Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 13/06/2023 - Salı

Piyasaları soğuyan bir enflasyon ve duraksayacak FED heyecanı sardı

  • Küresel mali piyasalar haftanın ilk iş gününü, gündemi meşgul edecek önemli bir gelişmenin olmamasına paralel temkinli iyimser bir seyirle tamamladı. Bugün ABD'de açıklanacak TÜFE enflasyonu ve yarın açıklanacak FED'in faiz kararı öncesinde piyasalar bekle-gör stratejisi ile iyimserlik arasında sıkıştığını görüyoruz. 
  • Manşetimizde de belirttiğimiz üzere, FED'in sıkılaştırma döngüsünün yüksek enflasyonu dizginlemede ne kadar başarılı olduğunu görmek için bugün açıklanacak ABD tüketici enflasyonu ile yarın yayınlanacak üretici enflasyonu büyük bir merakla bekleniyor. ABD'de enflasyonun Mayıs ayında soğuması, FED'in ise yarın gece frene basması bekleniyor. Daha doğru bir yaklaşımla, Mart 2022'de %0,125 ile başlayan ve neredeyse 1,5 yıl ardından %5,125 seviyesine kadar yükselen faiz sıkılaştırma döngüsünün artık durması bekleniyor. Bugün saat 15:30'da açıklanacak ABD TÜFE verisi, Reuters anketine göre yıllık manşet artışın %4,1'e (Nisan %4,9), çekirdek artışın ise %5,3'e (Nisan %5,5) gerilemesi bekleniyor.  
  • Türkiye cephesinde ise kamunun devam eden tam saha presine paralel döviz kuru dün 23,60 seviyesini etrafında dar bir bantta salınmaya devam ederken, açık bir şekilde ifade etmeliyiz ki, Sn. Bakan Şimşek'in açıklamasında vurguladığı rasyonalite çizgisinden 'şimdilik' oldukça uzak bir yerdeyiz. Rasyonel zemine geri dönülmek üzere 22 Haziran olağan TCMB PPK toplantısı ve faiz artırımı mı bekleniyor, sonrasında kamu görünmez elini kurun üzerinden çekecek hep birlikte göreceğiz.  
  • Hisse senedi piyasasında ise dün BIST100 ana endeksi gün içinde 5,730 puan seviyesini test ederek tüm zamanları zirvesini bir adım daha yukarıya taşıması sonrasında günü düşüşle tamamladı. Teknik mânâda, yön yukarı görünse de, faiz artırımının hisse senetleri için (soğuyan ekonomide şirketler iyi bir performans kaydetmeyecektir) iyi bir haber olmadığının bir kez daha altını çizmek isteriz. Bu arada TCMB faiz kararı öncesinde tahvil faizlerinde sert olmasa da yükseliş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. 
  • Altının ons fiyatı 1,960 dolar etrafında oldukça dar bir bantta salınırken, yükseliş isteği için 1,975 dolar seviyesinin üzerinde bu haftayı tamamlaması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. GBPUSD cephesinde yükseliş isteğinin devam etmesi için, geçen hafta, haftalık kapanışını 1,2570 seviyesi üzerinde olması gerektiğini paylaşmıştık. Teknik seviyenin aşılamaması sonrasında Sterlin soluğu 1,25 seviyesinin diplerinde aldı. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı, Suudi Arabistan'ın çabasına rağmen, enflasyon verileri ve FED toplantısı öncesinde artan küresel arz ve talep büyümesine ilişkin endişelerle Mayıs başından bu yana en düşük seviyelere geriledi: petrol tam 8 aydır kesintisiz geriliyor! 
  • Haftanın ilk iş gününde, küresel hisse senedi endeksleri, ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının bu hafta açıklayacağı faiz kararları öncesinde yükseldi. Dün de belirttiğimiz üzere amiral gemi FED'in faiz kararını ve bundan sonrasının yol haritası merakla bekleniyor. Piyasa tahmincileri, faiz oranının yarın akşam değişmeyeceğine %80 ihtimal verirken, faiz kararı kadar Powell'ın konuşması ve üyelerin tahminlerinin de önemli olacağının altını bir kez daha çizelim. Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantısında 25 baz puan faiz artışına %97 ihtimal tanınıyor. Banka'nın faiz kararına ilave olarak Başkan Lagarde'nin vereceği sinyaller daha önemli olabilir. EURUSD paritesinde hafif de yükseliş isteği görüyoruz. 
  • Geçen hafta ABD'de en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P 500 endeksi, 12 Ekim dibine göre bakılırsa %20 yükseldi ve boğa piyasasına girdi. ABD borsaları dün geceyi de %1'in üzerinde yükselişle tamamlarken, S&P500 endeksinin son 1 yılın zirvesine geldiğini de not edelim. Yeni gün başlangıcında iyimser hava Pasifiğin diğer tarafında da sıçradı: Asya piyasanın gösterge endeksi Japonya borsası Nikkei, çip ile ilgili şirketlere bir yatırım seli beklentisinin teknoloji hisselerine alım getirmesi ile otuz yılın yeni zirvesine yükseldi.  
  • Çin cephesinde ise enflasyon konusu gündemde olmayınca, Çin merkez bankası, piyasa güvenini yeniden sağlamak ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde pandemi sonrası duraksayan toparlanmayı desteklemek amacıyla 10 ay sonra ilk kez kısa vadeli borç verme faiz oranını beklentilere paralel %2 seviyesinden %1,9'a düşürdü. 
  • Piyasaların gözü kulağı bundan sonrasının yol haritasını belirleyebilmek adına ABD enflasyon verileri ve FED toplantısında olacaktır. Bugün KKTC saati ile 15:30'da açıklanacak TÜFE verisine kadar sakin ve temkinli, akabinde ise verinin işaret ettiği yöne doğru bir hareketlenme bekliyoruz. Enflasyonun soğuduğunu gösteren bir veri, FED'in çabasının işe yaradığı çıkarımına neden olacaktır ki bu da riskli varlıklara alım getirebilir. Bitcoin 26bin dolar seviyesinde 'heyecansız' bir şekilde salınırken, USDTRY kuru ilk işlemlerde 23,70 seviyesinden eşleştiğini görüyoruz.  
  

>Cari İşlemler Dengesi

TCMB dün ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre, cari işlemler dengesi Nisan ayında 5,4 milyar dolar açık verdi. İlk 4 ayda açık 29,7 milyar dolar, 12 aylık birikimli cari açık ise 57,8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Geçen yılın aynı ayında yıllıklandırılmış cari açığın 19,7 milyar dolar olduğunu not edelim! Hatırlanacağı üzere, geçen yılı Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye'ye kaynağı olmayan girişler olmuştu. Lâkin Nisan verileri, net hata ve noksan kaleminden 3,7 milyar dolar gibi yüksek tutarda bir çıkış olduğunu gösteriyor. Hatta, yılın ilk 4 ayında net hata ve noksan kaleminden 6,7 milyar dolar çıkış olurken, Aralık ayında yıllıklandırılmış net hata ve noksan kalemi 25,1 milyar dolar seviyesine ulaşması ardından Nisan'da 10,2 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Ödemeler dengesi verisi, ekonominin hâlâ sıcak olduğunu ve Bakan Şimşek'in de dediği gibi ekonomi politikalarının rasyonel bir zemine oturması dışında bir seçenek de kalmadığını teyit ediyor.  

1686629453a82406fb1a3030e79251cb59d04a0fd0_1_1200.jpg  
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.