Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 19/03/2020 - Perşembe

Perfect Storm - Mükemmel Fırtına!

  • Bülten yazmak için o kadar çok malzeme birikti ki elimizde sormayın gitsin. Ama kendimizi diğer taraftan da felaket tellalı olarak görmeye başladık. 
  • Basit bir yaklaşımla, biraz da bu moral bozukluğunda, bültene renk katmak için gelinen noktayı şöyle bir özetleyelim. 
  • Yılbaşı günü komaya giren bir kişinin gözünü bu sabah açtığını düşünün. Karşılaştığı manzarayı bir inceleyelim: Altın, dolar karşısında hemen hemen hiç değişmemiş. Türk Lirası yaklaşık %10 değer kaybetmiş. Sterlin, Dolar karşısında son 35 senenin dibini görerek %14 erimiş. Bitcoin %30 düşmüş. Petrolün cenazesini kaldırmışlar (%63 düştü). Bu nedenle, enerji ihracatçısı Rusya (Ruble) %33 dolar karşısında çakılmış. Türkiye’de 5 yıl vadeli CDS primi (risk göstergesi) nerdeyse iki katına çıkmış. Küresel korku endeksi 5 kat artmış. Herhalde komada kalsa daha mutlu olacaktı! 
  • Durum maalesef bu. Virüs salgının ivme kazanması, finansal piyasaların belini adeta büktü. Para ve maliye politikası çerçevesinde alınan tüm önlemlere rağmen, finansal bir erime yaşandığı aşikar! 
  • Piyasaların göstergesi olarak takip edilen ABD hisse senedi endekslerinde yaşanan muazzam kayıplar, küresel anlamda da piyasaları tedirgin ediyor. Öyle ki, yıl başına göre sadece Dow Jones değerinin üçte birini kaybetti.  
  • Dünyanın yönetildiği ABD ve Londra kaynaklı merkezler, adeta satış düğmesine bastı. Yaşananları likidasyon olarak tanımlıyoruz: Ne var ne yok sat, likit kal! 
  • Satılan her şey karşılığında ABD Doları alınıyor. Yaşanan dolar talebi adeta kriz fiyatlaması boyutunu gelirken, otoritelerin de çaresizliği gözler önünde.  
  • Avrupa Merkez Bankası dün gece olağanüstü toplanarak 750 milyar Euro tutarında acil durum programı açıkladı. Paket devlet ve özel sektör tahvil alımlarını içeriyor. Amaç, finansal piyasalara likidite sağlamak. 
  • FED, kısa vadeli para piyasasında likiditeyi artırmak amacıyla, para piyasası yatırım fonlarına yönelik yeni bir likidite önlemi açıkladı. Brezilya Merkez Bankası 50 baz puan; Avustralya Merkez Bankası ise 25 baz puan faiz indirimine gitti. 
  • COVID-19 her ne kadar krizin patlak verdiği Çin’de kontrol altına alınsa da, vaka sayısı Avrupa’da Çin’i geride bıraktı. Türkiye’de dün ikinci can kaybı yaşanırken, vaka sayısı da 191‘e yükseldi. 
  • Tarihin gördüğü en büyük ekonomik ve finansal krizlerden birine karşı reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak adına dün Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan önlem paketini açıkladı. Paket 100 milyar TL büyüklüğünde (kabaca 15 milyar dolar = GSYIH’nın %2,5) ve 21 maddeden oluşuyor. 
  • Küresel piyasalarda ise fırtına hız kesmeden devam ediyor. ABD borsaları dün geceyi de %5 civarında düşüşle tamamlaması ardından sabah Asya piyasalarında da hakim renk kırmızı. 
  • Güvenli liman olarak görülen altın, gümüş gibi emtialar satış baskısına boyun eğerken, defans görevi üstlenmesi gereken ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri bile yükseliyor. Geçen haftalarda %0,3 ile tarihi dip seviyelere gelen 10 yıllıklar bu sabah %1,20’ye yükseldi. Yani ABD tahvilleri de satılıyor. Daha doğrusu, “nakit kraldır”, ne var ne yok satılıyor! 
  • İçerde son iki günde gösterge faiz yarım puan artarak %11 seviyesini aştı. BIST100’de hafta başından bu yana toplam düşüş %10’a varırken, USD/TRY kurundan 6,44 seviyesi üzerinde gecelik kapanış yaşanması nedeniyle yukarda 6,7450 seviyesi bir sonraki hedef olarak takip edilebilir (bakınız grafik) 
  • Brexit günü, Sterlin’in anlık yaşadığı çöküşü göz ardı edersek, dün 1,1450 ile son 35 yılın dibini görüldü. Teknik göstergeler, aşırı satış bölgesine gelse de, bu fırtınada elle tutulur bir yorum yapmak çok güç (bakınız grafik) 
  • Dünyada sosyal ve ticari hayat durma noktasında geldi. Temkinli ve tedbirli duruşu elden bırakmadan bu dönemde öncelik sağlık olmalı.

Ons Altın
 
Normal şartlarda, piyasalarda şu anda yaşanan panik ve devam eden finansal erimeye karşı, panzehir olarak değerli metallerin defansif görev üstlenmesi beklenirdi. Lakin, dolar fırtınası o kadar kuvvetli ki, ne var ne yok her şey satılıyor ve likit kalınmaya çalışılıyor. Öyle ki, geçen haftalarda 1,700 dolar seviyesine yükselen altının ons fiyatı, bu sabah yeniden 1,500 seviyesinin altına geriledi. Karanlıkta bir ışık olarak teknik grafiğe baktığımızda, aşağıda 1,435 – 1,370 bandında kadar altının geri çekilme potansiyeli taşıdığı ve daha sonra 2,000 dolar için vites artıracağını düşünüyoruz. Siperde beklemedeyiz.

1584602998be19e43a30ed8aad8285328cce7a9766_1_1200.jpg

GBP/USD
 
Brexit sonrası anlık olarak test edilen 1,1450 seviyesini göz ardı edersek, dün yaşanan panik satışlarının yardımı (1,1459) ile Sterlin Dolar karşısında 35 senenin dibini test etti. Teknik manada Sterlin’in aşırı satış bölgesine geldiğini düşünüyoruz. Finansal fırtına şu anda o kadar kuvvetli ki, daha da aşağı seviyeler elbette görülebilir. Lakin, teknik manada, aşırı satış bölgesine geldik. Yaşanan gelişmeleri, uzun vadeli düşünenler için, kademeli alım fırsatı olarak okuyoruz.

15846029989eaa2db4eab8c5b0847d3cdee82b05cd_2_1200.jpg
USD/TRY
 
Teknik manada, son 14 ayda 3 kez test edilen 6,44 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış yaşanması ardından yukarda hedeflenecek bir sonraki seviye 6,7450 olarak ön palan çıkıyor. Uzun pozisyon almak isteyenler, 6,44 seviyesini stop loss olarak takip edebilir.

158460299898fb8c57412a4b97dc3ed150c52a6da0_3_1200.jpg
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.