Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 16/11/2020 - Pazartesi

TL haftayı 'Pole Pozisyonda' tamamladı. Damalı bayrağı görebilecek mi?
  • Belki de, çok uzun bir aradan sonra, Türk mali piyasaları, bu kadar heyecanlı, bir o kadar da yorgun, ama herşeye değecek kadar umut dolu bir haftayı geride bıraktı. 
  • Belki çok defa tekrar ettik ama, Albayrak ve Uysal'ın 'kırmızı kart' görmesi ardından oyuna giren, ve oyunun seyrini değiştirebilecek kadar hızlı, ve başarılı iki yeni oyuncuya (teknokrat) ilaveten, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değişen üslubu, TL ve TL cinsi varlıkların seyrini topyekun değiştirdi. 
  • USDTRY kuru 8,6'dan 7,6'lı seviyelere hızla gerileyerek, ya da daha basit bir anlatımla, kabaca 1 TL düşerek haftayı en çok değer kazanan para birim olarak tamamladı. Türkiye'nin yabancı nezdinden risklerini yansıtan 5 yıllık risk primi CDS, 400 baz puan ile haftalık bazda yaklaşık 130 baz puan gerileyerek (iyileşme kaydederek) sekiz ayın dibini gördü.  
  • Borsa 100 endeksi, bankacılık hisselerinin %23 oranında yükseldiği haftada, haftayı %8,5 yükselişle tüm zamanların rekorunu kırarak tamamladı. ABD'de işlem gören Türkiye borsa yatırım fonu (ETF), gerileyen CDS ve USDTRY kuru ile birlikte yönünü yukarıya çevirirken, Garanti Bankası riski nedeniyle yurt dışında hırpalanan BBVA hissesi de yükselmeye başladı! (bakınız grafik). 
  • Kısa vadede bu kadar etkileyici bir tablo, ancakta F1'den esinlendiğim başlıkla taçlandırılabilirdi: TL haftayı pole pozisyonda tamamladı. Asıl soru ise şu: Türk Lirası damalı bayrağı görebilecek mi? 
  • Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihe geçecek 11 Kasım konuşması ardından yeşil bayrak gösterdiği faiz artışı için gözler Perşembe günü sonuçlanacak olağan Kasım ayı PPK toplantısında çevrildi. 
  • Twitter hesabım üzerinden yaptığım kişisel ankete katılan değerli dostlarım, %56 oranında TCMB'nin vereceği karar ile piyasanın önüne geçeceğini tahmin ediyor. Piyasa tahmini de aynı paralelde. Yani? Şu anda politika faizi %10,25, Cuma itibariyle piyasada iş gören faizler ise kababaca %14,60 seviyelerinde oluştu (AOFM %14,56 ; TL Ref %14,74).  
  • TCMB'nin piyasayı yakalayıp önüne geçebilmesi için, politika faizinde 425-475 baz puan arası artırıma gitmesi gerekecek. Böyle bir karar, TL varlıklarda alımları daha da kamçılayabilir. 400 baz puanın altında kalacak her ihtimalde ise, toplantı ardından yayımlanacak politika metnine bakmak koşulu ile karar vereceğiz. İlave artırım ihtimalini canlı tutacak bir metin, havanın ılımlı kalmasına neden olabilir. 
  • Türk mali piyasalarında yaşanan iyimserliği, sadece faiz kararı ile taçlandırmak yerine, 'arkası dolu' söylemler ile 'değişim' başladığına yönünde ele almak istiyoruz. Faiz kararının destekleyici, devamında da atılacak adımların yüceltici olması durumunda, iyimserliğin ileriye taşınabileceğini düşünüyoruz.  
  • Bu haftaya yönelik, kısa bir bakış açısı ile, USDTRY kurunda, aşağıda 7,40 - 7,50 aralığının radar menzilimizde olmaya devam edeceğini düşünüyoruz (bakınız grafik). Devamı, yukarıda da değindim üzere, faiz dışında atılacak adımlara bağlı şekillenecektir. Finansal risklerin (döviz alım ihtiyaçlarının), söz konusu teknik seviyeye doğru karşılanması, veya hedge edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 
  • Dün akşam, ABD'nin 45. Başkanı Trump, seçilen başkan Biden'ı yarım ağızla da olsa kabullendi. Biden'ın ise, kabine kurma arayışında olduğu görülüyor. Özellikle, FED'in eski ve güvercin başkanı Yellen'in Hazine'nin başına düşünülmesi, piyasalar gözlüğü ile, büyük bir coşku ile karşılanacaktır. 
  • Küresel çapta, vaka sayıları ivme kazanmaya devam ederken, İstanbul Belediye Başkanı 'lockdown - eve kapanma' isteyerek Sağlık Bakanı Koca'ya çağrıda bulundu. Bu arada, aşının üretim anlamında kışa yetişmesi ve saklama/sevkiyat koşulları gibi zorluklar (-70c) kafaları kurcalasa da, verdiği umut herşeye rağmen iyimserliğe neden oluyor. 
  • Yeni gün ve hafta başlangıcında, oldukça iyimser bir tablo ile karşı karşıyayız. Çin'de açıklanan güçlü fabrika verileri ile Asya piyasaları %2'ye, ABD borsalarının vadeli işlemleri de %1'e yakın yukarıda işlem görüyor.  
  • Makro cephede bugün içeride bütçe verisi takip edilecek. Ons altında yol haritamız şekillendi (bakınız grafik)
     
