Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 05/08/2020 - Çarşamba

TL kıtlığı ile ‘roketleyen’ gecelik faizler

  • TL cinsi varlıklarda kırılganlığın zirve yaptığı tuhaf bir günü geride bıraktık. Dün güne Londra piyasalarında yaşanan TL kıtlığı damgasını adeta vurdu.
  • Londra piyasalarında gecelik TL faiz oranı, gün içinde devamlı ve kademeli bir şekilde artış kaydederek dört haneli seviyelere kadar yükseldi: %1,050
  • Hatırlamak gerekirse, bayram öncesi, neredeyse 6 hafta boyunca 6,85 seviyelerinde yatay bir seyir izleyen USD/TRY kurunun ateşi aniden yükselmiş, psikolojik 7 seviyesi test edilmişti. Yabancı yatırımcıların spekülatif olarak dolarda uzun, TL’de kısa pozisyon alma isteği, bayram öncesinde hissedilince, kurun ateşini dindirmek adına, kamu bankalarını yoğun döviz satışları sonucu piyasadan çekilen TL, haliyle likiditenin de oldukça kurumasına neden oldu.
  • TL likiditesinin kuruması, haliyle bayram öncesi yabancı yatırımcıların almış olduğu dolar lehine uzun, TL aleyhine kısa pozisyon için ihtiyaç duyulan TL’nin (takas için gerekli bakiyenin) bulunamamasına, bunun da faiz hadlerini gecelik vadede sert bir şekilde yukarı itmesine neden oldu.
  • TL’nin dün yurtdışı piyasalarda kıtlık alarmı vermesi, alternative TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde (TL yaratmak adına) sert bir satış baskısı kurdu. Hisse senedi ve tahvil piyasasında satıcı konuma geçen yabancı yatırımcı, 2 yıl vadeli tahvilin bileşik faizini bayram öncesine göre neredeyse 1 tam puan yukarıya iterek %12’ye taşıdı. Güne ılımlı başlayan hisse senedi piyasaları, gün içinde %5’e kadar çakılması ardından günü %3,5 düşüşle tamamladı. CDS primlerinde bozulma dün de devam ederken, 5 yıl vadeli CDS primleri, 575 baz puan ile son 3 ayın zirvesine yükseldi.
  • Dün ilk önce hisse ve tahvil piyasasında TL yaratmak adına satışa geçen yabancı yatırımcı, gün sonunda döviz de satmak zorunda kaldı. Bayram öncesi psikolojik 7; dün ise gün içinde 6,97 seviyelerine varan yükseliş, akşamüzeri vakitlerde, 6,90 seviyesine kadar gevşedi.
  • Yılbaşına göre bakılırsa, Tl varlıklardan (hisse senedi ve tahvil) 11 milyar dolardan fazla çıkış yapan yabancı yatırımcıların, dün TL yaratmak adına yeniden satışa geçmeleri, bu dengenin daha da bozulmaya yüz tutacağına ışık tutuyor. Biz bize kaldığımızda acaba cari işlemler açığını nasıl fonlayacağız?
  • Hatırlanacağı üzere, Londra piyasalarını sıkıştırmayı (spekülatif nitelikteki USDTRY alımlarını) amaçlayan faiz hamlesi, son iki yılda bir kaç kez daha yaşanmıştı. 2019 yılı Mart ayında swap işlemlerine sınırlama getirilmiş, kur cephesinde düşüşler ivme kazanmıştı. 2020 Mart pandemi döneminde de benzer bir girişim, BDDK'nın 3 bankaya ceza kesmesine neden olmuştu.
  • Hulasa, dün işin mutfak tarafında olan bizler açısından, oldukça zor bir günün geride kaldığını itiraf etmem gerekiyor. İçerinin hikayesini yukarıda anlatmaya çalıştık. Biraz da yurtdışına bakalım.
  • Dışarıda iyimserlik ana hatları ile gün boyu devam ederken, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta havai fişek patlaması olduğu iddia edilen şiddetli ve korkunç patlama (Kıbrıs’tan bile duyuldu) petrol fiyatlarını yukarıya itti: Brent petrolün varil fiyatı 45 dolara yaklaştı.
  • Altın ons fiyatı, 1,980 dolar seviyesindeki zirvesini aşarak 2,030 dolar seviyesine yükselerek bilinmeyen sulara yöneldi. Teknik bir bakış açısı ile (her ne kadar, şimdilik, sağlıklı yükseliş öncesinde düzeltme beklentimiz gerçekleşmese de) daha da yukarıda 2,176 dolar seviyesi radar menziline girmiş olabilir (bakınız grafik).
  • Benzer bir şekilde, gümüşün de ons fiyatı dün yeniden 26 doların üzerine yükselerek önemli teknik seviyeyi bir kez daha test etti. Aşırı alım bölgesine, tıpkı altın gibi geçen gümüşte, yükseliş potansiyeli devam edecekse, bir sonraki hedef 30 dolar civarında görülüyor (bakınız grafik).
  • Uzun bir süredir, virüs ile ilgili bilgi vermiyoruz. Lakin, Sağlık Bakanı Sn. Koca, Covid-19 kapsamında yeni vaka sayısındaki artışın ciddi olduğunu belirterek tedbir talep etti. Bayram dönemine ait görüntülerin endişe verici olmasına paralel, hem bireysel hem de toplumsal olarak yeni bir sürecin başlama ihtimalini göz ardı etmiyoruz. 

