Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/01/2020 - Salı

TL ve TL cinsi varlıklarda ralli havası devam edebilecek mi?

  • TL ve TL cinsi varlıklarda son günlerde yaşanan iyimser hava, dikkatimizden kaçmıyor. Yabancı yatırımcı gözü ile TL’nin halen daha sunduğu yüksek faiz, devam eden zayıf pozisyonlanması, küresel iyimserlik ve TCMB’den beklenen faiz indirimi, TL’nin arkasında yatan ana itici faktörler olmaya devam ediyor. 
  • Yabancı yatırımcıların zayıf pozisyonlanması ve beraberinde yurtiçi yerleşiklerin hız kesen döviz alımları, yılın gelişmekte olan ülke para birimleri açısından iyimser başladığı bir ortamda, TL’nin esen rüzgardan bir nebze daha nasibini almaya devam edebilecek mi sorusunun gündeme taşıyor. 
  • Türk Lirası, dolar karşısında, 2019 yılını %11 değer kaybı ile Arjantin Pezosundan sonra en kötü performans gösteren para birimi olarak tamamladı. Kısa vadede, her ne kadar jeopolitik gelişmeler TL üzerinde azalan risk iştahı ile baskı kursa da, General Süleymani’nin öldürülmesi ardından ABD-İran-Türkiye ekseninde ana resmin bir nebze de olsun değiştiğini bizlere adeta fısıldıyor. 
  • Bir küçük not düşerek görüşlerimizi sağlamlaştıralım. Soğuyan iç talep ve beraberinde TL’nin değer kaybı ile cari işlemler dengesi ard arda 6 aydır yıllıklandırılmış olarak ‘fazla’ veriyor. Bu bakış açısı ile, kısa vadede TL’nin değer kaybının ticaret dengeleri açısından bakıldığında ‘denge’ bir noktaya işaret ettiğini hatta bir miktar da TL’nin ucuz olduğunun düşünebiliriz (Dün açıklanan cari işlemler dengesi verileri için bakınız grafik). 
  • 2019 başından beri, tahvil piyasasından 3,4 milyar dolar çıkaran ve hisse senedi piyasasına 0,4 milyar dolar sokan yabancı yatırımcı, netice itibarı ile 2019’da TL varlıklarını kabaca 2,9 milyar dolar azalttı. Bu bakış açısı ile yabancı yatırımcıların TL pozisyonlanmasının oldukça zayıf olduğunu ve ilave çıkış potansiyelinin  oldukça zayıfladığını söyleyebiliriz. 
  • Yurtiçi yerleşik gerçek kişiler, 2019 yılı boyunca 23 milyar dolar aldılar. Lakin, döviz alma isteğinde ivme kaybı yaşanmaya başladığını not etmek gerekiyor: 2019’un ilk çeyreğinde 11,8 milyar ; ikinci çeyrekte 5,7 milyar ; üçüncü çeyrekte 4 milyar ve dördünce çeyrekte 1,3 milyar dolar. Bu bakış açısı ile, dövizle işi olmayan gerçek kişilerin yatırımlarını daha fazla döviz tarafında yöneltmede isteksiz olduğu not etmek gerekiyor. 
  • Jeopolitik risklerin tırmanmaması ve ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gitmemesi koşulu ile, Türk Lirası’nın yılı iyimser karşılayan gelişmekte olan ülke para birimlerine eşlik etmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Rehavete kapılmak ve riskleri görmezden geldiğimizi düşünen okuyucularımız olacaktır. Haksız da olmadıklarını düşünmekle birlikte, rüzgarın yönünü de dönem dönem iyi okumak gerektiğini düşünüyoruz. Geminin hep bir yanına yaslanmak, akıllıca bir yatırım davranışı değildir. 
  • ABD ile Çin arasında yarın imzalanması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasına paralel, ABD hisse senedi endeksleri, teknoloji hisseleri önderliğinde dünü yükselişle tamamlarken, yeni gün başlangıcında Asya cephesinde de iyimser bir görünüm hakim.  
  • Öte yandan, İngiltere’de dün açıklanan sanayi üretimi ve beraberinde büyümeye yönelik öncü verilerin zayıf sonuçlanması, son günlerde tartışmalara sahne olan faiz indirim beklentilerini güçlendirirken, GBP/USD paritesi dün 1,30 seviyesinin altını test etti.  
  • Teknik manada EUR’nun Sterlin karşısında büyük çaplı bir yükselişe hazırlık yaptığını düşünüyoruz (bakınız grafik). 
  • Türk Mali piyasaların yakından takip ettiği diğer önemli bir konu başlığı ise Libya. Dün taraflar ateşkes anlaşması için Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk heyetinin de dahil olduğu bir görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık altı saat süren görüşmeden bir anlaşma çıkmasa da, yapılan açıklamaya göre Hafter tarafı bir miktar süre talep etti. Bugün, görüşmelerin bir sonuca varması bekleniyor. 
  • USD/TRY kurunda 5,85’li seviyelerin dün test edilmesi ardından gelişmeler takip etmek için kenara çekildik, bekliyoruz. 
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içerde açıklanacak sanayi üretimi, dışarda ise ABD enflasyon rakamları takip edilebilir.
 
