Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 23/02/2022 - Çarşamba

Putin: Kavga kaçınılmazsa ilk yumruğu sen atacaksın

  • Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıması ardından Ukrayna'nın işgaline yönelik risklerin de tırmanması ile dün küresel mali piyasalar artan jeopolitik risklerin gölgesinde güne oldukça olumsuz bir başlangıç yaptı.  
  • Her ne kadar Ukrayna'nın işgali henüz gerçekleşmese de, oyun teorisinden (game theory) hareket edersek Putin'in 'oyunu' sert bir şekilde oynamak istediğinin iyice anlaşılması ardından mali piyasalar da baş döndürücü bir şekilde artan haber akışını dün takip etmekte, yorumlamakta ve pozisyon almakta oldukça zorlandı. Avrupa'nın gaz ihtiyacı nedeniyle Rusya'ya olan göbekten bağlılığı da tarafların hamlelerini ölçülü bir şekilde yapmasına neden oluyor. 
  • Bu bağlamda, gece geç saatlerde ABD Başkanı Biden Rusya'ya yönelik yaptırım paketinin detaylarını açıkladı. Peşinen söylemek gerekiyor ki, paketin içeriği korkulacak boyutta değil. Örneğin, son günlerde konuşulan ve yaptırımlar arasında en sert karar olarak ön plana çıkan para transfer sistemi SWIFT'ten Rusya'nın çıkarılması veya Rus şirketlerin küresel piyasalardan borçlanmasına yasaklama getirilmesi gibi kararlar paketin içerisinde yer almazken, yerine Rusya'nın devlet olarak uluslararası piyasalardan borçlanmasına yasak getirildi. Rusya'nın da rezervlerinin 640 milyar dolar ile tüm zamanları zirvesinde olduğunu not düşmekte fayda görüyoruz. 
  • Jeopolitik risklerin bir numaralı panzehiri olan altın, güven liman edası ile dün 1,915 dolar seviyesine varan bir yükseliş kaydederek son 8 ayın zirvesini test etmesi ardından 1,900 dolar seviyelerinde salınmaya devam etti. Jeopolitik risklerin tırmandığı dönemlerde talep gören bir diğer önemli varlık sınıfı olan (Brent) petrolün varil fiyatı da dün 99,50 dolar seviyesine ulaşarak uzun bir süredir hedeflediğimiz 100 dolar seviyesinin de kıyısına kadar gelmiş oldu. Dijital altın olarak görülen Bitcoin'in ise bu tip dönemlerde altına karşı yenik düşmeye aday olduğunu dün hep birlikte tecrübe etmiş olduk.  
  • Türkiye'nin turizm anlamında en önemli iki koridoru olan Rusya ve Ukrayna'da yaşanan sorunlar, elbette Türkiye ekonomisi açısından olumsuz bir gelişme olduğunun altını çizmek gerekiyor. Türkiye'de, faizlerin indirilmesi ve başta ihracat devamında ise taşımacılık ve turizm gelirleri üzerine inşaa edilen yeni ekonomi modelinin artan jeopolitik riskler kapsamında hiç de iç açıcı bir tablo sunmadığını görüyoruz. 
  • Öte yandan, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle ABD ile Rusya arasında izlediği önemli pozisyonunun da bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğini tam olarak kestiremiyoruz. Unutmamak gerekiyor ki, Türkiye'nin NATO üyesi olması nedeniyle, ortaya çıkan veya çıkacak yaptırımlara da uyması gerekiyor. Bu bağlamda dün Sn. Cumhurbaşkan Erdoğan'ın yaptığı açıklama ile Rusya'yı uluslararası hukuka davet ettiğini gördük. 
  • Elbette sadece ve sadece karamsar taraftan da olayı ele almamak gerekiyor. Çok açık bir şekilde Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle turizm, buğday ithalatı, doğalgaz veya söz konusu bölgelerde müteahhitlik işleri gibi önemli satır başları sekteye uğrayarak çoğaltılabilecek olsa da, madalyonun diğer tarafında, başta ABD olmak üzere Batı'nın Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirme ihtiyacı yeniden belirebilir ki bu da ister istemez dış politikada 'kazan kazan' teorisini gündeme taşıyabilir. 
  • Açıkcası, konuya hangi boyuttan yaklaşılması gerektiğini bu kadar kafa karışıklığı içinde biz de kestiremiyoruz. Rusya ile iyi ilişkilere sahip Türkiye'nin belki de Ukrayna meselesi nedeniyle yeniden Batı paktına yaklaşabileceği gerçeği bile karanlıkta bir ışık olarak ele alınabilir. Buraya kadar iyi hoş ama dün küresel risk iştahındaki bozulma nedeniyle içeride de finansal açıdan ilk etkilerinin olumsuz olduğunu not düşmek gerekiyor. 
  • Dün USDTRY kurunun USDRUB (Rus Rublesi) kurundan daha fazla değer kaybederek günü en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi olarak tamamladığını not etmek gerekiyor. Uzun bir süredir 13,60 seviyesinde yatay bir seyir izleyen ve kamunun da süregelen desteği ile dar bir bantta salınan USDTRY kuru dün hayat belirtisi göstererek 13,90 seviyesini test etti. Teknik manada 13,95 seviyesi üzeri gecelik kapanış, resmin topyekûn değişmesine neden olabilir! Tırmanan jeopolitik risklerin finansal manada birçok açıdan Türkiye için olumsuz olduğunu görüyoruz. Özellikle de, dünyada faizler artarken Türkiye'de reel faizin kaba bir hesapta (%50-%17) %33 civarında negatif olması büyük bir kırılganlık yaratıyor.  
  • Yabancı indinde Türkiye ve Rusya'nın risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi dün Rusya'da 310 baz puan seviyesine kadar yükselerek neredeyse son 2 senenin zirvesine tırmanırken, Türkiye'de ise 550 baz puan ile son 1 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.  
  • Yaptırımların beklenilen boyutta sert olmaması sonrasında küresel mali piyasalardaki satıcılı hava dün akşam nispeten yumuşadı. ABD borsaları geceyi %1 civarında düşüşle kapatırken, kayıplarının bir kısmı telafi ettiğini bile gördük. Bu sabah ABD borsalarının vadeli işlemlerinde %0,5 civarında yükseliş görülürken, Pasifiğin diğer ucunda Asya borsaları da ılımlı yükseliş sergiliyor.  
  • Yeni gün başlangıcında gündemin ilk sırasında, ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının görüşmeyeceği hatta Biden ile Putin'le de telefon görüşmesi yapmayacağının haberi yer tutuyor. Makro cephede ise Euro bölgesinde enflasyon ön plana çıkıyor. Not etmek gerekiyor ki, piyasalar Cuma günü ABD'de açıklanacak ve FED'in bir numaralı enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek PCE (kişisel tüketim ve harcama) verisini bekliyor. Dün ABD'de açıklanan tüketici güveni 110 seviyesine gerileyerek son 5 ayın dibinde gerçekleşti (yüksek konut fiyatları ve enflasyon nedeniyle). Türkiye'de de yayımlanan güven endekslerinin düşüşe işaret ettiğin gördük.
 
>Rusya CDS
  • Rusya'nın 5 yıl vadeli risk primi, 310 baz puana kadar yükselerek son 2 senenin zirvesini test etti.


1645595565410a012f05aeed27cb0d13f022403c99_1_1200.jpg
 
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.