Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 28/09/2020 - Pazartesi

TCMB ardından sahne BDDK’nın. Gözler ise YEP’te

  • Geride bıraktığımız hafta, TCMB’nin faiz artırım kararının nitelik ve nicelik anlamda beğendiğimizi ve yerinde olduğunu bültenimize taşımıştık.
  • TCMB ardından, haftanın son iş günü sahneye çıkan BDDK, bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve diğer türev işlemlerin yasal özkaynaklara oranını %1'den %10'a; vadede TL satım yönündeki işlemlerde ise vadelere göre farklılaşan oranları iki katına çıkardı.
  • Hatırlanacağı üzere, BDDK, uyguladığı katı sınırlar ile, yabancı yatırımcının TL’ye ulaşmasını zorlaştırarak, yine yabancının TL’yi açığa satışının da önüne geçmeye çalışmış (kurun yükselmesini önlemek) lakin, her ilacın şifa etkisi kadar yan etkisi de ortaya çıkınca, TL bulamayan yabancı, pozisyonunu hedge etmekte zorlanmış, bu nedenle de zoraki bir şekilde diğer TL ve TL cinsi varlıklarda satışa geçmişti.
  • Rakamların dili ile, 2013 Mayıs’ta, 152 milyar dolar tutarında TL hisse senedi ve TL tahvil pozisyonu olan yabancını bugün toplam 26 milyar dolar pozisyonu kaldı! TCMB ve BDDK adımı, açık bir şekilde, yabancı yatırımcıya ‘seni özledim, geri dön’ diyor.
  • Eğer faiz artırım ve swap limitleri, normalleşmenin bir parçası ise, BDDK’nın bankalara dayattığı Aktif Rasyosu uygulamasını da gevşetmesi/kaldırması, döviz piyasasında ise %1’e çıkarılan BSİV’nin tamamen kaldırılması, yerinde olacaktır görüşündeyiz.
  • Cuma günü sabah saatlerinde, BDDK adımını olumlu karşılayan Türk Mali piyasaları, TL ve TL cinsi varlıklarda alımları tetikledi. Art arda gelen normalleşme adımları ile faiz artırımı öncesinde 7,70 seviyesini test eden USD/TRY kuru 7,51'e doğru gevşedi. Faiz artamaz endişesi ile boğuşan piyasalar, artan faiz ile tahvil faizlerinin gerilediğine de şahit oldu: 2 yıllık tahvil faizi 2 günde 1 tam puan gerilerken, hisse senetlerinde yükseliş eğilimi korundu.
  • Lakin günün ikinci yarısında, Cuma sabah bültenimizde altını çizdiğimiz üzere, 6 Ağustos'tan bu yana 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayan TCMB, Cuma günü 5 milyar TL tutarında %10,25 olan politika faizi ile (1 hafta vadeli repo ihale faizi) ihale açınca, likidite kanalı üzerinden gerçekleştirdiği sıkılaştırma dozunu bir miktar da olsa gevşettiği algısı, kazanımların büyük bir kısmının geri verilmesine neden oldu: USD/TRY kuru yeninde 7,67 seviyesine geri döndü.
  • Kurun seviyesi açısından gözler Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetinin (AOFM) seyrinde olacaktır. Bu seviye en son %10,88 olarak gerçekleşti. Kademeli bir şekilde, TCMB'nin önümüzdeki günlerde, gerekli gördüğü zaman bu faizi likidite operasyonları ile ilk etapta %11'e, ardından da %11,50-11,75 bandına kadar taşımasını bekliyorum.
  • Aklımız fikrimiz TCMB’de olunca, yurtdışı piyasaları ikinci plana attık. Halbuki, geride bıraktığımız hafta, bankacılık sektörüne ait belgelerin ifşa edilmesi ile ile başlayan satış eğilimi, devamında artan vaka sayıları ve eve kapanma korkusu ile ivme kazandı. ‘Dolar sat ne alırsan al’ furyası ile coşan risk iştahı, yerini, artan panik ile ‘dolar al ne bulursan sat’ terk ederken, ABD Doları endeksi %2 değer kazandı.
  • Dolar karşısında, hemen hemen tüm para birimleri, kıymetli madenler ve hisse senetleri değer kaybederken, piyasaların orta çaplı bir depreme sahne olduğunu gördük.
  • Geçen haftanın kasırgalı havasından sonra, yeni haftayı piyasaların daha güneşli bir hava ile karşıladıklarının görüyoruz. Asya piyasaları, Çinli sanayi şirketlerinin açıkladığı karlar ile kara bulutları dağıtmış görünüyor. Asyanın yanı sıra, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de %0,4 oranında yükselişler görülüyor.
  • Dışarıda hava güneşli olsa da, içeride, Doğu Akdeniz ile başlayan müzakere ve rahatlama süreci, TCMB ve BDDK adımları ile pekişirken, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yıllardır devam eden gerginliğin haftasonu sıcak temasa dönmesi, ve iki ülkenin de karşılıklı olarak savaş ilan etmesi, kardeş ülke olarak adlandırılan Azerbeycan’a açık destek veren Türkiye açısından yeni bir belirsizlik. Bu minvalde, gerilimin, Türkiye ile Rusya ilişkilerini etkilemesinden de kaygı duyuluyor.
  • TCMB ve BDDK adımlarının yanı sıra, bu hafta gözler Yeni Ekonomi Program’a çevrilmiş durumda. Normalleşme adımlarının devamını bekliyoruz.
  • Haftasonu okuduğumuz Reuters haberinde, TCMB ve BDDK adımları alkışlansa da, devamının gerekli olduğu, IIF’nin rakamlarına göre önümüzdeki 2 ayda, Türk şirketlerinin 10 milyar dolar tutarında sendikasyon ödemesinin olduğu, ve TCMB rezervleri ile süreç ele alındığında, kur üzerinde baskının devam edebileceğine yer verilmiş.
  • Dışarda, Trump ile Biden’ın basın karşısında ilk münazarası Salı günü yapılacak. Üçüncü çeyrek tamamlanırken küresel mali piyasalarda var olan satış baskının da yavaş yavaş ortadan kalkmasını bekliyoruz.
  • Grafiklerde gözümüze pek de yeni birşey çarpmadı. Dolar endeksi yavaş yavaş aşırı alım bölgesinde gelmesi, yukarıda değindiğimiz üzere bu hafta doların biraz değer kaybetmesine neden olabilir. Altın açısından yeniden yükseliş için 1,870 doların üzerine atması gerekiyor. Gümüş açısından kritik seviye 22,85. Her iki kıymetli metalde de aşırı satım bölgesine geldik. Olası bir yukarı yönlü tepki hareketi göz ardı edilmemelidir.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.