Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 07/12/2023 - Perşembe

Teknik direktör USDTRY için taktik değiştirdi: Kontrollü yataylaştırma

  • Küresel mali piyasalarda artık yılı bitirme çalışmalarına paralel hacim her geçen gün daha da düşerken, veri takviminde bu hafta yer alan ABD istihdam raporu belki de yılın son dem veri seti olarak önemle bekleniyor. Hatırlanacağı üzere son 2,5 yılın en düşük seviyesine gerileyen açık istihdam verisi ardından dün de özel sektör istihdam verisi (ADP) beklentiyi karşılayamadı.  
  • Her ayın ilk cuması olduğu üzere yarın açıklanacak resmî istihdam raporunda anketlere göre tarım dışı sektörde manşet istihdam artışının 180bin kişi olması, işsizlik oranın ise %3,9 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Verinin beklentiyi karşılayamaması durumunda, 2024 yılına yönelik var olan faiz indirim beklentilerinin kuvvetleneceğini söyleyebiliriz. Bu sabah itibariyle faiz indirimlerinin Mart 2024'te başlayacağı ve sene boyunca (toplam 125 baz puan) devam edeceği bekleniyor. İlk faiz indirim beklentisinin %60 ihtimalle Mart ayında olmasını biraz iddialı bulduğumuz da yeri gelmişken not edelim. 
  • İstihdam piyasasına yönelik verilerin beklentiyi karşılayamaması ardından Amerikan 10 yıllık devlet tahvil faizi dün %4,15 ile 3 ayın dibine gerilerken, son dönemde çok hızlı koşan ve nefesi yorulan EUR ve altın gibi enstrümanların biraz dinlenerek nefeslerini toplamaları ardından yukarı yönlü hareketlerine devam edeceğini düşünmeye devam ediyoruz. Altının ons fiyatı 2,135 dolar seviyesine adeta depar atarak yükselmesi sonrasında 2,025 dolar seviyesinde dinlenmeye geçerken, enflasyonu hızla gerileyen ve faiz indirimine ilk gidecek merkez bankası konumunda görünen Avrupa'ya paralel EURUSD paritesi de kısa bir süre önce test ettiği 1,10 seviyesinden 1,0750'ye kadar gerildi. EUR'da kanaatimiz dolar cephesinden gelecek haberlerin daha baskın olacağı yönde.  
  • Öte yandan, petrol fiyatlarına yön vermekte eskisi kadar güçlü olmayan OPEC+'nın kendi içinde yaşadığı anlaşmazlık, ABD'nin küresel petrol üretimin pastasından daha büyük bir dilim alması gibi faktörlerin yanı sıra, küresel talebin de zayıf olacağı beklentisi ve stok seviyelerinde görülen artışın da etkisi ile petrol ile ilgili öngörümüz gerçekleşiyor. Hatırlanacağı üzere, İsrail - Hamas savaşının patlak vermesi ardından saman alevi gibi parlayan petrol fiyatları akabinde tansiyonun bölgenin geneline sıçramayacağı beklentisi ile sert bir şekilde düşerek teknik bir bakış açısıyla aşağıda ön plana çıkardığımız 72 dolar seviyesinin kıyısına kadar geldi: Brent cinsi petrolün varil fiyatı dün %5 düşüşle 74 dolar seviyesine kadar gelerek son 5 ayın dibini test etti. Bloomberg emtia endeksinin de talep ile ilgili kaygılar neticesinde son 2 yılın en düşük seviyesine gerilediğini yeri gelmişken not edelim.
  • Son dönemlerde faiz indirim beklentisi ile pek çok enstrümanın fiyatında belirgin artış görürken, direnişin parası Bitcoin'in ise ralliye geç ayak uydurarak göreceli olarak beklediğimiz performansı sergileyememesi bizleri bitaz da olsun üzmüştü. Sesimizi duyarcasına, hafta başı ilk hedef seviyemiz olan 42,200 dolar seviyesini test etmesi ardından son 2 gündür 44bin dolar seviyelerinde salınarak bir sonraki hedef seviyemiz olan 48,545 dolar için enerji biriktirdiğini not edelim. 
