Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/03/2024 - Perşembe

TCMB adımları ile türbülans durdu; ilacın yan etkileri borsayı vurdu

  • Türk mali piyasaları dünkü günü de tatsız bir seyir izleyerek tamamladı. Aklınıza ilk etapta müteakip cümlenin döviz piyasası ile ilgili olabileceği gelebilir lâkin bu sefer mevzuu farklı. Hatırlanacağı üzere, geçen hafta TCMB'nin net döviz pozisyonunda görülen hızlı erime yurtiçi yerleşiklerin paniğe kapılmasına neden olmuş, seçimlere günler kala erkene çekilen döviz talebi ile USDTRY kurunun artış hızı ivme kazanınca, TCMB proaktif davranarak sert önlemler almıştı.  
  • Döviz kurunun enflasyondan daha sürati bir yükseliş kaydetmesinin dezenflasyonist süreci sekteye uğratacağı beklentisi ile otorite almış olduğu proaktif ve sert önlemler döviz piyasasında son günlerde suların durulmasına ya da türbülansın ciddi mânâda azalmasına neden olurken, bu sefer de ilacı yan etkileri baş göstermeye başladı. TCMB aslında, faiz artırmadan piyasa faizlerini yukarı itecek düzeyde almış olduğu miktarsal sıkılaştırma önlemleri ile kredi faizlerinin süratle yükselmesine neden olurken, hisse senetleri dün sert bir satış baskısı ile karşı karşıya kaldı. 
  • Tıptan basit bir örnek vermek gerekirse, doktorun yazdığı reçete vücudun bir bölgesindeki hastalığı tedavi etmeye çalışırken, başka bir yerde sorun yaratması gibi... BİST100 ana endeksi dün günü %1,8 oranında düşüşle tamamlarken, TCMB, bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıklaması ardından BIST Bankacılık endeksi de %4'e yakın geriledi. Interbank ile Kapalıçarşı arasında açılan makas geçen haftaya oranla azalan tansiyonla daralırken, dün interbank piyasasında USDTRY kuru gün boyu 32,10 seviyesinden işlem gördü; Çarşı'da da ise satış kuru 32,5 seviyelerine geldiğini, vadede TL uzlaşmalı NFD hacminin ise düştüğünü not edelim.  
  • Öte yandan, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye'nin notunu yükseltmesinin ardından dün telekonferans düzenledi. Fitch, politika faizinin Mart ayından sonra %50 seviyesine çıkacağını ve yılı %45 seviyesine inerek tamamlayacağını öngördü. USDTRY yıl sonu kur beklentisi ise bizim öngörümüz olan 40 seviyesine yakın, 38 seviyesinde ve otoritenin reel değerlenme söylemi ile örtüşüyor. Dış finansman zorlukları ve yüksek enflasyon, Türkiye'nin not artırımını engelleyen temel faktörler arasında görülüyor. TCMB rezervlerinin düzeyi ve bileşimi (swaplara olan bağımlılık) gelecekte önemli olacağı not edilmiş. Türkiye 2024'te %57,7 enflasyonla %2,8 büyüyeceği tahmin ediliyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarında temel senaryolarda önemli bir değişiklik beklenmiyor. 
  • Dün haber akışında, Hazine'nin 6 yıl vadeli EUR tahvil için bankaları yetkilendirdiğini gördük. Kuvvetle muhtemel, Fitch'in not artırımının getirdiği iyimser havanın ve CDS risk priminin 300 baz puanın hemen üzerinde salınmasının getirdiği olumlu piyasa koşullarından faydalanılmak isteniyor. İhracın bugün sonuçlanması bekleniyor. 
  • Dönmeli biraz da yurtdışı piyasalara. Avrupa ve ABD merkez bankalarının Haziran ayında faiz indirimine başlayacağı yönünde yeşeren beklentilerin üzerine FED'in de bilanço daraltmasını sonlandıracağı beklentisi ile Bitcoin 74bin dolar seviyesinin eteğine kadar gelerek tüm zamanları zirvesinde işlem görmeye devam ediyor. Kasım 2021'de 69bin dolar seviyesini test eden ve pandemi döneminde spekülatif bir yükseliş kaydeden Bitcoin'in, bu sefer ETF yardımı ile arkasına kurumsal yatırımcıları da alarak dolu dizgin yükselişine devam ettiğini görüyoruz. 42bin seviyesini ilk hedef seviye olarak gösterip yükselişin işaret fişeğini çok önce yaktığımız Bitcoin cephesinde yakın hedef olarak 75bin seviyesini takip ediyoruz. Bir diğer önemle takip ettiğimiz enstrüman olan altında ise, teknik bir bakış açısıyla, geçen hafta kaydettiği tarihi haftalık kapanış ardından ciddi bir yükseliş potansiyeli barındırdığının altını bir kez daha çizelim. Yukarıda 2,550 dolar/ons seviyesini hedeflemeye devam edeceğiz. 
  • Yeni gün başlangıcında, Asya borsaları, yedi ayın zirvesine yakın yatay seyrederken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) gelecek hafta itibariyle negatif faizi sonlandırabileceği beklentileri YEN'in değer kazanmasını ve Japon devlet tahvil getirilerinin yükselmesine neden oldu. Gözler bugün ABD'de açıklanacak perakende satış istatistikleri ve üretici enflasyonunda olacak. Veriler, FED'in gelecek hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısında faiz indirimlerine ne kadar erken başlayabileceğine yönelik ipuçları sağlayacak. Türkiye cephesinde ise konut satış verileri ile her hafta Perşembe günü takip ettiğimiz haftalık TCMB ve BDDK bültenleri de önem arz edecek. USDTRY kuru günü interbankta 32,13 seviyesinden başlarken genel hatları ile 'tatsız' havanın korunmasını bekliyoruz.


Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.