Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 22/01/2021 - Cuma

Para politikasının %98’i iletişim, %2’si eylemden ibarettir

  • TCMB, beklenildiği üzere 1 hafta vadeli repo faizini (politika faizini) %17 seviyesinde sabit tuttu. Karar ardından yayınlanan politika metninde, önemli mesajlar dikkat çekti. 
  • "Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla ‘uzun bir müddet’ sürdürülmesine karar verilmiştir" yönünde kelime öbeği, ileriye dönük yönlendirme (forward guidance) olarak piyasalarca kabul edildi. 
  • Her ne kadar faiz artırımı kararı gelmese de, metne giren ‘uzun bir müddet’ ve beraberinde "gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaştırma yapılacaktır" ibareleri, faiz indiriminin gündemde olmadığı gibi, TCMB’nin izlemede olduğu ve gerekirse hamle yapacağı yönünde algılandı. 
  • Kısaca, TCMB, politika metni ile iletişim kanalını güçlendirerek, piyasalara ‘şahin’ ve ileriye dönük bir yol haritası sunması, Türk Lirası’nın değer kazanmasına neden oldu. Maneşetimiz FED’in efsane başkanı Ben Bernanke’ye ait! 
  • Haftabaşı, ABD tahvil faizleri ve beraberinde dolar endeksinde yükseliş ile kar satışlarına sahne olarak 7,54 seviyesini test eden USDTRY kuru, beklentimize paralel dün 7,34 seviyesine kadar gün içinde gevşedi. EURTRY kuru 9 seviyesinin altına gerilerken, Sterlin ise 10 psikolojik seviyesine doğru ilerliyor. Bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz.  
  • Bazen riskleri görmezden gelip, pembe bir tablo çizdiğimiz yönünde eleştiriler de almıyoruz değil. Özellikle, endişeler ve eleştirilerin ortak noktası ABD – Türkiye ilişkileri. Çok açık bir şekilde, dış politikada iki önemli virajın 17 Şubat Nato Zirvesi (olası bir Biden-Erdoğan görüşmesi) ve devamında Mart ayında AB Liderler zirvesi olduğunu düşünüyoruz. 
  • Para politikasının ‘uzun bir müddet’ sıkı kalacağı varsayımı ile (en az Nisan’a kadar faiz indirimi beklemiyoruz) ve dünyada şu anda finansal koşullarının da olabildiğince gevşek olduğu düşünülürse, TL varlıklara ‘bir müddet’ daha ilgi olmayacağını kim söyleyebilir ki? 
  • USDTRY kurunda ilk etapta 7,24 ve devamında iyimser hava korunursa, özellikle de AB veya ABD ile diplomasi anlamında yol alınırsa, 6,85 seviyesine varan bir düşüş de kartlar arasında olabilir.  
  • Biden’ın ilk 100 günde Trump’tan kalan enkazı toparlaması ve akabinde Ortadoğu politikasına ait kalın dosyayı eline almasını bekliyoruz. Bu bağlamda, Ankara ile S-400 konusu Mart/Nisan gibi ele alınıp karşılıklı müzakere edilecek. Unutmayın ki, diplomaside karşılıklı menfaatler esastır! Ekonomi cephesinde yaşanan normalleşmenin, diplomasi cephesine de yansıyacağı, ABD-Türkiye ilişkilerinin yeniden rayına oturacağı ana duruşumuzu teşkil ediyor. 
  • Eğer yanılıyorsak, TL ve TL cinsi varlıklar, ABD’den gelecek yeni yaptırım ile yeniden bir şok ile karşı karşıya kalabilir. Ekonominin, pandemi nedeniyle içinden geçtiği nazik dönemi kaldıracak güçte olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, oyumuzu, ABD-Türkiye ilişkilerinin yeniden rayına oturacağı seçeneğine koyuyoruz. 
  • Not düşmüş olayım: ABD'nin Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ile ilgili "Sözde stratejik ortağımız olan Türkiye’nin rakibimiz Rusya ile aynı çizgide olması kabul edilemez. Mevcut S-400 yaptırımlarının etkilerine bakıp daha fazlasına gerek var mı belirleyeceğiz” dedi. 
