Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 09/03/2021 - Salı

TCMB’nin faiz artırma kapasitesi test ediliyor. $TL 2,5 ayın zirvesinde

  • Küresel mali piyasalar dün büyük çaplı bir türbülansa maruz kaldı. Konu aslında her gün yazdığımız üzere aynı: enflasyon kaygıları.
  • Takdir edersiniz ki, son rötuşlar ardından artık Başkan Biden’ın imzalayacağı 1,9 trilyon dolar büyüklüğünde teşvik paketinin de, yangına benzin dökeceği beklentisi, kaygıları daha da artıyor.
  • Dün de dikkat çektiğimiz üzere, faizin yok denecek düzeyde, para musluklarının da sonuna kadar açık olduğu bir ekosistemde, paranın sermaye piyasalarına oluk oluk akıp balonlara neden olmasından hareketle, FED’in tahvil faizlerinde yükselişe bir noktaya kadar ‘izin vereceğini’ düşünüyoruz.
  • Piyasaların kontrollü bir şekilde kendi aşırılıklardan kurtulmaları için, FED’in 10 yıllık tahvil faizinin %1,97 seviyesine kadar yürümesine izin vereceğini düşünüyoruz. %1,97 teknik olarak önemli ve Aralık 2019 seviyesine işaret ediyor.
  • Takdir edersiniz ki, söz konusu aşırılıklardan kurtulma süreci ‘kanamalı’ olacak. Paranın faizi artınca, değeri de artacak: dolar (DXY) değer kazanacak. Hisse senetlerinde (yatırımcıların aşırı risk almaları ile) şişen balonlar sönecek; kıymetli madenler bir tık daha baskı altına girebilecek. Gelişmekte olan ülke para birimleri, risksiz faizin dünyada yükselmesi ile ciddi bir türbülanstan geçecek. Borçlanma maliyetleri artacak. Anlaşılacağı üzere, konfor alanımız ‘bir süreliğine’ bozulacak; sonra parti yeniden başlayacak. Süreç, kenarda sabırla beklemek ve alım için fırsat kollamak üzere kurgulanmalıdır!   
  • Dün dışarıda enflasyon kaygıları ve malum faizin yeniden %1,60 seviyelerine yükselmesi ile, Türk mali piyasaları da doğal olarak tüm dünya gibi ciddi bir türbülansa maruz kaldı. Faizin %17 olması ve bu ligde ilk sıralarda yer almamıza rağmen, küresel risk-off modunda, TL’nin dolar karşısında açık ara günün en kötü performansını kaydeden para birimi olarak tepeye çıktığını not edelim!
  • Bu noktada, gözümüzü dışarıdan ‘içeriye’ çevirdiğimizde tam olarak ne olduğunu bilmesek de, yapbozun parçalarını birleştirerek resmi bir yere kadar anlamaya çalışıyoruz. Dün Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul'dan istifası etmesi sonra, akşam üzere de, Türkiye Varlık Fonu CEO'su Zafer Sönmez’in de istifaya hazırlandığını okuduk. Her iki ismin da Albayrak zamanında atandıklarını not düşelim.
  • İstifa haberlerinden daha çok, haftaya düzenlenecek TCMB’nin olağan PPK toplantısına yönelik de soru işaretleri artıyor. Başkan Ağbal’ın, her seferinde “gerekirse ilave sıkılaştırma yapabiliriz” söylemi adeta piyasalarca ‘test’ ediliyor.  
  • Manşet enflasyonun neredeyse son 2 senenin zirvesine geldiği, petrol fiyatlarının dün 14 ayın zirvesine yükseldiği, dünyada enflasyon tamtamlarının çaldığı, içeride ise bizatihi bulunduğu bir ortamda, TCMB'nin gerekli kararlılığı göstererek faiz oranını yükseltemeyeceği endişesi piyasalarda hakim olunca, üzerine bir de küresel satış baskısı eklenince, USDTRY kuru dün 7,54 seviyesinin prangalarından kurtulduğu gibi soluğu 7,80 seviyesinin kıyısında aldı.
  • TL’nin dün %3’ün üzerinde değer kaybı ile ligin en kötü performans gösteren para birimi olduğunu bir kez daha yinelemek gerekiyor. Hatırlanacağı üzere, USDTRY kurunda, 7 seviyesinin altından TL lehine uzun pozisyonlarımız kapatıp, akabinde USD lehine 2 kademe uzun pozisyon açmıştık. Şubat enflasyonun beklentileri aşması sonrası pozisyonlarımız koruyarak, 7,54’ün dün aşılması ile 3. kademe uzun pozisyonumuzu da aldık. Önümüzdeki haftaya kadar uzun pozisyonlardan çıkmayı hedefliyoruz. Teknik olarak 8 seviyesine kadar grafikler boş görünüyor.
  • USDTRY kuru, gece saatlerinde, pozisyon kapamalarının gölgesinde, likiditenin de iyice kuruması ile (satıcı kalmadı) 7,78 seviyesine yükselerek son 2,5 ayın zirvesine test etti. CDS risk primi 338 baz puanla bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı! Borsa cephesinde ise, son 6 haftadır yabancının çıkması ardından kendi kendimize kalmamızın da etkisi ile, endeksteki bozulma %0,8 ile oldukça sınırlı kaldı.
  • Altının ons fiyatı ile ilgili peşinin şunu söyleyebilirim: Dipten gelen ve tabana yayılan “ucuzladı, alalım” diyen bireysel ve kurumsal yatırımcılar kitlesini son günlerde tecrübe ediyorum. Yukarıda da belirttiğim üzere, ABD faizlerinin şirazesinden çıkarak %2’ye koşması, her yeri bozacaktır. Ama unutulmamalıdır ki, bu kalıcı bir durum arz etmemektedir! O nedenle, kademeli bir şekilde, düşüşler alım fırsatı olarak okunabilir. 1,670 usd/ons seviyesinin altı, biraz daha sancılı olabileceğinden, biz 1,690’lı seviyelerden aldığımız uzun pozisyonumuza zarar kes yazmayı uygun gördük (bakınız grafik).
  • Gümüş ile ilgili çok soru geliyor. Biliyorum bültenlerimizde son günlerde çok fazla yer veremedim. Kafamızdaki oyun planı belli. Ekonomik aktivite yavaş yavaş canlanıyor. Gümüşe olan talep de, kıymetli madenden ziyade endüstriyel maden olarak (güneş panelleri, elektrikli araçlar, rüzgar enerjisi…) ciddi bir şekilde bir noktada artacak. Bu nedenle, uzun süredir almış olduğumuz pozisyonlarmızı koruma gayretindeyiz.
  • Bitcoin ve Eteherum, haftalar önce çizmiş olduğumuz Elliott analizlerimize paralel kuzeye doğru ilerlemeye devam ediyor. Bitcoin bu sabah 54bin dolar, Ether ise 1,846 dolarda. Bundan sonrası için bakınız grafikler.
  • Yeni gün başlangıcında, küresel mali piyasalardaki türbülansın bir tık da olsa hafiflediğini görüyoruz. Japonya borsası günü %1’e yakın artıda tamamlamaya çalışırken, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde benzer bir tablo görünüyor. Veri takimi bugün zayıf görünüyor.
 

