Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 13/04/2020 - Pazartesi

Piyasa 'pandemisi' yavaş da olsa geride kalıyor
 
  • Geride bıraktığımız hafta genelinde, piyasaların virüsle yaşamaya alıştıklarını ve 'piyasa pandemisinin' kademeli bir şekilde azalmaya başladığına tanıklık ettik. 
  • Öyle ki, piyasaların ruh halini yansıtan korku endeki VIX, virüs ve petrol gerginliği ile 2008 küresel kriz döneminde test ettiği seviyelere yükselmesi ardından, kazanımlarını koruyamayarak yarı yarıya düştü.
  • Elbette, her ne kadar en kötünün geride kaldığını söyleyemesek de, piyasa denen olgunun temelinde insan yattığını ve piyasa fiyatlamasının toparlanmaya başlamasının arkasında insan davranışının toparlamaya başladığı yönünde yorumluyoruz. 
  • ABD borsası S&P500 endeksi, namı diğer piyasaların kılavuz kargası, tepe noktasına göre 23 günde %35 düşmesi ardından son 13 günde %30'a yakın yükseldi! 
  • Başta ABD olmak üzere, multi trilyon dolar tutarında açıklanan destekleme paketleri, Covid-19'un neden olduğu olumsuz etkileri / ağrıları, tabir caizse morfin misali dindiriyor. Yoksa, ekonomik tablonun iç açıcı olduğunu söyleyecek noktanın çok ama çok uzağındayız. Yine de, FED'in reel sektör için de ‘en son borç veren mercii’ rolünü üstlenmesinin yarattığı iyimserliği göz ardı edemeyiz. 
  • Cuma günü, küresel mali piyasalarda virüsün verdiği yorgunluğa adeta Batı aleminde etkili olan Paskalya tatili merhem oldu. Küresel piyasaların büyük bir kısmı kapalı konumda olması, işlem hacmini de düşürdü. 
  • Paskalya tatiline paralel, içeride de hafif iyimser bir seyir izlendi. USD/TRY kuru 6,70 seviyesinin hemen altında gün boyu salındı. Borsa İstanbul günü %0,7 yükselişle bitirdi. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise, hem Bloomberg hem de Reuters'dan Türkiye ile ilgili önemli bir haber çıktı.  
  • Habere göre, Türkiye, başta ABD olmak üzere diğer G-20 ülkeleri ile de USD swap imkanı ile ilgili yakın temasta olduğu belirtilirken, IMF opsiyonunun gündemde olmadığına yer verildi.  
  • Elbette, Perşembe günü açıklanan TCMB'nin brüt döviz rezervlerinin son 14 yılın dibine gerilemesi ardından, piyasaların merak ettiği tek unsur, rezervleri güçlendirecek ve kırılganlığın önüne geçecek düzeyde hatırı sayılır bir swap anlaşması. Kiminle olduğunun da inanın pek bir önemi olmadığını düşünüyoruz. Bu minvalde gelecek olumlu bir açıklama, TL ve TL cinsi varlıklarda alımları tetikleyebilir. 
  • Cuma gecesi, nihayet OPEC cephesinde anlaşma sağlandı. OPEC, tarihin en büyük arz kesintisi konusunda mutabık kaldı: 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere günlük 9,7 milyon varil kesinti kararı alındı. Karar ardından Brent cinsi petrolün varil fiyatı 33 dolar civarında seyrediyor. Sene başında 72 dolar olduğu düşünülürse, arz kesintisine rağmen talebin olmaması, petrol fiyatları üzerinde baskı kuruyor. 
  • Dün gece geç saatlerde, son dönemlerde TL'nin zayıf seyri karşısında, BDDK bir kez daha swap düzenlemesine giderek yabancı yatırımcıların TL'ye olan erişimini daha da kısıtladı. Vadede TL alım işlemlerinde %10 olan yasal sınır, %1'e çekildi. Swap, basit anlatımı ile değiş tokuş demek. Bugün Londra piyasalarına TL verip döviz alınıyor; vade sonunda ise Döviz geri verilip TL geri satın alınıyor. Ancak, bu işlemler, yabancı yatırımcıların TL'ye erişimini sağlamak suretiyle USDTRY kurunun yukarı gitmesine neden olan spekülatif nitelikteki işlemleri de beraberinde getiriyor.  
  • Dün akşam BDDK kararı öncesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "sokağa çıkma yasağının uygulanmasının sorumluluğu her yönüyle şahsıma aittir" diyerek istifa etti. Ancak, istifa kararı Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmedi. 
  • Multi milyon dolarlık paketlerin yardımı ile geçen hafta iyimser bir seyir izleyen küresel piyasalar, haftanın ilk gününde devam eden Paskalya tatilinin etkisinde olsa da, sabah açılışın bir miktar satışlara sahne olduğunu görüyoruz.
  • Asya borsaları günü %1'in üzerinde satışlarla karşılarken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde de bir miktar satışlar göze çarpıyor.

VIX ve Dow Jones
 
2008 küresel kriz döneminde test etiği seviyelere yükselen piyasaların korku endeksi, namı diğer VIX, açıklanan multi milyon dolarlık paketlerin de yardımı ile kazanımlarının yarısını geri verdi. VIX düşerken, risk iştahının göstergesi olan hisse senetleri, Dow Jones, yükseliş kaydediyor.
 
15867573427f53a06a3c54a5b9b4a76e6a490a8524_1_1200.jpg
 
EUR/USD
 
EUR/USD paritesinde 1,08 seviyesinden açtığımız uzun pozisyonda 1,0910 seviyesindeki ilk hedef bölgeye ulaştık. İkinci hedef bölge olan 1,0990 seviyesine doğru ilerliyoruz. Görülmesi durumunda, zarar kes seviyesini 1,08’den 1,0910’a yükselteceğiz.
 
15867573431e7b96ab330b0749840d9dbc03a3c4fa_2_1200.jpg  
GBP/USD
 
Sterlin geçen hafta ön plana çıkardığımız 1,2460 seviyelerinde adeta bekliyor. 1,2460 seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış durumunda, 1,2710 hedefi ile alıma geçeğiz.
 
158675734341ed73b81ff12389d2fea21d9ba95ddb_3_1200.jpg
 
EUR/GBP
 
Avrupa ile İngiltere’nin bilek güreşinde, gönlümüz Sterlin’den yana. GBP/USD paritesinin 1,2460 seviyesini kırıp geçmesi durumunda, aşağıda 0,8560 seviyesine kadar hareketin Sterlin lehine devam edebileceğini düşünüyoruz. 0,8745 karar seviyesi olarak görülebilir.
 
1586757343e4d9a3c35f8ed2be5b0e5302f622454d_4_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.