Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 18/01/2021 - Pazartesi

Piyasalar kararsız; risk iştahı ise sancılı!

  • Geride bıraktığımız hafta, küresel risk iştahında gözle görülür bir azalma yaşandı. Her ne kadar piyasa oyuncuları ilk etapta Biden’in teşvik planını büyük bir tezahürat ile karşılasa da, teşviğin maliyet boyutu endişenin ana kaynağı oldu.
  • Piyasaların risksiz faiz olarak takip ettiği ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri, teşvik planı için gerekecek finansmanın kamu maliyesi üzerinde yaratacağı baskı ve dolayısıyla artacak bütçe açıkları, faizin %1,20 seviyesine dayanarak pandemi sonrası dönemin en yükseğine gelmesine neden oldu.
  • Daha çarpıcı olsun dersek, 2020 Ağustos ayında %0,50 seviyesine kadar düşen 10 yıllık faiz, 5 ayda %120 yüksemiş oldu! Takdir edersiniz ki, piyasaların arkasından esen ana itici unsur, ultra gevşek likidite koşulları ve küresel düşük faiz ortamı. ABD piyasa faizinin tırmanması, geride bıraktığımız hafta parti havasını bozdu.
  • Hisse senetlerinin genelinin şişmiş olması (yükselen değerlemeler), son günlerde artan tahvil getirileri, aşı ile ilgili olumsuz haberler ve halen daha artan küresel vaka sayıları, piyasaları rahatsız ederken, risk off modu ile kar alma isteği de genel yayıldı. Bloomberg'e göre, küresel hisse senetleri, geride bıraktığımız hafta neredeyse 1 trilyon dolar kadar piyasa değerlerini kaybetti.
  • Risk iştahı azalınca, ister istemez güvenli liman olarak görülen ABD doları değer kazandı. ABD dolarının değer kazanması (DXY), EURUSD paritesinin de 1,2083 seviyesine geri çekilerek haftayı tamamlamasına neden oldu. Teknik manada, aşağıda 1,1950 seviyesine kadar geri çekilme görebileceğimizi düşünüyoruz.
  • Mali teşvik planının sindirilmesi kolay olmayınca, kıymetli metaller ve kripto paralardaki son 1 haftada yaşanan volatilite herkesi rahatsız etti. Bitcoin sadece 1 haftada %25’lik yukarı aşağı hareket boyuna imza atarken, kripto paraların halen daha aşırı alım bölgesinde olduğunu ve yönün aşağıya işaret ettiğini düşünmeye devam ediyoruz.
  • Kıymetli metaller geçen hafta yatırımcılarını üzdü. Bu yıl, büyük bir beklenti ile satın aldığımız gümüş, son 1 haftada %12 değer kaybetse de, işlemci (trader) yerine investor (yatırımcı) zihniyeti ile düşüşleri kademeli alım fırsatı olarak görmeye devam edeceğiz. Yılın bir noktasında, gümüşün zincirlerini kıracağını düşünüyoruz.
  • Dışarıda hava parçalı bulutlu, içeride ise ara sıra da olsun güneş kendisini gösterse de, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü enflasyon faiz tezini yinelemesi, içeride de havayı bozdu.
  • "Kim ne derse desin ben buna inanmıyorum. İnandığım tek şey var, yüksek faizle bir yere varamayız" diyen Cumhurbaşkanı, TCMB’ye karışmayacağını ima etse de, açıklamalar USDTRY kuru üzerinde baskı yarattı. Teknik manada, 7,48 – 7,52 bandının üzerinde gecelik bir kapanış, TL’nin kademeli olarak değer kazanacağı yönündeki beklentimizi değiştirebilir (bakınız grafik).
  • Yeni gün başlangıcında, Çin ekonomisi’nin dördüncü çeyrekte fabrika üretiminin artmasıyla yıllık %6,5 ile beklentileri aşan büyümesi, Asya piyasalarında kayıpların azalmasına neden olsa da, Japonya borsasının 30 yılın zirvesinden gerilediğini; Kore borsası ise %1,5 değer kaybettiğini görüyoruz. 
  • ABD dolarının piyasa faizi (10 yıllık tahvil) bu sabah %1,08 seviyesine gerilemesine karşın, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de satıcılı bir hava hakim.
  • 1,9 trilyon dolar paketin faydasından ziyade bu sefer de maliyetine konsantre olan piyasalar, yarın koltuğa oturacak yeni başkanın ılımlı söylemlerine (azalan siyasi riskler) rağmen yeni haftayı pek de iyimser karşılamıyor. Piyasalarda kar alma isteğinin ağır bastığını görüyoruz.
  • Biden’ın görev süresi yarın resmen başlıyor. Koltuğa oturur oturmaz yapacağı ilk konuşma ve satır aralarında vereceği sinyaller, piyasalar üzerinde yön tayini bağlamında etkili olacaktır.
  • Bu hafta içeride TCMB’nin yılın ilk olağan PPK toplantısını takip edeceğiz. Perşembe günü sonuçlanacak toplantıya yönelik genel kanı faizlerin sabit tutulacağı yönünde olsa da, sınırlı bir artırım bekleyenlerin de olduğunu not düşelim.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri makro veri görünmüyor. Piyasalarda kar alma isteğinin ağır bastığını görüyoruz. Geçen hafta üretim kesintisi ve Çin talebinin yol açtığı rüzgar ile yükselen petrol, aşılanma seferberliğine rağmen vaka sayılarında durmak bilmeyen artış ve havanın genel olarak bozuk olması ile yeni haftayı %1 kayıpla karşılıyor.

