Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 17/06/2022 - Cuma

Risk-off: Art arda gelen faiz artırımları ile küresel hava son derece olumsuz

  • FED kararı ardından dün sabah sürpriz bir karara imza atan İsviçre Merkez Bankası (SNB) politika faizini 50 baz puan artırarak %-0,75 seviyesinden  %-0,25'e getirdi. Akabinde, öğle saatlerinde olağan bir şekilde toplanan İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizinin beşinci kez artırarak son 13 yılın en yüksek seviyesine çıkardı: %1,25.
  • BoE politika yapıcılarından 3 kişinin 25 baz puan yerine 50 baz puan faiz artırım talebinde bulunduğunu gördük. BoE, faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, faiz artırımının güçlü fiyat baskıları, iş gücü piyasasındaki sıkılık ve baskıların daha ısrarcı hale gelmesi riski nedeniyle faiz artırdıklarını belirtirken, gerekli olması halinde enflasyonu kontrol altına almak için "güçlü şekilde" hareket etmeye hazır olduğu mesajını verdi.
  • Gelecek birkaç ay enflasyonun %9 seviyesinin üzerinde kalacağını tahmin eden BoE, Ekim ayında enflasyonun çift haneli seviyelere geleceğini tahmin ettiklerini de ekledi. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, IMF'ye göre, İngiltere ekonomisi şimdiden yavaşlama belirtileri gösteriyor ve gelecek yıl dünyanın en büyük ekonomiler arasında en zayıf büyüme kaydedeceği bekleniyor. 
  • Dün güne nispeten olumlu bir tablo ile başlayan küresel mali piyasalar, ard arda gelen faiz artırım kararı ile âdeta dağıldı. Avrupa borsaları büyüme endişeleri nedeniyle kazanımlarını koruyamazken, risk iştahı iyice sönünce, riskli varlıklar satış baskısına boyun eğdi. Piyasalar, dünyanın her yerinde artış eğiliminde olan faizlerin büyümeye zarar vereceğini (sıkılaştırma etkisi ile kredi pahalı hâle gelecek ve krediye ulaşım zorlaşacak) düşünüyor. Bu da ister istemez piyasaları huzursuz ediyor.  
  • Akşam saatlerinde, ABD borsalarının açılması ile satış baskısı daha da kuvvetli bir hâl aldı. FED, SNB, BoE derken önde gelen büyük merkez bankalarını yanı sıra Hong Kong, Suudi Arabistan, Brezilya ve Tayvan gibi merkez bankalarının da faiz artırımına gitmesi, bir tarafta enflasyon için gereklilik, diğer tarafta ise savaş sürerken devam eden enerji ve gıda krizi, küresel resesyon endişelerini daha da körükledi. ABD borsaları geceyi büyük kayıplarla tamamlarken, risk iştahının göstergesi konumunda teknoloji borsası Nasdaq %4 düştü (sene başına göre kaybı %32,7). Piyasalar tarihin belki de en karamsar günlerinden birini yaşıyor. 
  • İçeride ise USDTRY kuru dünyadan kopuk 17,30 seviyesinin kıyısında dar bir bantta salınmaya devam etse de, kurdan ziyade gözlerin çevrildiği 5 yıllık CDS risk primi dün yenide 840 baz puana yükselerek kırılganlığın yüksek seyretmeye devam ettiğine işaret etti. Enflasyona karşı son aylarda güçlü bir sığınak olan BİST100 endeksi, dünyadaki kayıplara kayıtsız kalamayarak günü %1,8 düşüşle tamamladı.  
  • TCMB tarafından her hafta Perşembe günü açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre, TL krediler haftalık bazda %1,8 artarken sene başına göre değişim oranı %29,2 oldu. Taşıt kredilerindeki büyüme ise devam ederken, sene başına göre artış %79. Geride bıraktığımız hafta, ekonomi yönetiminden gelen sert tedbirler ile kredi rakamlarında önümüzdeki haftalarda ciddi bir yavaşlama göreceğimizi düşünüyoruz. 
  • Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bir önceki gün borçlu ülkelerin tahvil faizlerinde görülen sert yükselişe karşı olağanüstü bir toplantı yapması ardından devreye alınacak kriz karşıtı önlemler de netleşmeye başladı. Gösterge 10 yıllık Almanya faizi ile örneğin İtalya 10 yıllık faiz arasındaki makas (1,70 - 4,00 = 2,30) kabaca 230 baz puan. Tahvil faiz makası açıldıkça, ECB devreye girip müdahale edecek. ECB hamlesi EURUSD paritesini yeniden 1,05'li seviyelere taşıdı. Büyük resimde, EUR'da yükselişten söz edebilmek adında 1,0840 seviyesinin üzerinde kapanış görmemiz gerektiğinin altını çizelim. 
  • Kıymetli madenler cephesinde ise, dün bir miktar da olsa yukarı yönlü harekete şahitlik etsek de, bizim için belirleyici olan altın cephesinde kritik eşik 1,865 dolar; gümüş için ise 22 dolar seviyesinin hâlen daha altında olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Gram altın ise, haftalık kapanışın grafiklere işleneceği kritik seviye 1,026 TL etrafında işlem görürken, teknik mânâda yukarıda bir sonraki teknik seviye 1,065 TL pek de uzak görünmüyor. Nasdaq endeksi ile korele bir seyir izleyen Bitcoin, dün havanın bozması ile 11. günü da düşüşle tamamlama noktasına doğru ilerliyor. Teknik bir bakış açısıyla, Bitcoin'in 7 ayda %70 değer kaybettiğini ve piyasaların belki de tarihe geçecek kadar karamsar ve risk-off modunda oldukları bir ortamda 'aşırı satım bölgesine' geçtiğinin altını bir kez daha çizmek isteriz. 
  • Petrolün varil fiyatı 123 dolar seviyesindeki kritik direncinden peşe peşe kırmızı kart görmesi sonrasında bu sabah 119 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Dün İngiltere Merkez Bankasında 3 üyenin 50 baz puan faiz artırım yönünde oy kullanması ardından GBPUSD paritesi son 2 günde %4 yükselerek 1,24 seviyesini test etse de bu sabah yeniden 1,23 seviyesinin altına sarktığını görüyoruz. İngiltere'de büyüme görünümünün sıkıntılı olması Sterlin'i rahat bırakmıyor!   
  • Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında da hava karamsar. Gösterge endeks Tokyo borsası %2 aşağıda işlem görüyor. Dünya hisse senetleri, yatırımcıların küresel faiz artırımları karşısında büyüme konusunda endişe duymasıyla Mart 2020'de piyasaların pandemi çöküşünden bu yana en kötü haftasına yöneldiğini not etmek gerekiyor!  
  • Az önce sonuçlanan Japonya Merkez Bankası (BoJ) olağan toplantısında, ultra düşük faiz oranlarını ve borçlanma maliyetlerini "mevcut veya daha düşük" seviyelerde tutma rehberliğinin korunduğunu gördük. Japon Yeni dolar karşısında bu hafta son 24 senenin en değersiz seviyesine geldiğini de not etmiş olalım. 
  • Bugünün veri takviminde, Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu ve FED Başkanı Powell'ın konuşması ön plana çıkıyor. Hava olumsuz ve karamsar!


Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.