  • Dün TCMB PPK kararı ardından, yine TCMB’nin her hafta yayınladığı önemli verileri mercek altına aldık. Yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin döviz tevdiat hesapları (DTH) 15 Ocak ile biten haftada 1 milyar dolar azaldı. Söz konusu haftada EURUSD paritesi ve altın fiyatları gerilemişti. Tüzel kişilerin DTH 0,5 milyar dolar arttığını; netice itibariyle toplam DTH 6 hafta sonra ilk kez gerilediğini not düşelim. 
  • Öte yandan, Albayrak’ın istifa ettiği ve ekonomi yönetiminde başlayan kan değişiminin yaşandığı 6 Kasım haftasında, yabancı yatırımcıların Türk Lirası hisse senedi ve devlet tahvili portföyü 24,6 milyar dolar idi. Dün açıklanan verilere göre, 39,4 milyar dolara yükseldi. Her ne kadar 15 Ocak ile biten haftada yabancı girişleri azalsa da, bunu geçen hafta küresel çapta yaşanan kar satışlarına bağlıyoruz. 
  • TCMB'nin brüt döviz rezervleri ise yaklaşık 0,8 milyar dolar azalışla 47,9 milyar dolar seviyesine geriledi. Altın rezervleri ise altın fiyatındaki düşüş kaynaklı 1,7 milyar dolar azalarak 42,2 milyar dolar oldu. Brüt döviz rezervlerindeki azalış, dış borç ödemesinden kaynaklandı. 
  • Dünden sarkan veriler arasında, TÜİK’in açıkladığı güven endeksinin Ocak ayında, 2018 Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeye yükseldiğinin de altını çizelim. 
  • TCMB’nin yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası da (ECB) tahmin edildiği üzere faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmezken, varlık alım programını aynen korudu. ECB Başkanı Lagarde, pandemiye sıklıkla atıfta bulunarak risklerin artığına işaret ederken, Euro'nun değerini yakından takip ettiklerini, ancak  kur seviyesi ile ilgili rahatsızlık belirtmemesi, paritenin 1,22 seviyesine (son 9 günün en yükseği) dayanmasına neden oldu. 
  • ECB Başkanını pandemi riskini yüksek sesle zikretmesi ardından küresel risk iştahı dün günün sonlarında bir nebze de olsun azaldı. Bu sabah da benzer bir tablo ile karşı karşıyayız. 
  • Asya piyasalarında günlerdir devam eden yükseliş bu sabah yerini Lagarde’nın pandemi riskine işaret etmesi ile satışlara terk etti. Japonya’da çekirdek tüketici fiyatları Aralık ayında son on yılın en hızlı yıllık düşüşünü kaydederken, COVID-19 salgınının derinleşen etkisi göz önüne çıktı. Asya borsalarını takiben, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de kırmızılar dikkat çekiyor. 
  • Gerek Yellen, gerekse de Lagarde’nin kripto paralara karşı söylemleri, son günlerde kan kaybını artırdı. Bitcoin’de, 40 bin dolar seviyesinin üzerinde “maçta uzatma anları” diyerek dikkat çektiğimizde bu yana sert ve aşağı yönlü hareket bu sabah 28bin seviyesine kadar devam etti. Önümüzdeki haftanın da satıcılı gececeğini tahmin ediyoruz (hatırlayınız teknik analiz 3 siyah karga). Alım yönünde bekleyenler, diple tepe arası %50 ve %61,8 düzeltme seviyelerine (23 bin ve 18 bin) bakabilirler.
  • Kış uykusundan uyanan ve geçen hafta %1,20 seviyesine yükselerek piyasaları geren ABD 10 yıllık tahvil faizi (basitçe ABD dolarının piyasa faizi) bu sabah %1,11 seviyelerinde salınmaya devam ederken, dolar endeksi son 5 günün en düşük seviyesinden güne başlıyor.
  • GBPUSD paritesi 1,37 seviyesinin üzerine iyice yerleşerek 1,40 hedefimize emin adımlarla giderken, USDTRY kuru 7,36 seviyelerinden günü karşılıyor. Havanın bu sabah biraz bulutlu olması ile kıymetli metallerde hafif de olsa satış baskısı görülüyor.
  • Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, gece geç saatlerde Türkiye notunu gözden geçirecek. Makrocephede ise bugün İngiltere’de perakende satışlar, ABD, Almanya, Euro Bölgesi PMI ve ABD’de ikinci el konut satışları takip edilebilir.
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.