    >USD/TRY 
    Aşağı yönlü hareket devam ediyor. Perşembe günü, TCMB'nin daha öngörülebilir ve piyasa dostu bir para politikası izleyeceği beklentisi ile, aşağıda bulut dibi olan 7,40 veya daha geniş bir bant olarak 7,40 - 7,50 seviyelerine kadar geri çekilme bizlerin beklentisi ile birebir uyumlu olacaktır. Daha fazlası için, yukarıda da değindiğimiz üzere, faizin dışında somut adımlar görmemiz gerekiyor. Mesela, sosyal medya üzerinden, uzunca bir süredir tutuklu bulunan Osman Kavala'nın yakın gelecekte serbest bırakılabileceğine ilişkin tahminler ve görüşler paylaşılıyor. Bu tip haberler, olumlu karşılanır.
160550669637e4e63279badc091500ff32da89488e_1_1200.jpg >BBVA, Garanti
Türk Lirası'nın yavaş yavaş üzerinden kara bulutları atmaya başlaması ile, BBVA hisseleri de değer kazanmaya başladı. Garanti Bankası veya özelinde artan TL riski nedeniyle (%49,9 oranında bankanın ortağı) BBVA hissesi, ciddi anlamda değer kaybetmişti. 

1605506697dccaf1475e7882e7ab3cee391a7896a9_2_1200.jpg
>Türkiye ETF
Türk Lirası'nın tehlikeli sulardan uzaklaşmaya başlaması ve devamında düşen risk primi, ABD'de işlem gören Türkiye Borsa Fonu (ETF - Exchange Traded Funds) yükselmeye başladı. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, Ocak 2020'de test edilen CDS seviyesi 240, Türkiye ETF'i (TUR) 29. İyimser havanın korunması koşulu ile, EFT'in yükseliş potansiyelini bir kenara not edelim.

16055066970876553a668821c61af26bf2af355846_3_1200.jpg
>XAUUSD
Altın cephesinde pozisyonumuz yeniden şekilleniyor. Aşı ardından, pozisyonlarımızı oldukça hafifletmiştik. Şimdi, aşağıdaki grafiğe göre tekrar trade etmeye çalışacağız. Kabaca, aşağıda 1,800 usd/ons seviyesine doğru her geri çekilmeyi alım, yukarıda 1,900 seviyesine doğru atağı satım olarak okuyacak, 5. temas noktasında, alım kuvvetini artırarak yukarıda 2,000 dolar seviyesini hedefleyeceğiz. Özetle, zigzagları trade edeceğiz. Alt bandın dışına çıkması durumunda, zarar kes çalıştıracağız. Takipte kalın. 
Bir dip not: Gram altın cephesinde pozisyonumuz yok. TL470'de aldık, TL537'den sattık ve şimdilik kenardayız.

16055066978c9f25578cc0a14ff8f761872ee7760c_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.