Ø  PMI verisi işlerin bir önceki aya göre iyi gittiğini teyit etti

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan Türkiye imalat PMI endeksi, Temmuz ayında 56,9 ile bir önceki aya nazaran 3 puan artış kaydetti. Tarihsel olarak bakılırsa, Şubat 2011’den beri en yüksek değere gelindiğini görüyoruz. Hatırlanacağı üzere, endekste kritik 50 eşik değeri üzeri büyüme, altı ise daralmaya işaret ediyor. PMI endeksinin üçüncü çeyreğe güçlü bir büyüme ile başlaması, pandemi nedeniyle yaşanan türbülansın da çabuk atlatılacağına ve toparlanmanın hızlı seyredeceğine işaret ediyor.

1596603531a8f372bc452a8292e043ad72aeda4aae_1_1200.jpg  
Ø  Enflasyon beklentilerin altında kaldı

TÜİK Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, aylık TÜFE beklentilerin bir miktar altında %0,58 artış kaydederken (mevsimsel etkiler nedeniyle gıda ve giyim düşüş, diğer tüm kalemlerde ise artış görülüyor) yıllık rakam %11,76'ya geriledi.

TCMB'nin favori göstergelerinden çekirdek enflasyon “C” tanımlı endeks, aylık %0,83 artarken yıllık değişim ise %10,25 oldu. Gerçekleşen enflasyon üzerinden bakılırsa, TCMB’nin politika faizinin %8,25 olduğundan hareketle, halen daha yüksek oranda bir negatif faiz ile karşı karşıyayız.

Üreticinin katlandığı enflasyon (yurtiçi ÜFE) uzunca bir süre düşük seviyelerde seyretmesi ardından Temmuz’da aylık %1 artarken, yıllık artış oranını ise %8,33 oldu. Hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve TL'nin sepet bazında değer kaybı bu süreçte kilit rol oynadı.

15966035312aebe50057094e98bb6d812d94cf91a1_2_1200.jpg  
Ø  Altın

Altına ait görüşlerimizi dün bültenimizde paylaştık. Virüs nedeniyle, belirsizliğinin zirve yapmasına paralel, yatırımcılar 15 trilyon dolar büyüklüğünde eksi faizle işlem gören tahvil veya enflasyon düşülünce reel anlamda negatif bir getiri sağlayan ABD tahvilleri yerine, %0 nakit akışı olsa da altını (güvenli liman) olarak tercih etmeye devam ediyor.

Altının ons fiyatı dün akşam 2,030 dolar seviyesine kadar yürüdü. Teknik manada, 1,980 dolar sonrası yukarda 2,176 dolara kadar ilerleme penceresi açık görülse de, teknik göstergelerin aşırı alım bölgesine geçmesi nedeniyle yatırımcıların dikkatli olmasını öneriyoruz.

1596603532812c6ef8c0bcc1bc4dc666a676e4ae90_3_1200.jpg
Ø  Gümüş

Altın, rekor üstüne rekor kırarken, gümüşün ons fiyatı tarihsel zirvesinin yarısına ancak ulaşabildi. Bu nedenle, gümüşün hareketlerinin daha sert bir şekilde devam edeceğine ihtimal veriyoruz. Altın gibi aşırı alım bölgesine gelen gümüşte, 26 dolar seviyesindeki çekim gücünden kurtulması durumunda, daha da yukarıda 30 dolar seviyesine varan bir yükseliş bizleri şaşırtmayacaktır.

159660353226b919a6733c16082cb9403f226ed5c8_4_1200.jpg
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.