Ø  USDTRY

Dün 7,54 seviyesinin aşılması ardından, USDTRY kuru emin adımlar ile kuzeye ilerlemeye devam ediyor. 8,58 zirve, 6,90 dip ise, bu formasyonun %61,8’i kabaca 7,94 seviyesine denk geliyor. İz süren stop seviyemizi 7,54 seviyesine çekerek 3 kademe uzun pozisyonumuz korumaya devam ediyoruz. Görülürse, 7,90’lı seviyelerin oyundan çıkma zamanı olacağını düşünüyoruz.

16152893097961170241cefd447c193e730e0c31b2_1_1200.jpg  

Ø  XAUUSD

1,670 seviyesi yani 3 numaralı bölge büyük bir önem arz ediyor. Teknik manada, hem yükselen trend çizgisi, hem de bayrak formasyonun dibi. Bu seviyeyi stop loss kabul ederek (1,665 güncelleyeceğiz) 1,693 seviyesinden aldığımız uzun pozisyonlarımızı korumaya gayret göstereceğiz.

16152893097b648b2359df318086f948d5be9838ab_2_1200.jpg  

Ø  BTCUSD

Bitcoin’de 4 dalga hedeflediğimiz seviyenin bir tık altında gerçekleşse de, 5. dalganın içinde olduğumuzu düşünüyoruz. Yukarıda 70bin seviyesi bizleri şaşırtmayacaktır.

1615289309ddd8f77fa849d9e517ca827d7b060649_3_1200.jpg  

Ø  ETHUSD

Benzer bir şekilde, Ethereum’da da 4. dalga hedeflediğimiz seviyenin bir tık altında gerçekleşti. 5 dalganın içinde olduğumuzu düşünüyor ve yukarıda 2,100 seviyesini hedefliyoruz.

1615289309bdedbd621b038bf32a3691bfee0f6887_4_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.