam verisinin de beklentilerden daha iyi sonuçlanması ile bir kademe daha güçlendi. 
  • Dolar endeksi Ekim 2019’dan bu yana en yüksek seviye olan 98,75’e yükselirken, Sterlin ve Euro, Cuma günü bültenimizde öngördüğümüz üzere sert bir satış baskısı ile karşı karşıya kaldı. Yön halen daha aşağıyı gösteriyor. 
  • Cuma günü, 5,9850 seviyesinde biriken enerjinin adeta istihdam verisi ile açığa çıkması yada kamu bankalarının daha fazla seviyeyi savunamaması ile 6,05 seviyesine varan bir yükseliş kaydeden USD/TRY kuru, haftasonu yeni tedbirlerin alınmasına neden oldu.
  • BDDK, bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap işlemlerinin toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarına oran sınırını %25’ten %10’a çekti. İlgili limit 2018 Ağustos ayından itibaren %25 olarak uygulanıyordu.
  • BDDK'nın swap adımının desteği ile Cuma günü 6,05 seviyesini test eden USD/TRY kuru, yeni haftanın ilk işlem gününde 5,98 seviyesine kadar gerileme kaydetse de, dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor (bakınız grafik).
  • Haftanın son iş gününü ABD borsaları %1’e yakın düşüşle tamamlaması ardından bu sabah Koronavirüs’den hayatını kaybedenlerin sayısının 900’ü aşması ile Asya hisse senedi piyasaları da kırmızılara büründü.
  • Sabah saatlerinde, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %1,60 ile göreceli düşük seyrini koruyor. Dolar endeksi ABD’deki olumlu veri akışının da desteğiyle yükselmeye devam ederken, Euro ve Sterlin zayıflamaya devam ediyor.
  • Güçlü ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası değer kazanan dolar ve adeta hırpalanan gelişmekte olan ülke para birimleri, bu sabah toparlanma eğilimli bir seyir izliyor. USD/TRY kurunda BDDK’nin swap hamlesi ardından yönün ilk etapta aşağıya olacağını, alınan kararın borsa ve hisse senedi piyasaları için ise olumsuz olacağını düşünüyoruz.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içerde TÜİK tarafından açıklanacak işsizlik verileri takip edilebilir.

USD/TRY

USD/TRY kurunda kamu bankalarının savunduğu 5,9850 seviyesi Cuma günü ABD istihdam verisi ardından yukarı yönlü geçilmesi ile 6,05 seviyesine varan (Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek seviye) bir patlama gerçekleşti. Kurun sert yükseliş kaydetmesi ile BDDK haftasonu yeni önlemler açıkladı. BDDK’nin swap hamlesi (Londra piyasalarına Türk bankalarını TL vermesi zorlaştırıldı) ile TL satmakta zorlanacak Londra piyasalarına paralel, kur bu sabah açılışta kurun 5,98’li seviyelere kadar gerilediğini görsek de, henüz  dalga boyu oturmadı. Bugünü kuvvetle muhtemel yön arayışı ile geçirecek olan USD/TRY cephesinde, ilerleyen günlerde önemli bir destek/direnç bölgesi olan 5,9850 seviyesinin altına doğru bir hareket yaşanacağını öngörüyoruz.

1581319477fa3cd8c782ac305b24174a33ed2f902d_1_1200.jpg

Ana senaryomuz, kurun mevcut seviyelerden gevşeyeceği yönünde olsa da, eğer beklentimiz gerçekleşmezse, yukarda sırası ile 6,14 seviyesine varan bir yükselişi takip edeceğiz.


1581319477fd4a13f280e2ca9e99878d551837fe41_2_1200.jpg

Baltık Kur Yük endeksi

Baltık Kuru Yük Endeksi Londra merkezli günlük yayınlanan bir ekonomik göstergedir. Adından farklı olarak Baltık Denizi ülkeleriyle sınırlı değildir. Endeksin yüksek olması, dünyada hammadde ticaretinin arttığın göstermektedir. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, endeks 2016 senesinden bu yana en düşük seviyeye gelmiş. Bir tarafta uzun bir süredir piyasaları ve dünyayı meşgul eden ticaret savaşları, diğer tarafta patlak veren koronavirüs nedeniyle dünyada ekonomik aktivitenin ne kadar zayıflama eğiliminde olduğunu görüyoruz.


1581319477e3adf7bfd7f4e0ab522baefa21bce0d9_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.