Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 23/01/2020 - Perşembe

Türk Lirası'nın oynaklık oranı 2014 yılındaki seviyelere geriledi

  • Dün Davos’ta konuşan TCMB Başkanı Uysal, Banka’nın 2019 yılında önemli bir manevra alanı yakaladığını, önden yüklemeli olarak gerçekleştirdikleri 1200 baz puan faiz indirimi ardından, Ocak ayında da, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin ölçülü bir adım daha izin verdiğini belirtti.  
  • Uysal, bundan sonra atılacak adımların, açıklanacak verilere bağımlı olacağını, enflasyonun 2020 ilk çeyreğinde yüksek seyredebileceğini, reel getirinin beklenen enflasyon dikkate alındığında pozitif seyretmesinin öngörüldüğünün altını çizdi.  
  • Enflasyonda tek haneli seviyelerin yıl ortasında görülebileceğinin de söyleyen Başkan Uysal, bunda sonraki adımların ince ayar niteliğinde ve ölçülü olabileceğini söyledi. Başkanını açıklamalarından, enflasyonun müsaade etmesi durumunda, Banka’nın faizi tek haneye indirme hedefinde olduğunu görüyoruz. 
  • Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, Türk Lirası’nın dalga boyu 2014 yılındaki seviyelere dönerken, dün gün içerisinde 5,9150 – 5,9450 dar bandında salınan USD/TRY kuru, adeta son dönemlerdeki sakinliği haykırıyor. 
  • Son günlerde olduğunun aksine, dün Borsa İstanbul 100 endeksi gün içinde 124bin seviyesinin üzerine yükselerek TL bazında yeni bir zirveye imza atmasına rağmen rekor seviyelerde tutunamadı. BIST100 ana endeksinin yılbaşında bu yana yatırımcısına kabaca %9 kazandırdığını not edelim. Borsanın TL bazında ucuz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 
  • TCMB’nin faiz indirimleri ve beraberinde döviz kurlarındaki istikrarlı seyrin de etkisiyle, tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü %10,30 ile yatay kapatırken, 10 yıl vadeli tahvil getirilerinde düşüş eğilimli seyir devam ediyor. 10 yıl vadeli tahvilde son iki günde toplam 30 baz puan azalan getiriler ile Eylül 2017’den bu yana en düşük seviye olan %10,72 test edildi.  
  • Yurtdışında ise İngiltere ve Sterlin’deki hareketli seyir dikkatlerden kaçmıyor. Uzun bir süredir zayıf tarafta açıklanan makroekonomik verilerin gölgesinde İngiltere Merkez Bankası’ndan 30 Ocak’ta beklenen faiz indirimi ile satıcılı bir seyir izleyen Sterlin çaprazları, son 2 gündür toparlandı. 
  • Geçen hafta %75 ihtimalle fiyatlanan 25 baz puan faiz indirimi, bu sabah itibarı ile %53’e geriledi. Sterlin cephesinde havayı hızla değiştiren veri istihdam raporu oldu. Verinin son 1,5 yılın en iyisi olarak açıklanması, ekonomik aktivitede sanılanın aksine havanın çok da bozuk olmadığını gösterdi. 
  • Olumlu verinin yardımı ile GBP/USD paritesi 1,2950 seviyesinden 1,3150’ye fırlarken, EUR/GBP paritesi 0,8575 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış yapamadan ceza alanından çıkmış oldu. Benzer bir şekilde, GBP/TRY kuru da, geçen Perşembe TCMB kararı ardından test ettiği 7,58 seviyesinden 7,78’e kadar fırladı. 
  • İngiltere 1973’de katıldığı AB’den 31 Ocak’ta ayrılıyor: Büyük resimde Sterlin’i çok beğeniyoruz. Brexit prangalarından kurtulacak Sterlin’in yükselmeye aday olduğunu yıllık raporumuzda detaylı bir şekilde ele aldık. Dün, AB ile uzlaşılan Brexit anlaşması, parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası tarafından onaylandı. Kraliçe’nin onayı ardından İngiltere, 31 Ocak’ta Avrupa Birliği’nden ayrılmış olacak. 
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında satıcılı bir hava görüyoruz. Japonya’da açıklanan ithalat ihracat verileri, küresel ekonomide zayıf talep koşullarının Japonya ekonomisi üzerinde olumsuz etkilerini gösterdi. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 aşağıda işlem görürken, satıcılı havanın Avrupa borsalarında da sirayet edebileceğini düşünüyoruz. 
  • Ölümcül etkileri sahip korona virüsüne yönelik endişelerle, küresel cephede göz ucuyla değil ciddi ciddi takip edilmeye başladı. Çin cephesinde görülen virüsün yayılmasından endişe ediliyor. Güvenli limanlara olan talebin de artmaya başladığı, gelişmekte olan ülke para birimlerinin ise hafif satıcılı olduğunu görüyoruz.  Okuduğumuz raporlarda, virüsün olası yayılmasını önlemek amacıyla, virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde toplu taşımanın durdurulduğu belirtiliyor. 
  • Mali piyasaların gündeminde içerde tüketici güven endeksi, dışarda ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek.

Türk Lirası oynaklık oranı
 
Türk mali piyasalarında dalga boyunun ne kadar azaldığını son günlerde hissediyoruz. USD/TRY kurunun göreceli yatay seyrini 2014 yılındaki oynaklık oranına gerileyen aşağıdaki grafiğin anlattığını not edelim. Dün Davos’ta konuşan Başkan Uysal, "TCMB oynaklığa önem veriyor. Reel kurdaki seviyeden ziyade aşırı oynaklığa izin verilmeyecek kur istikrarının sağlandığı bir görünüm enflasyondaki hedeflerimize de daha rahat ulaşmamızı sağlayacaktır" dedi.

157976365362aa86c197970b3034a42fc04a4ea978_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.