Tahvil ve borsa yukarı gitmeye devam edebilecek mi?
 
Mayıs ayında %21 seviyesine dayanan 10 yıl vadeli devlet tahvilinin bileşik faizi %11,25 seviyesine kadar gerilerken, BIST100 Bankacılık Endeksi de 108binden 174bin seviyesine kadar yürüdü. Pek çok yatırımcı TL rallisini kaçırırken, TL faizde dip seviyelere yaklaşmamıza rağmen, küresel iyimser havanın devamı, ticaret savaşının yerini anlaşmaya terk etmesi ile oluşan iyimserlik ve destekleyici küresel merkez bankası duruşu ile TL ve TL cinsi varlıklar da ‘bir müddet daha’ iyimserliğin devam edebileceğini düşünüyoruz.


15789875854f7ef1324c54c447d868c9132f6c365e_1_1200.jpg

Cari İşlemler Dengesi

Cari işlemler dengesi son 4 aydır fazla vermesi ardından Kasım ayında 0,5 milyar dolar açık verdi. Bu sonuçlarla birlikte, cari denge, Kasım ayında yıllıklandırılmış bazda 2,7 milyar dolar fazla verdi (bir önceki ay fazla miktarının 4,3 milyar dolar olduğunu not edelim). 12 aylık bazda bakıldığında (yıllıklandırılmış), enerji ve altın hariç cari denge, Kasım’da 45,5 milyar dolar; enerji hariç cari denge ise 37 milyar dolar fazla verdi. Cari işlemler dengesinin yılı, sınırlı da olsa fazla ile tamamlayacağını düşünüyoruz.

1578987585841bb2680c299ef29065b4876a7c6654_2_1200.jpg

GBP/TRY
 
USD/TRY kurunda yaşanan göreceli sakin ve kademeli aşağı yönlü süreç bir tarafta, GBP/USD cephesinde aşağı yönlü süreç diğer tarafta, son günlerde beklediğimiz GBP/TRY kurundaki hareketi tetikledi. Dün GBP/TRY 7,59 seviyesini test ederek ilk hedef bölgesine geldi. Teknik manada, aşağıda 7,10 seviyesine kadar büyük bir düzeltme alanı bulunuyor.

157898758504a83c5dae82f855b6092a1ee949ac59_3_1200.jpg


EUR/GBP

İngiltere’de ekonomik aktivitenin ivme kaybetmeye başlaması ve büyümeye yönelik görünümün bozulması ile son günlerde alevlenen faiz indirim tartışmaları, Sterlin cephesinde satış baskısı kurdu. Teknik olarak yaklaştığımız EUR/GBP paritesinde, EUR lehine yükseliş ihtimali üzerinde duruyoruz. 0,8575 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış durumunda, EUR boğalarının kontrolü ele alarak pariteyi sırası ile 0,8675 , 0,88 ve 0,89 seviyelerine taşıyabileceğini düşünüyoruz. 0,8575 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış görülmeden hamle yapmak riskli olabilir. Öte yandan, pozisyona girilmesi durumunda, 0,8520 seviyesi zarar kes olarak takip edilebilir.

1578987585ece8a7a5ef2715fc85989f714bf9b319_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.