Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 07/05/2020 - Perşembe

Türk Lirası: Bundan sonrası keşfedilmemiş sular

  • Küresel çapta izolasyonların kademeli olarak gevşetileceği, merkez bankalarının süregelen desteği ve petrol fiyatlarının dipten dönüş sinyalleri sergilemesi, küresel piyasalarda temkinli de olsa bir iyimserlik yarattı.
  • İçerde ise gergin hava korunuyor. Dün güne, BDDK'nın gece almış olduğu karar ile başladık: BDDK, döviz talebinin yabancı yatırımcılar tarafından geldiğini düşünerek spekülatif atağa karşı oyun daraltıcı bir önlem aldı.
  • Döviz talebinin içerden mi dışardan mı geldiğini yorumlayacak kadar bilgimiz olmadığına göre, konuya iktisat teorisi üzerinde yaklaşmakta fayda görüyoruz.
  • Üniversitede bize öğretilen Mundell-Fleming modeline göre (temel iktisat teorisi), sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide, hem faizi hem de döviz kurunu kontrol etmek mümkün değildir.
  • İmkansız üçleme olarak da (trilemma) bilenen bu teoriye göre, faiz oranını sert düşürürseniz, piyasada belirlenen döviz kuru yukarı yönlü sert tepki verir veya döviz kurunu kontrol etmek isterseniz piyasada belirlenen faiz oranı sert bir tepki verir. Ama hem kuru hem de faizi aynı anda kontrol edemezsiniz.
  • Türkiye örneğinde, TCMB son 11 toplantısında faiz oranını 1525 baz puan düşürerek %24’den %8,75 seviyesine çekerken, kamu bankaları da, kurun yükselişini frenlemek adına, döviz piyasasında boy gösterdiğini pek çok saygın haber kaynağından okuyoruz.
  • Gelinen noktada, sermaye hareketlerinin serbest, faiz oranının otorite tarafından, kurun ise piyasada serbest belirlendiği bir ortamda, USD/TRY kuru 8 gün boyunca psikolojik 7 seviyesinde verdiği mücadeleyi (piyasa) kazanarak dün 7,20 seviyesini de aştı.
  • Sabah Reuters’da okuduğumuz üzere (Resmi Gazete), BDDK finansal piyasalarda manipülasyon, yanıltıcı işlem ve uygulamalarını belirleyen yönetmelik yayımladı. Son günlerde yeniden Londra merkezli finansal kuruluşların TL'ye saldırıları sürüyor yönünde söylemler ve alınan yasaklayıcı önlemleri okuyoruz.
  • BDDK’ya göre döviz talebi yurtdışı kaynaklı ve spekülatif. Alınan önlemler, yurtdışına TL verilmesini adeta yasaklamak, sağlıklı çalışan piyasaların dengesini bozarak açık bir ekonomi ve parası konvertibil olan TL’ye de bir noktada zarar verebilir.
  • Dün Türk mali piyasalarında günün ikinci yarısında Bakan Albayrak’ın yabancı yatırımcılarla yaptığı tele konferans takip edildi. Albayrak, Türkiye ekonomisinin bu yılı pozitif bir büyüme, düşük enflasyon ve cari işlemler fazlası ile bitireceğini açıklarken, Merkez Bankası rezervlerinin de yeterli olduğunun altını çizerek sermaye kontrollerinin üzerini adeta çizerek güven aşılamaya çalıştı.
  • Bakan Albayrak, dün ayrca G20 merkez bankaları ve Türkiye'nin yüksek ticaret açığı verdiği ülkeler ile swap anlaşması görüşmelerinin sürdüğüne dikkat çekerken, IMF’nin ise asla gündemde olmadığına dikkat çekti.
  • FED’den beklenen swap anlaşması için S-400 koşulunun kapalı kapılar arkasında konuşulduğuna ve diplomasinin devam ettiğine inansak da, dün FED başkanlarında Barkin’den olumsuz tonda bir açıklama geldi.
  • Türkiye ile swap anlaşması konusuna, karşılıklı güven tesis eden ülkelerle zaten halihazırda anlaşma yapıldığını söyleyen Barkin, swap anlaşmasını istikrar amacı taşıdığı ve fonlama gibi bir gayesinin de olmadığını sözlerine ekledi.
  • Sn. Bakan Albayrak'ın iyimser tonu ile piyasa tansiyonu arasında büyük bir fark olduğu dünkü günde, USD/TRY kuru 7,21 seviyesine varan bir yükselişle tarihi zirve seviyesine geldi. Teknik manada 7,20-7,24 bandından sonrası keşfedilmemiş sular olarak ön plana çıkıyor!
  • ABD borsaları geceyi düşüşle tamamlaması ardından, sabah saatlerinde hem ABD borsalarının vadeli işlemlerinde, hem de Asya borsalarında alım eğilimli bir seyir görülüyor.
  • Gözler uzaktan ABD-Çin gerginliğini takip ederken, yakın planda ise İngiltere Merkez Bankası toplantısı bulunuyor.
  • Bugün sonuçlanacak İngiltere Merkez Bankası toplantısından herhangi bir politika hamlesi beklemesek de, resesyona ilişkin karamsar bir tablo ortaya konulacağı ve bunun da Sterlin üzerinde baskı kuracağı beklentisi ile Sterlin’de de dolara karşı kısa pozisyon aldık (bakınız grafik).
  • Hatırlanacağı üzere, Alman Yüksek Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarında sınırı aştığını söyleyerek süre vermesi, ortak para birimi üzerinde baskı kurdu. EUR/USD paritesinde kısa pozisyondayız (bakınız grafik).
  • Ons altın fiyatlarında 1,675 dolar seviyesinin geçilmesi ile hareketin aşağı yönlü ivme kazanacağını ve düzeltme için aşağıda büyük bir boşluk olduğunu düşünüyoruz (bakınız grafik).

