Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 31/10/2023 - Salı

Türk-İsrail ilişkileri buzdolabında. Savaşta 'tünel şehir' endişesi. Gözler FED'de

  • Küresel mali piyasaların ruh hâli gün be gün hızlı bir değişim gösterebiliyor. Şöyle ki, cuma günü, jeopolitik risklerin tırmanmasından endişe eden piyasalar, tahminlerimiz ile uyumlu güvenli liman altına hücum ederek ons fiyatının 2,000 dolar seviyesinin üzerine taşımıştı. Her ne kadar İsrail hafta sonu kara harekâtına sınırlı ve temkinli bir şekilde başlasa da, İran'dan gelen sağduyulu açıklama piyasalar cephesinde risk algısının daha da artmasının önüne geçti. 
  • İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın Gazze'deki ihtilafın bölgeye yayılmasını istemediklerini söylemesi, küresel finans piyasalarında var olan tedirginliğin yerini temkinli bir duruşa terk etmesine neden oldu. Öngörülen kara harekâtının başlamasına rağmen bir diğer güvenli liman olan Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının cuma gününe göre %3'den fazla gerileyerek 87 dolar seviyelerine indiğini de not edelim. 
  • Hafta sonu endişe edilen senaryoların 'şimdilik' gerçekleşmemesi nedeniyle haftanın ilk iş günü altının ons fiyatı 1,990 dolar seviyesine gerilerken, ABD borsaları geceyi %1'in üzerinde yükselişle tamamladı. Güvenli liman dolar değer kaybederken, EURUSD paritesinin yeniden 1,06 seviyelerine yükseldiğini gördük. Lâkin, bu cümleleri çok da hafife almamak gerekiyor. Keza genel hatları ile havanın temkinli ile olumsuz arasında olduğunu unutmamalıyız. İsrail'in, Hamas'ı Gazze’den 'silmek' gibi bir hedefi olduğunu çok açık bir şekilde anlarken, kara harekâtının ne kadar süreyle devam edeceğini bilemediğimiz gibi, yer altında başka bir 'dünyaya' sahip tünel şehre İsrail askeri inerse ne ile karşı karşıya kalacaklarını onların da bildiğinden emin değiliz. Şehrin görülmeyen yüzü İsrail'i de endişeledirdiğinden, kara herekâtının temkinli bir şekilde ilerleyeceği görüşü ağır basıyor. 
  • Türkiye cephesinde ise dün ana endeks yatay bir seyir izlerken, bankacılık endeksi ise %2 geriledi. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin Mitinginde yaptığı açıklamalar ardından İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen İsrail'in Türkiye'deki bazı diplomatik elçilerini geri çağırdığını dün paylaşmıştık. Böylelikle, Türkiye - İsrail ilişkilerinde yeniden filizlenen ümitler, hatta karşılıklı büyükelçi atama aşamasına gelen ya da Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yapacağı açıklanan İsrail ziyaretinin böylelikle uzun bir süreliğine de olsa buzdolabına konulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İşin elbette enerji boyutunu da unutmamak gerekiyor. Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden gerilmesi veya kopması sonrasında Akdeniz enerji koridoru veya seçim sonrasında basmadık coğrafya bırakmayan Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Şimşek'in de dış kaynak arayışlarını bir nebze de olsa zorlayacağının altını çizmek gerekiyor.
  • Türkiye'nin NATO genişlemesine izin vermesi ile coşkulu alımlara sahne olan borsanın, son gelişmeler ile bir miktar da olsa yönünü aşağıya çevirmesine imkân tanıdığımızın alıntı son günlerde devamlı bir şekilde çiziyoruz. Teknik bir bakış açısı ile olası aşağı yönelmede 7,565 ve 6,950 endeks seviyelerini takip edeceğiz. Döviz piyasasında ise USDTRY kuru kamu kontrolünde ya da kamunun çizdiği oyun sahasının çizgileri ölçüsünde her gün bir adım daha yukarıya giderek bu sabah 28,30 seviyesinin kıyısına kadar yükseldi. EURUSD paritesinde yukarı yönlü hafif kıpırdanmanın da desteği ile EURTRY kuru 30 seviyesine temas etti. Tahvil cephesi ise TCMB'nin sadeleştirme adımları ardından 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %34,50 seviyelerine kadar yükselmişti, dünü ise sakin ve yatay tamamladı. 
  • Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, gözler bu hafta Japonya (BoJ), İngiltere (BoE) ve ABD Merkez Bankalarının (FED) toplantılarına çevrilmiş durumda. İçlerinde en heyecan uyandıracak olanın da Japonya olduğunu dün söylemiştik. BoJ'un bugün sonuçlanan olağan faiz toplantısında tahvil getirisi kontrol politikasında yeniden ince ayar yaparak uzun vadeli faiz oranları üzerindeki hâkimiyetini daha da gevşetti ve geçtiğimiz on yılın devasa parasal teşvikini ortadan kaldırmaya yönelik küçük bir adım daha attı. Böylelikle, 10 yıllık gösterge devlet tahvil faizinin %1'in üzerine çıkmasına izin vermesi ile 10 yıllık getiri de %0,962 ile son 10 yılın zirvesine yükseldi. Lâkin YEN'in dolar karşısında 150,20 seviyesinde ve son 1 yılın en zayıf düzeyinde saatli bomba misali beklemeye devam ettiğini not edelim!
  • Yarın başlayacak 2 günlük FED faiz toplantısı öncesinde ise piyasalar artık faiz artışının sonuna gelindiğine yönelik ikna olmuş durumdalar. Özellikle, geçen haftanın sonuna doğru açıklanan ve FED'in favori enflasyon göstergesi olan PCE (kişisel tüketim ve harcamalar) enflasyonu yıllık bazda, tahminler paralelinde %3,7'ye geriledi. Bu rakam, son 2 yılın en düşük seviyesi. Yani? ABD'de enflasyon, yavaş da olsa, geriliyor. Bu noktadan sonra, FED'in faiz artırmaktan ziyade sözlü bir şekilde dizginleri sıkı tutmaya çalışacağını tahmin ediyoruz. 
  • Ana eğilimin savaş ekseninde olumsuz olmaya devam ederken, diğer yandan da küresel ekonomide ivme kaybı devam ediyor: bu sabah Çin'den gelen PMI verileri temkinli havayı yeniden bozdu. Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında karmaşık bir seyir hâkim. Gösterge endeks Tokyo borsası, YEN'in değer kaybetmesi ile %0,5 yukarıda işlem görse de, Kore ve Hong Kong borsalarında %2'ye varan düşüşler görülüyor. Mali piyasaların gündeminde bugün Türkiye cephesinde turizm gelirleri, dış ticaret dengesi, hazine iç borçlanma stratejisi açıklanacak. Dışarıda ise Almanya büyüme, perakende satışlar, Euro bölgesi büyüme ve enflasyon, ABD ise Chicago PMI ve tüketici güven endeksi takip edilebilir.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.