  • Türkiye cephesinde ise dün de bültenimizde grafiksel olarak gösterdiğimiz üzere, TCMB'nin emanet dövizler (swap), kamu ve hazine dövizleri dışarı tutulduğunda net rezervlerinde belirgin bir artış eğiliminin hâkim olduğunu görüyoruz. Sayıların dili ile konuşursak, son 1 haftada neredeyse 5 milyar; son 1 ayda ise 10 milyar dolar iyileşen net rezervler (eksi) 55 milyar dolar seviyesine toparlandı (dip noktasını Haziran 2023'te eksi 78 milyar dolar ile görmüştü). Rezervlerin güçlenme eğiliminde olmasını büyük bir mutluluk ile karşılıyoruz.  
  • Bu bağlamda, her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB tarafından açıklanacak haftalık verilerin daha da bir önem arz ettiğini peşinen söylemem gerekiyor. Aslında konuyu nereye bağlamaya çalışıyorum biliyor musunuz? USDTRY kurunda son günlerde yataylaşma eğilimi görmeye başladık! Hatırlanacağı üzere daha 10 gün öncesine kadar söylemimiz kurun kamu kontrolünde her gün bir adım daha yukarı yönlü olduğu şeklindeydi. Hâlen daha kamu kontrollü seyir devam etse de, sermaye girişlerinin güçlenmesiyle (net rezervlerde yaşanan iyileşme) kamunun da taktik değiştirdiğini, kurunu kontrollü olarak yukarı gitmesi stratejisi yerine kontrollü bir şekilde yataylaştırma stratejisine geçilmiş gibi görünüyor. Kurun düşmesinin ise bu denklemde var olmadığının altını çizmek gerekiyor. 
  • Dün Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın para politikası ile ilgili sözleri piyasalar tarafından memnuniyet ile karşılandı. Para politikasının gecikmeli çalıştığını belirten Sn. Cumhurbaşkanı, yıllık enflasyonun Haziran ayı sonrasında sert bir şekilde düşeceğini söyledi. Dünkü açıklamaları TCMB, Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek için 'iyi' bir şekilde okuyarak uygulanan para politikasına olan güvenin bir göstergesi olarak yorumladık. 
  • Hatırlanacağı üzere, borsa cephesinde ana stratejimiz yükselen faiz hadlerinin hisse senetleri için iyi bir haber olmadığı yönünde idi. Nitekim, son dönemlerde de inişli çıkışlı bir seyir izlense de, BIST100 ana endeksinin 8bin endeks seviyesinin üzerinde durmakta zorlandığını görüyoruz. Dün Türk hisse senetleri küresel tablodan olumsuz anlamda ayrışarak günü %2,5 düşüşle tamamladı. Sınai hisselerinde ise düşüş daha da sert oldu. Düne ait haber akışında, Rusya üzerinde var olan doğrudan ve dolaylı baskılarını da arttığını görüyoruz. İngiltere, Rusya'ya askeri ekipman ve yedek parça tedarik etmekle suçladığı Türkiye ve Çin'in de aralarında olduğu çeşitli ülkelerdeki 46 kişi ve kuruluşa yaptırım getirdi. Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri üzerinden baskı altına gelebileceğini not edelim.   
  • ABD borsaları dün geceyi hafif çaplı düşüşler ile tamamladı. Bu sabah Asya cephesinde de benzer bir şekilde hâkim rengin kırmızı olduğunu görüyoruz.
  • Petrol fiyatlarının son 5 ayın dip seviyesine düşmesinin de enflasyon kaynaklı baskıların azaltacağı beklentisi, küresel tahvil piyasasına destek sağlarken, hisse senetlerinin ise bir miktar da olsa baskı altında olduklarını görüyoruz. Japonya'nın Nikkei endeksi enerji ve teknoloji hisselerinin önderliğinde %1,7 düşüş kaydetti. Çin'de açıklanan dış ticaret verileri ihracatın Kasım'da beklenmedik bir şekilde arttığını ancak ithalatın da beklenmedik şekilde düştüğünü gösterdi. Bu durum talebin zayıf olduğuna işaret etti.  
  • Mali piyasaların gündeminde bugün yukarıda da değindiğim üzere son dönemde Türkiye'ye yönelik yurtdışı kaynaklı girişlerin ışığında bugün açıklanacak TCMB ve BDDK'nın haftalık verilerini iyice irdeleyeceğiz. Yurtdışında ise gözler yarın ABD istihdam raporuna çevrilmiş olsa da, Avrupa'nın hasta adamı olarak görülen Almanya'da sanayi üretimi, ABD'de ise her hafta Perşembe günü olduğu üzere işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.