Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 31/01/2020 - Cuma

TL satmak için doğru zaman olmayabilir. Oynaklık 6,5 senenin dibinde

  • İngiltere Merkez Bankası (BoE), dün sonuçlanan yılın ilk olağan toplantısında, politika faizini %0,75 seviyesinde sabit tuttu. Faiz indirim beklentileri buharlaşırken, karar 2’ye karşı 7 oy ile alındı. 
  • Hatırlanacağı üzere, geride bıraktığımız haftalarda açıklanan zayıf verilerle %70 seviyesine yükselen 25 baz puan faiz indirim ihtimali, güçlü istihdam raporu ardından sıcaklığını kaybetmişti. BoE kararı ardından Sterlin’in değer kazandığına şahit oluyoruz. İngiltere, bugün 23:00’da Avrupa Birliği’nden resmen ayrılacak. 
  • Her hafta Perşembe günü TCMB tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistikleri raporuna göre, yurtiçi yerleşiklerin Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 24 Ocak ile biten haftada 0,8 milyar dolar azalarak 196,3 milyar dolar seviyesine geriledi. Uzun bir aradan sonra DTH’larda azalış görsek de, yılın ilk dört haftasına ait veri, DTH’larda 2,7 milyar dolar artışa işaret ediyor. 
  • Öte yandan, yurtdışı yerleşiklerin TL ve TL cinsi varlıklarda pozisyonlanmasını gösteren Menkul Kıymet İstatistikleri raporu, 24 Ocak ile biten haftada hisse senedi ve tahvil piyasasından 0,2 milyar dolar çıkış olduğunu gösteriyor. Büyük resimde, yabancıların, TL varlıklara olan iştahsızlığının devam ettiğini, sene başına göre hisse ve tahvil piyasasından çıkışın 0,7 milyar dolar olduğunu; 2019 başına göre ise 3,5 milyar dolar olduğunu not etmek gerekiyor. 
  • Bu noktada biraz duralım. Yabancıların TL pozisyonlanmasının bu kadar zayıf olduğu bir ortamda (her geçen gün daha da azalıyor), TL’nin ise oynaklık oranının Mayıs 2013 seviyelerine gerilediği düşünülürse, TL satmak ve kurda keskin yükseliş beklemek çok da doğru bir var sayım olmayabilir (bakınız grafik).   
  • Koronavirüsün mesafe anlamında oldukça uzak olduğu ve beraberinde son günlerde petrol fiyatlarının 13 dolardan fazla düştüğü bir ortamda, net enerji ithalatçısı olan Türkiye’nin küresel risk-off modunda oldukça az yara aldığını görüyoruz. 
  • Dün sabah saatlerinde, artan vaka ve ölü sayısına paralel sert satışlara sahne olan Asya borsaları, olumsuz havasını Avrupa seansına da taşıdı. Riskten kaçış isteğine paralel, petrolün varil fiyatı 58 dolar seviyelerine gerilerken, enerji ihracatçısı ülke para birimleri sert satışlara sahne olurken, TL’de değer kaybının oldukça sığ kaldığını not etmek gerekiyor. 
  • Geride bıraktığımız haftanın büyük kısmında 5,95 seviyesinin kıyısında salınan USD/TRY kuru, dün ABD-İran gerginliği ile yılın ilk haftalarında test edilen 5,99 seviyesine kadar yürüdü (bakınız grafik).
  • Yeni gün başlangıcında ise, Dünya Sağlık Örgütü, virüsün daha fazla ülkeye yayıldığı için küresel acil durum ilan etse de, Çin'in koronavirüs salgınını kontrol altına alabileceği beklentisi ile küresel piyasaların günü daha bir iyimser karşıladıklarını görüyoruz.
  • Asya borsalarının gösterge endeksi Japonya’nın Nikkei endeksi günü %1 yükselişle tamamlarken, dün %6 civarında satışlara sahne olan Tayvan borsası ise %0,7 yukarda işlem görüyor. Güvenli limanlardan Japon Yeni dolar karşısında önemli bir değişim göstermeden 109 seviyesinde işlem görürken, Brent Petrol 58 dolar seviyesine kadar gerileyerek Eylül 2019 seviyelerini test etti.
  • Küresel risk algısının iyileştiğini söylemek zor olsa da, SARS virüsü döneminde de (2003 başları), artan negatif haberlerinin gölgesinde, altın alınmış, petrol satılmış, güvenli limanlara akın edilmiş, Asya borsaları düşmüş ve ne zaman ki virüse karşı aşı geliştirilmiş, kayıplar fazlası ile telafi edilmiş!
  • 1,4 milyar nüfusa sahip ve modern tıp şartlarından uzak, fakirlikle boğuşan böylesi bir ülkede, insanlar hastalığa karşı kendilerini savunmayı iyi öğrenmiştir. Çin ise alması gereken önlemler konusunda büyük bir tecrübeye sahip olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu nedenle, virüsün ilerleyen haftalarda kontrol altına alınacağını düşünüyoruz.
  • TCMB'nin dün açıkladığı enflasyon raporu Türk mali piyasalarında heyecan yaratmadı. TCMB son dönemdeki mesajlarını tekrar edercesine, faiz indirimlerinin büyük bölümünün tamamlandığı bundan sonra atılacak adımların ince ayar kıvamında olacağını söyledi.
  • TCMB Başkanı Murat Uysal enflasyonun ilk çeyrekte yıl sonu seviyesi olan %11,84 seviyelerinin etrafında kalacağı, ikinci çeyrekten itibaren ise yönünü aşağıya çevireceğini düşündüklerini yineledi. Banka’nın 2020 için enflasyon hedefini %8,2’de sabit tutuğunu da not edelim.
  • Bugün sabah saatlerinde TÜİK tarafından açıklanacak dış ticaret ve turizm gelirleri ve 2019 için yabancı ziyaretçi sayısı takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki üç ay için iç borçlanma stratejisini açıklayacak. Gece geç saatlerde ise S&P’nin Türkiye not değerlendirmesi takip edilecek.

USD/TRY

USD/TRY kuru, dün küresel satış baskısına karşı koyamayarak, 5,99 seviyesine kadar yürüdü. Gelişmekte olan ülke para birimleri arasından petrolün de yardımı ile en dirençli para birimi olarak ön plana çıkan TL cephesinde, teknik bir bakış açısı aşırı alım bölgesine geldiğimizi görüyoruz. 5,99 seviyesinin tutmasını bekliyoruz.

1580455325e5a135de28dc2557c24db240bef049a3_1_1200.jpg

TL volatilite
 
Türk Lirası’nın oynaklık oranı 2013 Mayıs seviyelerinde geri döndü. TL volatilitenin düşmesi kur cephesinde yaşanan göreceli sakinliği anlatıyor. Volatilitenin bu kadar sakin seyrettiği bir dönemde, TL satmanın doğru bir strateji olmayabileceğini düşünüyoruz.

1580455325e7812097ebf7635ff692dc81b0bfe18e_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.