Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 08/02/2022 - Salı

Ukrayna ekseninde yoğun diplomasi ön planda. Petrol geriledi

  • Küresel mali piyasalar haftanın ilk iş gününü sakin bir seyirle tamamladı. Her ne kadar dünyada ana tema enflasyon kaygıları üzerine inşa edilse de ve bu bağlamda önde gelen merkez bankaları söylemlerini sertleştirmeye devam etse de, artan/artacak faiz oranlar olumsuz, gerileyen şirket fiyatları ise alıcılar cezbetmek suretiyle, küresel mali piyasaları adeta dengede tutuyor.
  • Jeopolitik risk kapsamında ele alınan Ukrayna meselesinde de, diplomasinin ön planda kaldığı günlerden geçiyoruz. Rusya ile Batı'nın bilek güreşi devam ederken, ABD Başkanı Biden ile Almanya Başbakanı Scholz görüşürken; dün Putin ile görüşmek üzere Fransa Cumhurbaşkanı Macron Moskova'ya gitti. Macron yaptığı açıklamada, görüşmelerde bir miktar ilerleme kaydedildiğini öne sürerken, Rusya'nın saldırması durumunda İngiltere'nin yaptırım uygulayacağını bizzat Boris Johson açıkladı. Beyaz Saray ise “Rusya'nın Ukrayna’yı işgali an meselesi” yönünde açıklamasının arkasında artık  durmadığını; söylem değişikliğine gittiğini not edelim.
  • Jeopolitik gelişmelerde tansiyonun bir nebze de olsun düşmesi ile Brent cinsi petrolün varil fiyatı haftanın ilk günü 94 dolar seviyesini test etmesi sonrasında 92 doları seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Türkiye cephesinde dün motorine 80 kuruş zam yapılırken, KKTC'de ise Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası Başkanı Özkıraç, yaptığı yazılı açıklama ile Teknecik Elektrik Santrali’nde bir buçuk günlük yakıt kaldığını duyurarak, enerjide yaşanan darboğazı ve finansal zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi! Özkıraç, yakıt getiren firmaya ödeme yapılamaması durumunda, ülkenin karanlığa bürüneceğini de sözlerine ekledi! 
  • Hazır enerjiden hatta enerji bağımsızlığından söz etmişken, Türkiye cephesinde dün pek de iyi başlamayan günün, BOTAŞ'ın elektrik kesintilerinin sona erdiğine ilişkin açıklaması sonrası borsada memnuniyet ile karşılandığını görüyoruz. Koca koca firmaların işlevsiz kalıp üretime ara vermeleri ardından Botaş'tan gelen iyi haberler, sanayi şirketleri önderliğinde BİST100 ana endeksinin günü %2,8 yükselişle (Sinai endeksi %2,8 yükseldi) tamamlamasına neden oldu.
  • USDTRY kuru ise son zamanlarda kamunun da desteği ile yatay bantta işlem görme hevesini dün de devam ettirdi. USDTRY kuru hafif çaplı bir yükseliş 13,60 seviyelerine gelirken, belki biraz tekrar olacak ama, teknik manada 13,95 seviyesi aşılmadan USDTRY kurunda şimdilik hakim olan yatay seyre bizler de eşlik ederek gelişmeleri kenardan izlemeyi tercih ettiğimizin altını çizelim.
  • Kur Korumalı Mevduat ürününün de yardımı ve kamunu da desteği ile döviz piyasasında tansiyon kademeli bir şekilde düştüğünü gözlemlemeye devam ediyoruz. Biraz daha somutlaştırmak gerekirse, hatırlarsanız, aralık ayının son haftasında, USDTRY kurunda ima edilen oynaklık oranı %88 seviyesine yükselerek Bitcoin'in 1 aylık oynaklık seviyesini aşmıştı. Dün ise oynaklık oranı Kasım 2021 seviyelerine gerileyerek %18,20 oldu. 
  • Dün yeni yıl tatilinden olumlu bir şekilde dönen Çin'in ve günü yükselişle tamamlayan Şangay borsasının yarattığı motivasyon ile emtia fiyatlarının da hafif de olsa yukarı yönlü kıpırdadığını görüyoruz. Altının ons fiyatı 1,820 ; gümüşün ise 23 dolar seviyesine yükseldi. Özellikle altında 1,845 dolar seviyesi üzerinde haftalık bir kapanış görmemiz durumunda, bültenlerimizde ve portföy kompozisyonunda altına daha fazla yer vereceğiz. Şimdilik kenarda bekliyoruz.
  • Bitcoin haftasonu önemli direnç seviyelerini yukarı yönlü kırarak 45bin dolar seviyesinin kıyısına kadar ilerledi. Bitcoin'de 2 kademe uzun pozisyondayız. İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyona karşı ilk hamle yapan merkez bankası olması ve devamının da geleceği beklentisi ile yatırımcı kimliğimiz ile GBPUSD paritesinde uzun pozisyonlarımızı korumaya devam edeceğiz. Sterlin'de 1,37 ; EUR'da ise 1,1480 seviyesi üzerinde pozisyonlanmamızı artırmaya gayret edeceğiz. Avrupa'da artan tahvil getirilerinin de EUR'yu destekleyeceğini düşünüyoruz. Bir kez daha altını çizmek isteriz ki, bu yıl GBP ve EUR'nun dolar karşısında daha iyi bir performans sergilemesini bekliyoruz. 
  • Hazine ve Maliye Bakanı Nebati bugün Londra'da fon yöneticileri ve yatırımcılar ile bir araya geleceğini okuyoruz. Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Nebati, dünkü temasların olumlu geçtiğini ile getirdi. Öte yandan, Bloomberg haberine göre, en son Eylül'de yurtdışı borçlanmaya soyunan Türkiye'nin dış finansman için yurtdışında nabız yokladığını da görüyoruz. Rakamların dili ile konuşursak, Şubat-Mart aylarında 5 milyar doları aşkın dış borç ödemesi olduğunu not etmek gerekiyor.
  • ABD borsaları, geceyi, son günlerde Amazon ve Facebook'un sahibi Meta Platforms gibi dev şirketlerden gelen karışık bilançoları değerlendirmeye çalışmasıyla dalgalı bir seyir izlemesi ardından düşüşle kapandı. Yeni gün başlangıcında, Asya borsalarında hava parçalı bulutlu. Şangay borsası dünkü kazanımlarını bugüne taşıyamazken, Tayvan, Japonya ve Kore borsalarında ılımlı yükselişler dikkat çekiyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hafif çaplı artılar görüyoruz. 
  • Bugün veri takvimim göreceli olarak sakin görünüyor. Gözler şirket finansallarında olacak. ABD'de ise Perşembe günü yayınlanacak Ocak ayı enflasyon verileri büyük bir heyecanla beklenirken, manşet enflasyonun %7,3 ; çekirdek enflasyonun ise %5,9 ile 1982'den bu yana görülen en hızlı artışı kaydedeceği düşünülüyor. 
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.