 
Ø  USDTRY ve TRY Sepet Kur

TCMB’nin enflasyonu kontrol altına almak adına yapmış olduğu şok faiz artırımlarının olumlu etkisinin yanı sıra, küresel anlamda devam eden iyimser havanın da yardımı ile seneye iyimser bir başlangıç yapan USDTRY kuru, hatırlanacağı üzere 7 Ocak günü ilk hedef bölgemiz olan 7,24 seviyesini test etmişti. Akabinde, geride bıraktığımız hafta, dışarda azalan risk iştahı ve içeride enflasyon faiz tartışmalarının yeniden tırmanması ile 7,50 seviyesini bir kaç kez test ettiğine şahit olduk.

Teknik bir bakış açısı ile, düşen pembe trend çizgisinin aşılmaması kaydı ile (net bir şekilde 7,48-7,52 seviyelerinin üzerinde gecelik bir kapanış (teyit)) aşağı yönlü seyrin devam etmesini bekleriz. Böyle bir durumda, aşağıda yeniden 7,24 ve belki de 6,85 seviyesine varan bir düşüşü konuşabileceğiz. 

16109488894825c3bdbe51e6998e583d81cbf0c234_1_1200.jpg

Bunu en açık bir şekilde, %50 USDTRY ve %50EURTRY’den oluşan TL'nin Sepet kurundan takip ediyoruz. Eğer sepet kur Şubat ayında yeşil çizgiye yani 7,67 seviyesine oturacaksa (kırmızı aşağı yönlü ok), bu durumda USDTRY kurunun 6,85 ; EURUSD paritesinin 1,2350-1,2400 seviyelerinde kalması durumunda, EURTRY kurunun da benzer bir şekilde 8,50 seviyelerine gerilemesi gerekiyor (6,85+8,50) / 2 = 7,67

16109488893f09e6fd222058212620c188611e296b_2_1200.jpg  
Aksi durumda ise, yani 7,48-7,52 bandının üzerinde gecelik kapanış durumunda, rüzgarın yön değiştirdiğini anlayarak, yukarıda sırası ile 7,56 , 7,63 ve 7,76 seviyelerini takip edeceğiz.
  1610948889eb61e70afc8eddebc594f5eef2c9c5e7_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.