Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 24/02/2022 - Perşembe

Putin durmadı. 'Siyah Kuğu' gerçek oldu. Savaş resmen başladı!

  • Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'yı silahsızlandırmayı ve nazi etkisini yok etmeyi amaçladıklarını belirterek Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna'yı işgal planları olmadığını iddia eden Putin, "Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek" ifadesini kullandı. Bloomberg haberine göre Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de büyük patlama sesleri duyuluyor.  
  • Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika ziyareti dönüşünde dün önemli açıklamalarda bulundu. Rusya-Ukrayna krizine ilişkin Minsk kararlarına uyulması gerektiğini söyleyerek üstü kapalı da olsa hem Nato'yu hem de Rusya'yı eleştirdi. Not düşmek gerekiyor ki, Minsk Protokolü, Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalanan bir anlaşmadır. Rusya Devlet Başkanı Putin ise Minsk Protokolü'nün artık var olmadığını söyledi. 
  • Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'yı uluslararası hukuka saygılı olunması yönünde üstü kapalı olarak eleştirse de, Rusya'ya karşıtı net bir tavır koymaktan da imtina ettiğini görüyoruz. "Temennimiz, Karadeniz'den komşumuz Rusya ve Ukrayna'nın bir an önce müzakere masasına dönmeleridir" diyerek diplomasi kanalının devam etmesi gerektiğini savundu. 
  • "Rusya'dan da, Ukrayna'dan da vazgeçmemiz mümkün değil" diyerek sözlerine devam eden Erdoğan, üstü örtülü olarak NATO'yu da eleştirdi. Rusya ile görüşen liderlerin (Macron, Scholz) henüz ciddi bir performans sergileyemediklerini dile getirerek "NATO beraber artık tavrını belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır" dedi. 
  • Bu açıklamalardan kısa bir süre sonra Erdoğan ile Putin telefonda görüştü. Buraya kadar aslında haber akışını bir araya topladık ki kanımca okurlarımızın da dikkatinden gelişmeler kaçmamıştır. Türkiye'nin coğrafi pozisyonu, enerji ve tahıl ithalatı, turizm ve ihracat gibi ana başlıklarda Rusya ve Ukrayna'ya bağlılığı bir tarafta, Nato üyesi olması, S-400 / F-35 konusunda yaşanan geçmiş tecrübeyi de dikkate alırsak, çok dikkatli bir denge siyaseti izlemesi gerektiğini düşünüyoruz. 
  • Rusya-Ukrayna-ABD ekseninde cereyan edecek gelişmeler, son aylarda oldukça kırılgan bir seyir izleyen Türk mali piyasalarını derinden yaralayabileceğini göz ardı etmiyoruz. Salı günü, teyide muhtaç olsa da, Londra işlemlerinde, USDTRY kurunun 13,60 seviyesinden sıyrılarak son 6 haftadır devam ettirdiği yatay seyrine son vererek 13,90 seviyesini test ettiği gün, kamunun süregelen desteğini ciddi miktarda artırarak 13,90 seviyesini savunduğunu görüyor ve adeta hissediyoruz. Londra işlemlerinde TL swap faizlerinin de artış eğiliminde olması bu hissiyatımızı adeta perçinliyor. 
  • Elbette günlerdir belki de aynı haber ve hatta aynı enstrümanların etrafında dolaşıyoruz. Lakin jeopolitik risk algısının tavan yapması ve dün gece Ukrayna'da savaşın resmen başlaması ile bu tip dönemlerin bir numaralı güvenli limanı olan altın bu sabah 1,950 dolar seviyesine dayanarak son 1 yılın zirvesine yükseldi. Altının portföylerde ağırlık artırılarak bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. 
  • Her ne kadar gümüş son 14 aydır yüzümüzü pek güldürmese de, teknik formasyon gümüşün de oyuna yeniden girmeye hazırlandığını gösteriyor. Özellikle, 200 günlük hareketli ortalamasını da arkasına alan gümüşün 24 dolar seviyesinin üzerinde yukarı yönlü hareketini hızlandıracağını haftabaşı raporumuzda kaleme almıştık. Bu sabah gümüşün de ons fiyatının 25 dolar seviyesinin hemen üzerini test ettiğini görüyoruz. 25 doların üzerinde hareketin ciddi boyutta yukarı yönlü potansiyeli olduğunu göz ardı etmiyoruz. Portföylerde gümüş ağırlığının da artırılabileceğini düşünüyoruz.
