Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 30/03/2020 - Pazartesi

Piyasalar yine karalara büründü: Petrol son 17 yılın dibinde!

  • Geride bıraktığımız hafta, küresel mali piyasalarda soluklanma eğilimi hakimdi. FED’in sınırsız niceliksel genişleme kararı alması ve akabinde ABD’de milli gelirin %10’undan fazla büyüklükte destek paketi açıklaması, bir nebze de olsun fırtınanın dinmesine neden olmuştu. 
  • Küresel çapta alınan tedbirler ve açıklanan mega paketlerin de yardımı ile sert kayıpların bir kısmı geri alınırken, ABD borsalarından Dow Jones Sanayi endeksi kabaca 1 aylık zaman diliminde kaydettiği %35'ten fazla değer kaybının yarısını telafi etmişti. 
  • Takdir edersiniz ki, salgının devam etmesi ve bırakın kontrol altına alınması, her geçen gün daha çok insanın enfekte olması ve artan can kayıpları, sınırlı iyimserliğin çabuk kaybolmasına neden oldu. 
  • ABD'de vaka sayısının Çin ve İtalya’yı geride bırakması, İspanya ve İtalya’da artan can kayıpları, doğal seleksiyonu ön plana çıkaran (bağışıklık kazanılsın) İngiltere Başbakanı Johnson’un bile virüse yakalandığı bir ortamda, saman alevi tarzında olan iyimserlik yerini yeniden satış baskısına terk etti. 
  • Salgının merkez üssü olarak görülen ABD’de alınan önlemlerin uygulama süresini 30 Nisan’a kadar uzatılırken, can kayıplarının 2 hafta içinde zirve yapacağı duyuruldu. ABD'de son verilere göre vaka sayısı 145bin’e yaklaşırken, can kaybı 2,500 aştı. 
  • Küresel salgın ivme kazanmasına paralel morallerin de bu sabah bozuk olduğunu görüyoruz. Küresel bilanço 732bin vaka ve 34bin can kaybına ulaştı. Bu tablo mali piyasaları yeniden satış baskısına maruz bıraktı. 
  • ABD borsalarının Cuma gecesini %4 civarında değer kaybı ile tamamlaması ardından, olumsuzluk yeni haftanın ilk işlemlerine de sirayet etti: Asya borsalarında %3’e varan satışlar dikkat çekiyor. 
  • Öte yandan bu sabah göze çarpan bir diğer konu ise petrol fiyatları. Bir yanda elbette uçmayan uçaklar, yüzmeyen gemiler, sokağa çıkma yasağı ile talepteki çöküş, diğer yandan arz artışı ile Brent cinsi ham petrol varil fiyatı 23 dolar ile 17 yılın dibini gördü. Ülkelerin çıkardıkları petrolü tanklara stokladıklarını görüyoruz. 
  • Ülkelerin krizle mücadele ederek hem bireysel hem de kurumsal anlamda gelirdeki çöküşün önüne geçebilmek adına atmaya başladıkları adımlara karşı, kredi derecelendirme kuruluşlarından ilk hamle geldi. Haliyle genişlemeci maliye politikaları bütçe açıkları ve enflasyon olarak bir noktada geri geleceği beklentisi ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İngiltere’nin kredi notunu düşürdü. 
  • Not düşüşü öncesi Cuma günü 1,2470 seviyesine yürüyen GBP/USD paritesi, kısa vadede tüm hedeflerimiz de yakalanmasına neden oldu. Teknik manada, yükselişin devam etmesi durumunda sırada 1,27 seviyesi görülüyor. 
  • Türkiye cephesinde ise TCMB’nin net döviz rezervlerinin yılbaşında göre ciddi anlamda azalması, hafta sonu Financial Times gazetesine de haber oldu. Sene başı 37 milyar dolar civarında olan net rezervlerin son veriler ile 19 milyar dolar gerilediği; söz konusu rakamın içinden de emanet olarak alınan dolar rakamının (swap) düşülmesi ardından net rezervlerin olası bir müdahale durumunda yetersiz olacağı endişesi, TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde baslı kurdu (bakınız grafik) 
  • Türk Lirası’nın ½ USD/TRY  ve ½ EUR/TL’ye göre değerini gösteren sepet kur, bu haftayı da 6,75 seviyesinin üzerinde karşılıyor. Söz konusu seviye, 2018 Eylül’den bu yana en yükseğe işaret ediyor. TL’nin zayıf seyrinin korunmaya devam etmesi durumunda, daha da yukarda 7,05 seviyesi radar menziline girebilir. Sadece güç göstergelerinin aşırı alım bölgesinde olduğu gerçeği, bizlere yükselişin devam edip etmeyeceğini düşündürüyor (bakınız grafik). 
  • Bu bağlamda, USD/TRY kuru, geride bıraktığımız hafta, ABD’de ve dünyanın geri kalan kısmında açıklanan mega boyutta paketlerin yardımı ile 6,38 seviyesini test etmesi ardından yeni haftayı küresel olumsuzluk ile 6,50 sınırında karşılıyor. Haftanın yeniden satışlara kucak açarak başlamasına paralel, teknik manada (yönün halen daha net olamamasına rağmen) yukarda 6,5150 ve devamında 6,60 seviyelerine doğru yükselişin devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz.
 
TCMB Net Rezervler
 
Seneyi 37,1 milyar dolar düzeyinde karşılayan net rezervler, son verilere göre 19 milyar dolara geriledi. Financial Times haberine göre, 19 milyar doların içerisinde, ciddi miktardaki swap (emanet döviz) bulunuyor.

1585549450ba602b53b2076ce590d42684b2ad5679_1_1200.jpg

Türk Lirası Sepet Kur

Türk Lirası’nın ½ USD/TRY ve  ½ EUR/TL’ye göre değerini gösteren sepet kur, bu haftayı da 6,75 seviyesinin üzerinde karşılıyor. Söz konusu seviye, 2018 Eylül’den bu yana en yükseğe işaret ediyor. TL’nin zayıf seyrinin korunmaya devam etmesi durumunda, daha da yukarda 7,05 seviyesi radar menziline girebilir. Sadece güç göstergelerinin aşırı alım bölgesinde olduğu gerçeği, bizlere yükselişin devam edip etmeyeceğini düşündürüyor.

1585549450af77a06c7872ddb7f461baff56dc54cf_2_1200.jpg

USD/TRY

USD/TRY kuru, geride bıraktığımız hafta, ABD’de ve dünyanın geri kalan kısmında açıklanan mega boyutta paketlerin yardımı ile aşağıda test edilen 6,38 seviyesinden yönün yukarıya çevirerek yeni haftayı 6,50 sınırında karşılıyor. Haftanın yeniden satışlara kucak açarak başlamasına paralel, teknik manada (yönün halen daha net olamamasına rağmen) yukarda 6,5150 ve devamında 6,60 seviyelerine doğru yükselişin devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz.

1585549451b0b5c929dc04f718167f18b3f823b05c_3_1200.jpg

GBP/USD

Sterlin / Dolar cephesinde hedeflediğimiz üçüncü seviye olan 1,2460’a haftanın son iş gününde vardık. Teknik manada yükseliş eğiliminde olan paritede bir sonraki hedef seviye 1,2710.

  1585549451ff3fb8f5c53d930e3bdd1fab085f7557_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.