Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 28/10/2020 - Çarşamba

Türk Lirası: Deja vu!

  • Gündemin önem sırasını, şimdilik, ABD seçim heyecanına kaptıran meşhur 2 trilyon dolarlık mali teşvik paketinin yarattığı hayal kırıklığı bir tarafta, soğumaya başlayan havalar ile şiddetlenen vaka sayıları ve alınan tedbirler, diğer tarafta piyasalar üzerinde satış baskısı kuruyor. 
  • Kuzey yarım kürede ivmelenen Covid-19 vaka sayıları moralleri bozarken, Fransa'da dün Mayıs'tan bu yana en yüksek günlük can kaybı dikkat çekiyor. Avrupa cephesinde artan önlemler, ekonomik aktiviteye sekte vuracağı beklentisi ile ortak para birimi EUR üzerinde baskı kurdu: EUR/USD paritesi bu sabah 1,1770 seviyesine geriledi. 
  • Bir yandan yurtdışında esen sert rüzgarlar, diğer yandan TCMB'nin başarısız iletişim politikası ve faiz kararı sonrasında TL'nin koruma kalkanı iyice zayıfladı: USD/TRY kuru artık parabolik bir yükselişe sahne olarak her gün 1 kuruş daha yükselerek bu sabah 8,20 seviyesine kadar geldi. Benzer süreci 2018 yılından beri yaşıyoruz. Deja vu: Yaşanılan olayı daha önceden yaşamışlık... 
  • TL'nin çok açık bir şekilde gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığını not etmek gerekiyor. TCMB toplantısı öncesindeki güne nazaran, yani son 1 haftada, Türk Lirası dolar karşısında %4,6 değer kaybetti. 2013 yılına gidersek, yani son 7 gün değil son 7 yılı, yine TL'nin açık ara negatif ayrıştığını görebiliyoruz. Denge bir kere kaybolmaya gerek . 
  • Döviz piyasasında yaşanan sert yükselişi, yurtiçi yerleşiklerin süregelen döviz talepleri nedeniyle sığ piyasada düşük işlem hacmi ile gerçekleştiğini görüyoruz. Arz talep dengesinin bozulması ve neredeyse hiçbir satıcının olmamasının etkili olduğunu dünkü günde, Türk Lirası sıralamada en zayıf para birimi olurken, bir zamanlar yan kulvarda koşan Güney Afrika para birimi Rand'a karşı son 1 ayda %12; nerdeyse son 5 senede %66 değer kaybetti. 
  • TL'nin değer kaybı, alternatif piyasaları da aşağıya çekmeye devam ediyor. Türkiye'nin yabancı nezdinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS primi, 535 baz puan civarında yüksek seyrini korurken, 2025 vadeli yeni ihraç edilen eurobondun getirisi %6,7 seviyesine yaklaştı. Borsa cephesinde, TCMB kararı ardından yaşanan sert geri çekilme sonrası, dün bankacılık endeksi, bankaların ağırlıklı olarak beklentilerin üzerinde kar açıklaması ile günü yükselişle tamamladı.  
  • TCMB, Eylül ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi gelişmeleri raporunu yayımladı. Rapora göre, resmi rezervler 79,7 milyar USD seviyesine gerilerken, net rezervler ise 18,2 milyar dolar oldu. Bu raporun piyasalar açısından en önemli kısmı, swap rakamı, yani TCMB'nin emanet olarak tuttuğu döviz miktarı. Yine raporu göre, TCMB'nin swap kanalı ile bankalardan aldığı döviz miktarı 57,8 milyar dolar. Bu rakamı, net rezervlerden çıkardığımız zaman, TCMB'nin net rezervlerinin aslında (eksi) -39,6 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz.
  • Bu yönüyle bakıldığında, TCMB'nin olası bir 'savaşta' en önemli cephanesi olan döviz rezervlerinin adeta eridiğini, ve elde sadece faiz silahının kaldığını görüyoruz. Kuvvetle muhtemel, geçen hafta aspirin tedavisini uygulamak istemeyen TCMB'nin, kurun amansız yükselmesi ve parabolik bir seyir alması sonrasında, yeniden antibiyotik tedavisine geçerek politika faizinde yüklü bir artışa gitmek zorunda kalabileceğini düşünüyoruz (deja vu).  
  • Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Albayrak, dün Citibank aracılığıyla düzenlenen ve yabancı yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya teşvik eden tele-konferans notları arasında, bizce, en önemli başlık, Türkiye'nin sermaye kontrolü gibi bir niyetinin olmadığının altının kalın bir şekilde çizilerek Türkiye'nin en liberal ülkelerden biri olduğunun belirtilmesi idi. 
  • ABD'de gündem artık seçim. Teşvik paketi şimdilik ikinci bahara kalırken, Biden, seçilmesi durumunda, 2 trilyonluk teşvik paketinin geleceğini söyledi. ABD borsaları geceyi düşüşle tamamlarken, sabah saatlerinde, yeni günü karşılayan Asya borsalarında kararsız bir seyir görülüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise %0,5 civarında düşüşler gözden kaçmıyor. 
  • Altının ons fiyatı 1,900 dolar seviyesinin etrafında ara ara 1,930 seviyesine doğru atak yapsa da, sıkışık bir seyir izlemeye devam ediyor. Günlük volatiliteden sıyrılarak, büyük resme konsantre olduğumuzda, aşağıda 1,835 seviyesinin üzerinde kalması, altın açısından pozitif okunacaktır. Teknik çalışmamız ve oyun planımız, 1,835 dolar altında zarar kes, 2,000 dolara doğru ise kar al şeklinde kurgulandı. Gümüş için ise, yükselişin devam edebilmesi için, fiyatın (yeni aya) Kasım'a 23,85 seviyesinin üzerinde geçmesi gerektiğini gösteriyor. Gümüşte 23,85 altı kapanışlar, yukarı yönlü seyri sekteye uğratabilir.  
  • TCMB bugün yılın son enflasyon raporu toplantısını TSİ:10.30'da düzenleyecek. KKTC ile Türkiye arasında 1 saat zaman farklı olduğunu not edelim. Akabinde, Başkan Uysal'ın soru cevap kısmında, TCMB'nin başarısız iletişim politikası ve faiz kararı sorgulanacak. TCMB'nin politika faizini değiştirmemesi nedeniyle, Bankanın tahmin setinde majör bir değişiklik yapması da beklenmiyor. 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.