  • Ukrayna ekseninde korkulan senaryonun gerçekleşiyor olması ve sıcak temasın başlaması ile küresel risk iştahını ciddi anlamda bozdu. Brent cinsi petrolün varil fiyatı 101 dolar seviyesini de aşarak bu sabah son 8 yılın yeni en yüksek seviyesini test etti. 100 dolar yönündeki hedefimizin gerçekleşmesi ardından içinde bulunduğumuz mevcut durumda çok daha yukarı seviyelerin de görülebileceğini göz ardı etmiyoruz.
  • Merkez Bankalarının enflasyona karşı faiz artırımlarını da bu senaryoda konuşmak ne kadar mümkün veya ne boyutta mümkün onu da artık tam olarak kestiremiyoruz. Risk iştahının göstergesi konumunda Nasdaq endeksi, dün geceyi de düşüşle tamamlayarak 2022 yılında %17,50 gerilemiş oldu. Geçen haftalarda 1,1480 seviyesine kadar yürüyen EURUSD paritesi bu sabah 1,1230 seviyesine kadar geriledi. Benzer bir şekilde, riskin arttığı dönemlerde talep gören dolar, Sterlin'nin de bu sabah boynunun bükerek 1,35 seviyesinin diplerine kadar geri çekilmesine neden oldu.
  • Yatırımcıların güvenli liman arayışı ile Amerikan 10 yıllık tahvil faizi %1,88 seviyesine kadar geriledi. Hatırlanacağı üzere, FED'den beklenen faiz artırımlarının havada uçuşması ve halen daha yükseliş eğiliminde olan enflasyon paralel geçen hafta %2,06 seviyesi test edilmişti. 
  • Yeni gün başlangıcında, Asya borsalarında %3'e varan kayıpların yaşandığını görüyoruz. ABD borsalarının geceyi düşüşle tamamlaması ardından bu sabah vadeli işlemler de Asya'yı takip ederek %3'e varan kayıplarla işlem görüyor. Reuters haberine göre Moskova borsasında işlemler durduruldu. 
  • Bu sabah Borsa İstanbul'un da günü kayıplarla kucaklamasını bekliyoruz. USDTRY kurunda 13,90-13,95 bandında bulunan önemli teknik direnç bölgesini takip edeceğiz. Haftalık kapanışın 13,95 seviyesi üzerinde olması, USDTRY kurunda yeniden risklerin yukarı yönlü olduğunu hatırlatacaktır.
  • Küresel piyasalar güne ciddi bir panik havası ile başlıyor. Dün Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile telefon görüşmesi yaptığını yukarıda detaylı bir şekilde ele almıştık. Kabul etmek gerekiyor ki, Türkiye ekonomik olarak ne yazık ki süreçten en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacak gibi görünüyor. 2022'de bel bağladığımız turizm gelirlerinin sekteye uğraması bir yana, yükselen enerji fiyatlarının hem cari açık hem de enflasyon kanadından bizleri vuracak olduğunun da altının çizmek gerekiyor. İhracat gibi noktalarda da etkilenme olacağı göz ardı edilmemelidir.
  • Batı'nın ise tepkisi merak ediliyor. Rusya'ya yönelik açıklanacak yaptırımların boyutunu hep birlikte takip edeceğiz. 
 
>Altın

  • Teknik manada 1,835 dolar sonrasında sahneye altının çıkacağını belirtmiştik. Son 2 haftada altın devamlı yukarıya giderek bu sabah 1,950 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ara bir seviye olarak 1,960-1,965 seviyelerine dikkat etmek gerekiyor. Geçilmesi durumunda daha da yukarı seviyeleri konuşabiliriz.

16456887275e32b585a0d4912a5019c0bfe1daf485_1_1200.jpg


Altına bir de geniş bir perspektiften bakalım!


  16456887284bb6609f489559702dbe71136c34de4c_2_1200.jpg


>Gümüş


  • Jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde altın bir numaralı güvenli liman olduğunu biliyoruz. Lakin, gümüşün de haftayı 25-25,20 dolar seviyelerinin üzerinde tamamlaması durumunda, yukarı yönlü sert bir ivmelenme kaydedeceğini göz ardı etmiyoruz. Gümüş bizi çok utandırdı. Bu sefer yüzümüzü güldürebilir!

1645688728d97e13b6bdd55c9340ddc40c3122f548_3_1200.jpg

 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.