Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 01/06/2023 - Perşembe

Tribünlerden Mehmet Şimşek tezahüratı yükselirken, 'normalleşme' fiyatlanıyor

  • Türk mali piyasalarında Mehmet Şimşek ismi büyük bir mutluluk ile karşılansa da, dün Borsa İstanbul cephesinde kâr satışlarına şahit olmamız bizi biraz da olsa düşündürdü. Öncelikle, yeni dönemde, ekonominin soğuması adında döviz kuru ve piyasa faizlerinin artmasına izin verileceği yönünde (özellikle kredi faizlerini) beklentimizi, dün Reuters'ın geçtiği haberi okuyunca biraz revize etmemiz gerekeceğini anladık. Habere göre, Şimşek en geç Cumartesi günü açıklanacak Kabine'de yer alacak; lâkin hangi formatta yer alacağı henüz kesin değil. Bizler Hazine ve Maliye Bakanı olarak icranın tam başında olmasına, Cumhurbaşkanı Yardımcılığına göre daha çok şans tanıyoruz.  
  • Aynı haberde, Şimşek'in ekonomi yönetim modelinin 'karma' olacağına yer verilmiş. Bunu biraz açalım. TCMB'nin politika faizinin %8,5 , piyasada mevduat ve kredi dâhil her türlü faizin ise bu orandan kopuk olduğu gerçeğinden hareketle, Şimşek ile ekonomide yeni bir dönemin başlayacağını, enflasyon, rezervler, cari açık gibi alanlarda önemli ilerlemelerin kaydedileceği, uygulanacak politikanın ne ortodoks ne heterodox kriterlerine girmeden 'karma' olacağını düşünüyoruz. Yani gerektiğinde, ölçülü de olsa TCMB cephesinde de faiz artışı görebileceğiz. 
  • Bu haber öncesi, son 3 günde %16 yükselen, Salı günü de tavan olan Borsa İstanbul Bankacılık endeksi, ya da başka bir deyişle seçim sonrası yaşanan iyimserlik dün yerini kâr satışlarına terk etti. Ana endeks %1,3 gerilerken, bankacılık endeksi %3,2 düştü. Yükseliş eğiliminin arkasında, aşırı regüle bir hâl alan bankacılık cephesinde regülasyonların gevşetileceği beklentisi yatarken, düşüşün arkasında ise, Şimşek'in karma bir model izleyeceği, faizlerin artacağı, özellikle tüketim odaklı bir seyir izleyen Türkiye ekonomisinde (hazır yeri gelmişken, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde, yıllık bazda %4 büyüdü. Büyümenin itici gücü tüketim!) ekonominin soğumaya terk edileceği, belli başlı şirket performanslarının da olumsuz etkileneceğini unutmamak gerekiyor (her ilacın mutlaka bir yan etkisi vardır). Bu minvalde, yeni dönemde, döviz geliri olan şirket hisselerinin tercih edilmesinin mantıklı bir yatırım davranışı olacağını düşünüyoruz. 
  • USDTRY kuru dün interbankta 20,80 seviyesine yükselirken, döviz kurunun kalbinin attığı Kapalıçarşı'da ise kotasyonlar 21,00 seviyesinin hemen üzerinde. Bankalararası piyasa ile Çarşı arasındaki makasın da kapanmaya başladığını görüyoruz. USDTRY kurunda yukarı yönlü seyrin devam etmesi gerektiğini günlerdir bültenlerimizde nedenleri ile birlikte işliyoruz. Seçim öncesi yazdığımız kapsamlı raporumuzda, Türk Lirası için "bu âşk fazla sana" demiştik. Kurun denge rolü üstlenerek ekonomide var olan anomalileri (kural dışılıkları) dengeleyecek ölçüde yükselmesini bekliyoruz. Türkiye'nin yabancı indinde risklerini gösteren CDS primi 600 baz puanın altına gerileyerek normalleşme heyecanını yansıttı. CDS priminin düşmesi ile Türkiye'nin 10 yıl vadeli dolar cinsi eurobondunun da fiyatı son 5 günde 5 dolar yükseldi. Kademeli olarak, eurobond piyasasında, çift haneli getirilerin cazibesinde alıma geçtik.   
  • Küresel arenada ise dün Almanya'da sürpriz nitelikteki enflasyon rakamları gündeme damgasını vururken, EURUSD paritesi beklentimize paralel 1,0730 seviyesinin altında aşağı yönlü hareketini hızlandırarak 1,0640 seviyesini gün içinde test etti. Teknik mânâda 1,05 seviyesi radar menzilinde görünüyor. Almanya'dan %7,6 olan beklentiye karşın %6,5 olarak gerçekleşen enflasyon, resesyon endişelerinin daha yüksek perdeden telaffuz edilmesine neden oldu; Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı. ABD'de borç tavanına yönelik Temsilciler Meclisinde oylama öncesinde dün gece durum pek de farklı değildi: ABD borsaları da geceyi düşüşle tamamladı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın dün açıkladığı JOLTS raporu, ABD'deki açık pozisyonların Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yükseldiğini gösterdi. İstihdam piyasasına yönelik güçlü veri, hem ücretler hem de enflasyon üzerinde baskıya işaret ederken, vadeli işlemler (piyasa faiz tahminleri) FED'in 13-14 Haziran tarihli politika toplantısının sonunda 25 baz puanlık bir artışına bu sabah itibariyle %61 şans tanıyor.  
  • Yeni gün başlangıcında, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Meclis, borç tavanının yükseltilmesine 314'e karşı 117 oyu ile onay verdi. Her daim olduğu üzere günlerdir süren stress, katastrofik bir temerrüt öncesinde mutlu sona ulaştı. Oylama öncesinde gerileyen ABD ana endeksleri ardından bu sabah vadeli işlemlerde pek de bir 'heyecan' göremedik. Asya borsalarında ise karmaşık bir seyir hâkim. ABD dolarının piyasa kur olan sepet bazında DXY 104,2 seviyesinde yatay bir seyir izlerken, altının ons fiyatı da 1,965 seviyelerinde önemli bir değişim göstermedi. USDTRY kuru güne 20,80 seviyesinin kıyısından başlarken, gram altın 1,310 TL ile yeni bir rekor tazeledi. Gram altında yön yukarı görünüyor.  
  • Türkiye cephesinde bugün İTO tarafından açıklanacak İstanbul için enflasyon rakamlarını takip edeceğiz. Ayrıca imalat PMI endeksi de ekonominin mevcut durumu hakkında bilgi verecektir. Her hafta perşembe günü olduğu üzere TCMB ve BDDK bültenlerini irdeleyeceğiz. Küresel cephede ise veri akışı yoğun: Almanya perakende satışlar, Almanya imalat PMI, Euro bölgesi imalat PMI, Euro bölgesi TÜFE, Euro bölgesi işsizlik, ABD ADP özel sektör istihdamı (Cuma günü açıklanacak resmi veri öncesinde önemli), her hafta Perşembe günü olduğu üzere ABD işsizlik maaş başvuruları, işgücü maliyeti, verimlilik ve ABD imalat PMI rakamları takip edilebilir.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.