Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 09/08/2023 - Çarşamba

Piyasaların morali Çin verileri, İtalya ve Moody's haberleri ile bozuldu

  • Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de dün açıklanan zayıf dış ticaret verilerinin (hem ithalat hem de ihracat) temmuz ayında beklenenden çok daha hızlı gerilemesi moralleri bozmuş, dünya geneli için de ekonominin zayıf olduğu hissiyatını pekiştirmişti. Güne Çin'in yarattığı moral bozukluğu ile başlayan piyasalar, Almanya'da açıklanan enflasyon verilerinin hâlen daha 'katılık' gösterdiği ile sarsılırken, İtalya'da kabinenin bankalar için %40 ek gelir vergisini onaylanması ile iyice karamsar bir ruh hâline büründü, risk iştahı ise bozuldu. İtalyan hükümeti, yüksek faiz oranlarından elde edilen kârlara bir defaya mahsus %40 vergi koymasının ardından Avrupa bankacılık endeksi %3,5 oranında geriledi.  
  • Öte yandan, pazartesi günü Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's bazı ABD bölgesel kredi kuruluşunun kredi notunu düşürürken, bazı büyük bankaları da potansiyel not indirimi için izlemeye aldığını duyurdu. Moody's, faiz oranları yükseldikçe, fonlama maliyetleri de yükseleceğini ve yaklaşan resesyon karşısında ABD bankalarının gelir üretmede zorlanacağını söyledi. Olası bir not indirimi için izlenmeye alınan devasa bankalar arasında Bank of New York Mellon'un da bulunduğunu not edelim. Karar ardından KBW bölgesel bankacılık endeksi %2,6 ; S&P500 bankacılık endeksi ise %3 düştü. 
  • Çin, İtalya ve Moody's sonrası azalan risk iştahı ve güvenli liman arayışı ile son günlerde sıklıkla vurgu yaptığımız Amerikan 10 yıllık devlet tahvil getirisi geride bıraktığımız hafta Aralık 2022'den bu yana en yüksek seviyeye yükselmesi ardından son günlerde 20 baz puan gerilemek suretiyle %4 seviyesine kadar gevşedi. Direnişin parası bitcoin ise bankacılık sektörü ile ilgili her haber akışında alımlara sahne olduğu bir kez daha teyit etti. Geride bıraktığımız hafta 29bin dolar seviyesinin altını test eden amiral gemi bitcoin, yeniden 30bin dolar seviyesine yükseldi. Tarihe bir dipnot düşmek gerekirse, bitcoinin uyanışı 2013 yılında Avrupa Birliği üyesi Güney Kıbrıs'ta sermaye hareketlerine sınırlama getirilmesi ile başlamıştı.  
  • Faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı, ABD tahvil getirisinin gevşemesine paralel 1,930 dolar seviyesinde yarın açıklanacak enflasyon verisini beklemeye geçti. Yarın günün 1,935 dolar seviyesinin üzerinde kapanması durumunda alım için kolları sıvayacağız. Altın gümüş rasyosunda ise yönün yeniden altın lehine döndüğünü not edelim.  
  • Türkiye cephesinde ise, dün İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İhracat İklimi Endeksi temmuz ayında 50,3 seviyesine gerileyerek üst üste üçüncü kez aylık bazda düştü ancak eşik değer olan 50'nin üzerinde kalarak ihracat iklimindeki iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. Dünyadan bir nebze de olsun kopuk bir seyir izleyen, enflasyonun her türlü fiyat davranışını bozduğu Türk mali piyasalarında ekonominin soğutulması amacıyla devreye alınan önlemler reel kesimin da finansmana erişimine her geçen gün daha da zorluyor. Bu sorun gündemin ilk sırasına yerleşirken, dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, iş dünyasının bu noktada yaşadığı sıkıntıya cevap vererek yakın bir zaman çözüm üretileceğini söyledi. Şirazesinden çıkan enflasyonun artçı sarsıntıları ise hissedilmeye devam ediyor: Dün İstanbul'da ulaşıma %51,52 zam yapılırken taksi indi bindi ücreti 70TL'ye yükseldi.  
  • Hazine'nin düzenlediği TLREF endeksli tahvile güçlü sayılabilecek bir talep gelirken, 5 yıllık kira sertifikasında ise (sukuk) 27,1 milyar TL'lik satış yapıldı. Böylelikle 4 senet ihracında toplam borçlanma tutarı yaklaşık 86 milyar TL ile hedeflenen miktarın da üzerinde gerçekleşti. USDTRY kuru 26,99 seviyesine 15 iş günü (!) sonra veda ederek 27 seviyesinin hafif üzerine yükselirken, kamunun şefkatli elinin döviz piyasasının üzerinde durmasına ve yaz aylarının getirdiği döviz girişlerinin paralel seçimlere kadar reel anlamda bir değer kaybı beklemiyoruz. BİST100 ana endeksi günü %0,8 oranında düşüş ile tamamlarken, faizin enflasyonun altında kalmaya devam ettiği her durumda hisse senetlerine olan talebin de azalmayacağını öngörüyoruz. Dolar bazlı endekste ise 260 cent üzerinde olumlu hava korunmaya devam ederken, teknik bir bakış açısıyla 300 cent seviyesine doğru hareketin de devam ettiğini görüyoruz. 
  • Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında hava yine parçalı bulutlu. Çin'de dün açıklanan zayıf dış ticaret verileri ardından bu sabah da temmuz ayında dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin deflasyona (enflasyonun tersi: belirli bir zaman aralığında fiyatların sürekli düşüş göstermesi durumudur) girdiğini gösteren veriler, küresel büyüme görünümü için olumsuz bir işaret olarak kabul edildi. Rakamların dili ile konuşursak, yıllık TÜFE artışı eksi %0,3, ÜFE artışı ise eksi %4,4 oldu! Deflasyon riski politika yapıcıları üzerinde baskı kurarak daha fazla teşvik adımı gerektiriyor.  
  • Çin enflasyon verisi sonrası Asya borsaları Kore hariç genel hatları ile düşüş eğilimi sergilerken, piyasalar artık bu noktada sonra yarın ABD'de açıklanacak TÜFE verisini beklemeye geçeceklerini düşünüyoruz. Hatırlatma yapmak gerekirse, baz etkisinin yardımı ile manşet TÜFE enflasyonunun temmuz ayında %3,3 seviyesine (haziran %3,0) yükselmesi bekleniyor. Her ne kadar bültenimize henüz taşımasak da, Nijer'deki yaşanan istikrarsızlık ve askeri darbeyi de takip etmeye devam ediyoruz.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.