Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 02/10/2023 - Pazartesi

Son çeyreğe piyasalar güçlü dolar teması ile başlıyor...

  • ABD faiz oranlarının uzun süre yüksek kalacağı beklentisinin yanı sıra, Japon YEN'in son 11 ayın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında yılın son çeyreğine de zayıf bir başlangıç yaptığını görüyoruz. Japon para biriminin dolar karşısında 150 seviyesine doğru yavaş ama istikrarlı değer kaybının sürdürürken, Japon yetkililerin geçen yıl olduğu gibi döviz piyasasına müdahale etmesi için zamanın da hızla daraldığını görüyoruz! 
  • YEN'in neredeyse bir yılın en düşük seviyesine gerilemesi ardından Japon hisse senetleri haftanın ilk iş günü %1,4 oranında yükseldi. YEN'in değer kaybetmesi, ihracat odaklı Japon şirketlerine destek olurken, ABD'de hükümetin kapanmasının son dakika da olsa önlenmesi, risk iştahını destekledi. Cumhuriyetçi Parti içerisindeki bölünmüşlük nedeniyle bir kez daha kapanmanın eşiğine gelen federal hükümete 45 gün zaman kazandıracak bütçe tasarısı Cumhuriyetçilerin hakimiyetindeki Temsilciler Meclisi'nde 91'e karşı 335 oyla kabul edildi.
  • Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) eylül ayındaki toplantı tutanaklarında, daha fazla politika yapıcısının aşırı gevşek politikadan nihai olarak çıkış olasılığını tartışması, 10 yıllık devlet tahvili getirilerinin son on yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasına neden oldu. Bu sabah 10 yıllık tahvil faizinin %0,75 seviyesine yükseldiğini de not edelim. 
  • Asya piyasalarında Japonya haberleri manşetleri süslerken, Avustralya'nın bazı bölgelerinin tatile çıkması ve Çin'in Altın Haftası nedeniyle uzakta olması nedeniyle Asya ticaretinde döviz hareketleri zayıfladı. Öte yandan, Çin'de bu sabah açıklanan PMI verisi, Çin'in fabrika faaliyetinin eylül ayında daha yavaş bir tempoda büyüdüğünü, üretimin artmasına rağmen zayıf dış talebin görünüm üzerinde baskı yarattığını gösterdi. 
  • Daha geniş bir açıdan bakarsak, güçlü dolar temasının geride bıraktığımız çeyrekte büyük ölçüde piyasalar üzerinde hâkimiyet kurduğunu görüyoruz. EUR dolar karşısında bir önceki çeyreği %3 düşüşle son bir yılın en kötü performansıyla tamamlarken, kraliyet aslanı Sterlin de üçüncü çeyrekte dolar karşısında benzer şekilde yaklaşık %4 kayıp yaşadı. Doların piyasa kuru olan (dolar endeksi) sepet bazında DXY, peşpeşe 11 haftayı yükselişle tamamlaması ve neredeyse son 11 ayın zirvesine yükselmesi ardından güçlü duruşunu korumaya devam ediyor. Teknik mânâda 107,2 seviyesine kadar yükseliş isteğinin devam edeceğine imkân tanıyoruz. FED'in şahin söylemi sayesinde geçen ay bir yılın en iyi çeyreklik performansını gösteren DXY benzer bir şekilde 10 yıllık tahvil faizini de 16 yılın zirvesine itmişti.
  • Türkiye cephesinde ise cuma günü TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı resmî dış ticaret verileri takip edildi. Buna göre ihracat aylık bazda 21,6 milyar dolar, ithalat ise 30,3 milyar oldu. Her ne kadar Ticaret Bakanlığı bu veriyi öncü niteliğinde daha erken paylaşsa da, dış ticaret açığının %23,1 düşüşle 8,7 milyar dolar olduğunu gördük. Bu sonuçla yılın ilk sekiz ayında dış ticaret açığı 82,3 milyar dolar ile geçen yılın aynı döneminin (-$73,5 milyar) %12 oranında üzerinde gerçekleşti ve rekor kırdı. Büyük resimde reel faizlerinin negatif seviyede kalaması ve bastırılan kur, ekonomiye ciddi mânâda tahribat yaratmış.
  • Cuma gece piyasa kapanışı ardından, kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin B olan kredi notunu sabit tutarken not görünümünü negatiften durağana yükseltti. Türkiye'nin yeniden ortodox politikalara dört elle sarılması ardından 'dipten' dönüşün de başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Aklı selim politikaların devam etmesi ve beraberinde yönetişim, belirsizlik ve sürdürülemez politikalarda ısrardan vazgeçilmesi durumunda düzenli bir şekilde not artışlarının da gelmeye devam edeceğini peşinen not edelim. Yol uzun ve zor olsa da, yön şimdilik doğru.
  • Türkiye'de yarın açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisi öncesi dün İTO'nun İstanbul için açıkladığı enflasyon verisi takip edildi. TÜFE'nin eşleniği olan geçinme endeksi aylık bazda %5,5 artış kaydederken, yıllık gerçekleşmeyi de %73,2 seviyesine taşıdı. Yarın açıklanacak resmî enflasyon verisininin de  aylık bazda %5 artması bekleniyor.
  • Her ayın ilk günü olduğu üzere bugün gözler dünyada ve Türkiye'de açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinde olacaktır. Salı günü ABD'de açıklanacak JOLTS (iş olanakları) raporu ve cuma günü ise ABD'de açıklanacak istihdam verileri önemle takip edilecektir. ABD istihdamına yönelik verilerin gücünü koruması, FED'in de tonunu şahin tutmasına neden olacaktır. Böyle bir gerçekleşme tahvil faizleri üzerinde var olan yukarı yönlü baskıyı da artırıyor!
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.