Ø  GBPUSD

İngiltere’nin ilk başta COVID-19’a karşı uyguladığı ve dünya ile ters düşün sağlık politikası nedeniyle eleştirilerin odağına oturan Başbakan Johson, aldığı karardan geri admış atmıştı. İngiltere, ölüm oranında İtalya’yı bile geride bıraktı.

İngiltere açısından bugün kritik bir gün. Bank of England (BoE) faiz kararı açıklaması ve toplantı tutanakları Sterlin çaprazları üzerinde etkili olabilir.

Hatırlanacağı üzere, BoE, virüsle mücadele çerçevesinde politika faizin %0,10 seviyesine indirerek 200 milyar Sterlin tutarında ek parasal genişleme yoluna gitmişti.

Her ne kadar bugün sonuçlanacak toplantıya yönelik yeni bir manevra beklenemese de, ileriye yönelik paylaşılacak projeksiyonlar önem arz ediyor. BoE'nin yeni başkanı Andrew Bailey, ekonominin bu sene %35 seviyesinde daralmasını beklediklerini kısa bir süre önce açıklamıştı.

Konuta teknik cepheden yaklaşırsak, GBP/USD paritesinde 1,23 seviyesinin altında düzeltme için büyük bir boşluk potansiyeli olduğunu düşünüyoru. Sterlin’de kısa pozisyona geçiyoruz. Hedef 1,2090 ve 1,1830 olarak ön plana çıkarken, zarar kes 1,2510 seviyesine yazıldı.

1588828680516e156558fca2d81845b59379420fe6_1_1200.jpg  
Ø  EUR/USD

Alman Yüksek Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarında (parasal genişleme) yetkisini aştığı yönünde karar vererek geri adım atılması için 3 ay süre tanıması ardından, kararın EUR üzerinde baskı kurduğunu dün paylaşmıştık.

1,1830 seviyesinden kısa pozisyondayız. 1,0870 seviyesi zarar kes yazılarak aşağıda 1,07’Ii seviyelere hedeflenebilir.

1588828680397e9742a3a0647c3105e67cd46207ec_2_1200.jpg  
Ø  XAUUSD

Altın fiyatlarında bombanın pimini 1,675 seviyesi çekecek gibi görünüyor. Teknik formasyon yavaş yavaş oturmaya başladı. 1,675 seviyesinin geçilmesi ile daha da aşağıda 1,600 ve 1,563 seviyelerine kadar büyük bir düzeltme alanı görülüyor.

1,710 usd/ons seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış görmemek kaydı ile (zara kes) kısa pozisyon denenebilir.

15888286800e825fa196def477e123483ad1b38dd4_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.