Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 10/03/2020 - Salı

Serbest düşüşün yaşandığı "Kara" bir Pazartesi…

  • Dün finansal piyasalar açısında oldukça zor bir gündü. 19 Ekim 1987’de yaşanan büyük çöküş ardından, 09 Mart 2020’de tarihe adını yazdırdı. 
  • Bir tarafta koronavirüsün tetiklediği riskten kaçma eğilimi, öte yandan Suudi Arabistan’ın petrol savaşlarını başlatarak üretimi günlük görülmemiş seviyelere yükselteceği haberi, petrolün adeta çakılmasına neden oldu. 
  • Tabir caizse, domino etkisi yaratan petrol savaşları, küresel mali piyasalarda “serbest düşüşüne” neden oldu.  
  • Yunanistan ve İtalya borsası %10’dan fazla değer kaybederken, ABD borsası S&P500 otomatik devre kesicilerin uygulandığı günde %7,6 geriledi.  
  • ABD borsası S&P son 13 günde %20 değer kaybettiği düşünülürse, borsanın market capı (piyasa değeri) 22,7 trilyon olduğu bir ortamda son 13 günde 4,5 trilyon dolar buharlaştı!   
  • Her ne kadar virüsün ölüm oranı yüksek olmasa da, yarattığı korkunun oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. İnsanların sokağa çıkmaya korktuğu, gemi ve uçakları park halinde kaldığı bir ekosistemde tedarik zincirinin kırılması, ister istemez akıllara ani duruş (sudden stop) riskini getiriyor. 
  • Bu nedenle piyasalarda var olan korku havasının panik havasına dönüşmesini de yadırgamamak gerekiyor. Örneğin İtalya dün tüm ülkeyi karantinaya alırken, Dünya Sağlık Örgütü salgın ihtimalini bir adım daha artırdı. 
  • Dün vürüs ve petrol savaşlarının kol kola piyasalarda cirit attığı günde, Türk mali piyasaları göreceli de olsa türbülanstan daha az yara aldı. Asya piyasalarının açılması ile dün 6,20 seviyesini test eden USD/TRY kuru, gün boyu 6,09 – 6,15 bandında salındı. 
  • Küresel satış baskısına karşı koyamayan BİST100 ana endeksi günü %5,5 düşüşle tamamlarken, yabancı indinde Türkiye’nin risklerini gösteren CDS primleri yeniden 413 puan seviyesine yükseldi (Şubat başında 235 puan seviyesinde idi).  
  • Dünyanın risksiz ve gösterge faizi olarak kabul edilen ABD 10 yıllık tahvil faizleri, riskten kaçan ve borsalardan çıkan paranın sığındığı güvenli liman olarak dün %0,32 seviyesine gerileyerek tüm zamanların yeni dibini test etti. 
  • Bu sabah itibarı ile, 18 Mart tarihinde düzenlenecek olağan FED FOMC toplantısından 50 baz puan faiz indirimine %85 ihtimal tanınıyor.  
  • EUR/USD paritesi dün sabah panik işlemler ve doların keskin değer kaybı ile 1,15 seviyesine varan bir yükseliş kaydetmesi ardından bu sabah 1,1350 seviyelerine geri çekildi. 
  • Dün yaşanan sert değer kayıpları ardından bu sabah bir miktar da olsa yara sarma çalışmalarını hoş karşılamak gerekiyor. Lakin, bunun sadece bir tepki hareketi olduğunu ve riskleri tüm çıplaklığı ile masa üzerinde durduğunu unutmamak gerekiyor. 
  • Sabah saatlerinde Asya piyasalarında hakim renk yeşil. Dünkü sert düşüşün ardından cılız da olsa yükselişler her yerde dikkat çekiyor. ABD ve Avrupa borsalarının vadeli işlemleri %3 civarında artıda işlem görüyor.  
  • Bugünlerde sıkılıkla 19 Ekim 1987 Kara Pazartesi’ne yapılan atıfları okuyoruz. Fiyatların o gün de tıpkı bugün olduğu üzere aşırı şişmiş olması ve yaşanan çöküş ardından FED Başkanı Greenspan'ın her türlü likiditeyi sağlamaya hazırız açıklaması, piyasalarda var olan paniği gidermişti. 
  • Gelinen noktada 1987’den çok da uzak bir yerde değiliz. 30 seneyi aşkın bir zaman dilimi ama sorunlar aynı. Şişen balona koronavirüsü ve petrol savaşları iğne misali “battı”. Yakında, önde gelen merkez bankalarından koordineli adımlar göreceğiz. 
  • Petrol fiyatları dün sabah sene başına nazaran %56 düşerek 31 dolara kadar gelmesi ardından bu sabah 37 dolar seviyelerine doğru bir toparlanma görüyoruz.   
  • Petrol ithal eden ülke olarak dün aşırı bir satış baskına maruz kalmayan TL’nin bu sabah havanın biraz da olsa yumuşaması ile güne 6,15 seviyelerinden başladığını not edelim.  
  • Son 4 günde %15 değer kaybeden Rus Rublesi ve %12 değer kaybeden Güney Afrika Rand’ı (enerji ihracatı yapan ülkeler) bu sabah güne değer kazanımı ile başlıyor. 
  • Türk mali piyasalarda bu sabah özellikle hisse senedi piyasalarının güne hızlı bir başlangıç yapacağını düşünüyoruz. Riskler tüm çıplaklığı ile masada dursa da, henüz geçmiş değil. Bu hareketi son günlerdeki panik havasının dengelenmesi olarak görmek lazım.  
  • Bu gibi panik günlerinin egemen olduğu dönemlerde, fiyat seviyesi konuşmak pek de mantıklı olmaz. Lakin, panik havası giderilince, Borsa cephesinde gelinen seviyelerin cazip olacağını düşünüyoruz! 
  • EUR/USD cephesinde geri çekilmeleri alım fırsatı olarak okuyacağız. Altın’da ise ciddi yorgunluk sinyalleri alıyoruz. Her yükselişi kar satışı için fırsat olarak okuyacağız.

KKTC’de benzin fiyatları 7 aydır sabit!
 
Dün sabah itibarı ile bakarsak, petrolün varil fiyatı 2019 Ağustos’tan bu yana kabaca USD bazında %40’dan fazla düşerken, TRY bazında ise kabaca %40’a yakın düştü. Buna rağmen, #KKTC’de 95 oktan benzinin litre fiyatı 7 aydır 5,36 seviyesinde ve sabit!

15838234324d2eee0f48ab5e3f8a9351e08d821af5_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.