Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 23/06/2023 - Cuma

Rasyonel zemine dönme söylemine rağmen TCMB'den 'yetersiz' adım!

  • TCMB beklentimize paralel 1 hafta vadeli repo faizini (politika faizi) %8,5 seviyesinden %15'e yükseltti. Lâkin, asıl 'sıkılaştırmanın' koridor sistemi aracılığı ile yapılacağı, faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresi faizinin de sert bir şekilde yükseltileceği ve böylelikle Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizinin (AOFM) de yukarıya geleceğini ön görmüştük. Daha da basit bir anlatımla, TCMB'nin koridor sistemi ile 'üstü örtülü' de olsa daha güçlü bir faiz artırımına gideceğini öngörmüştük, lâkin olmadı. 
  • Bu bağlamda, TCMB'nin sadece politika faizini artırması yeterli bir adım olmadı keza hâlen daha para politikası olması gerekene göre oldukça gevşek duruyor. Daha basit bir yaklaşımla, ekonomiyi soğutmaya tek başına %15 faizin yetmeyeceğini düşünüyoruz. Karar metnine baktığımızda, sıkılaşma sürecinin başladığına yer verilse de, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanan kadar faiz artırım kapısının aralandığını, lâkin bu sürecin de gerekli görülmesi durumunda 'kademeli' olacağına yer verilmesi, adımların da 'ölçülü' olacağı anlamına geliyor. Şahince bir üslup olsa da, bundan sonrası için 'güçlü' bir argüman olarak görülmedi. Rasyonel zemine dönme söylemine rağmen atılan adımlar yetersiz kaldı. 650 baz puan faiz artırımının (önde yükleme çok zayıf) enflasyonla mücadelede ikna edici olmayacağını düşünüyoruz. 
  • Faiz kararının kendisi kadar dün bültenimizde politika metninin satır aralarını da irdeleyeceğimiz ve ileriye dönük sinyaller kadar bankacılık sektörüne getirilen ve işleyişi sekteye uğratan regülasyonların da ne ölçüde ve nasıl gevşetişeceğine bakacağımızı belirtmiştik. Politika metninde, bu bekletimize ilişkin "Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, 'etki analizleri' yapılarak kademeli olacaktır" cümlesine rastlasak da, bunun nasıl hayat bulacağını hep birlikte göreceğiz.  
  • Dün TCMB kararı kadar Bakan Şimşek'in Twitter mesajlarını dikkatle takip edildi. Şimşek mesajlarında piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesinin altını kalınca çizerek 'normalleşme' sinyali verdi. Fiyatı takip edersek, USDTRY kuru son günlerde döviz bozumlarının ışığında Çarşı'da 23,10 ; bankalararası piyasa da ise 23,45 seviyesinden karar gerilemesi ardından dün kamunun şefkatli elini kurun üzerinden çekmesi sonrasında (kurun piyasada belirlenmesine izin verildiğini anlıyoruz) soluğu bu sabah 25,60 seviyesinde aldı! TL sert değer kaybettiğine göre, piyasanın da mutlu olmadığını görüyoruz. Halbûki Naci Ağbal döneminde, ilk etli oldukça pozitif olmuştu! 
  • Bültenimizi yakından takip eden kıymetli okurlarımız, mevcut ekosistemde, kurun düşmesini kimsenin istemediğini tekrar tekrar hatırlattığımızı anımsayacaklardır. İhracatçı, güçlü TL nedeniyle rekabet gücünü kaybederken, uygulanan sağlıksız politikalar nedeniyle yılın ilk 5 ayında dış ticaret dengesi 56,1 milyar dolar ile rekor kırmıştı! Güçlü TL daha da fazla açık, bu da daha fazla döviz talebi demek! Yeni ekonomi paradigmasını o hâlde bir kez daha özetleyelim: yüksek kur, yüksek faiz, soğuyacak ekonomi. USDTRY kurunda uzun bir süredir öngörümüz olan 24-25 bandının da böylelikle hedef sahasına girdik. Yaz ayları turizm gelirleri ile birlikte düşünülürse, uzun pozisyonları yavaş yavaş gözden geçirme vaktinin de geldiğinin altını çizmek gerekiyor. Kış için ayrıca konuşacağız. 
  • Alternatif piyasalarda ise Borsa İstanbul 100 endeksi günü %4,7 yükselişle tamamladı. Unutmayalım ki, hisse senetleri ile faiz arasında da ters bir korelasyon var: faizin yükselmesi şirketlerin finansman maliyetleri için iyi bir haber değil. Dün faizin korkulduğu kadar artmaması ve hisse senetlerinin döviz bazında ucuzması alımları tetikledi. Türkiye'nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk göstergesi -rasyonalite bekleyen yabancıyı da ikna edememiş olmalı kl- o da yönünü yukarıya çevirerek 510 baz puan seviyesine yükseldi. CDS risk priminin artması ile Türkiye'nin eurobond fiyatları düşerken, içerde ise tahvil faizleri günü önemli bir değişim göstermeden (10 yıl vadeli TL tahvil %16) tamamladı. 
  • Yurtdışı piyasalarda ise dün önemli bir gündü. İngiltere Merkez Bankası (BoE), hedefinin dört katının üzerinde seyretmeye devam eden enflasyona karşı %50 ihtimalle fiyatlanan 50 baz puan faiz artışına 7'ye karşı 2 oy ile alarak politika faizini 15 yılın zirvesi olan (2008 küresel kriz dönemi öncesi seviye) %5,00'e yükseltti. İlerleyen toplantılara da en 100 baz puan daha faiz artırımı sığdırarak politika faizini %6,00 seviyesine taşıyacağına dair beklentiler de artmış durumda.  
  • FED Başkanı Powell 2 günlük Meclis konuşmasında, faiz oranlarını buradan "dikkatli bir hızda" artıracağını söyleyerek piyasaların bir nebze de olsun tadını kaçırdı. Powell ve BoE sonrası risk iştahı da zayıfladı. Mesela, İngiltere'nin faiz artışına rağmen ilk nazarda 1,2830 seviyesini test eden Sterlin bu sabah 1,27 seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Benzer bir şekilde, 1,10 seviyesine gelen EURUSD paritesi de 1,09 seviyesinin diplerine gerilerken, teknik mânâda zayıf sinyaller veren ons altın 1,900 dolar sınırına yaklaştı. Hâliyle, doların piyasa kuru olan DXY kafasını kaldırırken, ABD tahvil faizleri de hafif de olsa yukarı yönlü kıpırdadı. Direnişin parası bitcoin ise olumsuz havaya rağmen psikolojik 30bin dolar seviyesinin üzerinde tutunmaya devam etti. 
  • ABD borsalarının dün geceyi yükselişle tamamlaması ardından bu sabah vadeli işlemlerde ve Asya borsalarında kırmızı rengin hâkim olduğunu görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası 11 hafta sonra ilk kez kâr alma isteği ile %2 düştü. Öte yandan, Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs ayında tahminleri aşarak 42 yılın en hızlı yıllık temposunda yükselmesi, Merkez Bankasının (BoJ) ultra gevşek para politikasının tekrar sorgulanmasına neden oldu. Bu minvalde, beklentimize paralel Japon Yen'i dolar karşısında zayıflamaya devam ederek 143 seviyesini de aştı. Teknik mânâda 142,50 üzeri yükseliş isteğinin ivme kazanmasını bekliyoruz. 
  • ABD Sahil Güvenliği, beş kişiyi Titanik'in asırlık enkazına taşıyan denizaltının feci bir patlamadan parçalar halinde bulunduğunu ve çok uluslu beş günlük bir süreyi sona erdirdiğini söyledi. Jeopolitik tarafta ise ABD ile Hindistan'ın dirsek teması dikkat çekiyor. Beyaz Saray'ın Hindistan başbakanı Modi'yi kırmızı halı sererek Çin'in küresel nüfuzuna karşı koymayı amaçlayan savunma ve ticaret anlaşmalarını lanse etmesinin ardından ülkelerinin ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını açıkladı. Hindistan, ABD'nin teknoloji yatırımlarına ev sahipliği yapma arzusunda olduğunu not edelim.  
  • Mali piyasaların gündeminde bugün Türkiye'de dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi, dışarıda ise İngiltere perakende satışlar, Almanya, Euro bölgesi ve ABD'de imalat ve hizmetler PMI takip edilebilir.
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.