Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 16/12/2021 - Perşembe

Mükemmel iletişimin ve beklenti yönetiminin adı FED. Kapalı kutunun ise TCMB!

  • Piyasa oyuncularının gözü kulağı dün akşam saatlerinde sonuçlanacak FED'in olağan FOMC toplantısında idi. Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, enflasyon artık FED cephesinde de tehlike çanlarının çalmasına neden olmuş! Dün akşam, her yönü ile piyasa tahminlerine göre daha şahin bir FED bulduk karşımızda. Biraz detaylandırmaya çalışalım. 
  • Toplantı öncesinde genel kanı, FED'in 2022 yılında 2 kez faiz artıracağı yönünde idi. Lakin, FED ekonomiye dair beklentilerini gösteren meşhur dot plot (nokta grafik) faiz tahminlerinin 3 kez faiz artırımına işaret ettiğini gösterdi. Bunun yanı sıra, ekonomiye verilen desteğin azaltılması ile ilgili başlıkta ise (tahvil alımlarının azaltılması) tapering hızının beklentilere paralel iki katına çıkarıldığını gördük. Daha basit bir anlatımla, FED'in piyasalara desteği 2022 yaz ortasında değil ilk çeyrek sonunda bitmiş olacak. Bu da demektir ki, hortumdan akan suyun şiddeti azalıyor ve ilk çeyrek sonunda su kesilecek! 
  • Bir adım geriye çekilip daha geniş bir bakış açısıyla, evet karşımızda daha şahin dursa da, FED'in politika yapıcılarının uzun vadeli makro ekonomik tahminlerinde herhangi bir değişiklik görülmemesi, enflasyonun yakın vadede biraz daha yükseleceğinin öngörülmesi ve büyümeye yönelik ise bir miktar da olsa beklentilerin kötüleşmesi, kararın bütününü ele aldığımızda daha şahin, içerik anlamında ise sürpriz içermediğini görüyoruz. 
  • Kararı müteakip mikrofon karşısına geçen FED Başkanı Powell da, ana hatları ile dengeleyici konuşurken, FED'in daha şahin bir duruşa geçtiğini teyit ederken, her zaman olduğu üzere, kararın olumsuz yanlarını törpülemeye çalıştı. Özellikle, kanunen fiyat istikrarını sağlamak ve tam istihdam görevleri olan FED'in, tam istihdama ulaşmadan faiz artırmayacağını savunduğunu gördük. Pandemi şartlarında ise tam istihdamın ne olduğunu biz de tam olarak anlayamazken, Powell'ın dengeleyici konuşması ve FED'in şeffaf yol haritası (mükemmel iletişimi ve beklenti yönetimi) ile gece hasarsız atlatıldı! 
  • Piyasaların risksiz faiz olarak takip ettiği ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi, karar ardından %1,46 seviyesinde yatay seyrini korumaya devam ederken, FED cephesinde çalan zillerin henüz piyasalar nezdinde çalmadığını da görüyoruz. ABD 10 yıllıkları %1,69 seviyesini aşması durumunda, biz de zilleri çalacağız; lakin şu anda orada değiliz!  
  • Belirsizliği sevmeyen piyasaların ise, dün akşam 'şeffaf iletişimle' geceyi oldukça iyimser tamamladığını görüyoruz. İletişimin gücü! Dow ve S&P500 %1; risk iştahı denince akla gelen teknoloji borsası Nasdaq ise geceyi %2,1 yükselişle tamamlarken, bu sabah Asya piyasalarında da hava oldukça iyimser. Asya'nın gösterge endeksi Japonya borsası Nikkei %1,8 yükselişle başı çekiyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerine de yükseliş görüyoruz.  
  • ABD piyasa faizlerinde korkulan senaryonun şimdilik gerçekleşmemesi ve tüm bu yazılan çizilenlerinin Yunan alfabesindeki bir harfe bakması (yeni bir varyant) nedeniyle piyasalar cephesinde hazır hava halen olumluyken ve finansman şartları halen daha destekleyici iken 'devam' mesajı olarak okunuyor. Takdir edersiniz ki, bugün sonuçlanacak İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının olağan PPK toplantıları sonrasında yılı da tamamlayacağız. Haftaya, Batı alemi iyice Noel moduna girecek. Bu nedenle, piyasalar da yılı iyi bitirmek isteyecektir. 2022 yılında nasıl olmasa yeni ve beyaz bir sayfa açacağız. Beklentileri de yazmaya çalışacağız. 
  • Beklenti yönetimi, başarılı iletişim, şeffaflık diye diye tam da kapalı kutu olan TCMB toplantısına ayıracağımız paragrafa geldik. Kapalı kutu da nedir demeyin. Bugün her türlü ihtimal masada duruyor. Enflasyonun koşar adım %30 seviyesine yakın bir gelecekte gideceği, üretici enflasyonunun %55 ile kriz zamanlarını andırdığı bir ortamda, gündemimiz faiz indirimi! İşin komik tarafı, piyasalar bile bugün TCMB'den 100 baz puan faiz indirimi bekliyor!  
  • ABD'de enflasyon %6,8 politika faizi ise %0-0,25 bandında. Lakin, arada FED faktörü bir yol haritası ve öngörülebilirlik var. İçeride ise kurumsal yapının dahi sorgulanması, kafaların karışık olmasını da beraberinde getiriyor. TCMB'nin faiz kararı bugün KKTC saati ile 13:00'de açıklanacak. Genel kanı yukarıda da değindiğimiz üzere 100 baz puan indirim yönünde (her ne kadar piyasa oyuncuları tersini yapması gerektiğine inansa bile). Toplantının pas geçilmesinden 200 baz puan indirime kadar her türlü ihtimalin ise masada olduğunu düşünüyoruz. 
  • Durum böyle olunca da, dün USDTRY kuru, TCMB'nin hafta başında 2,5 milyar dolar rezerv yakarak kuru aşağıya ittiği seviyenin de üzerine çıkarak psikolojik 15 seviyesinin kıyısına kadar geldi. Dün bültenimizi okuyan kıymetli okurlarımız, ciddi boyutta dolar rezervi olan Rusya'nın 2014 yılında, benzer bir yöntemle kuru tutmayı çalıştığını, ama serbest kur rejiminde bunda başarılı olamayarak ortodox para politikasına geri döndüğünü, oldukça agresif bir faiz artışı ile piyasaların önüne geçtiğini, Banka'nın başına gelen Elvira Nabiullina adından sert ve kararlı bir hanımefendinin güveni tesis etmesi ile merkez bankasının bağımsızlığını kazanmasının meyvelerini kısa bir sürede verdiğini anlatmıştık. 
  • Elbette, bugün ehveni şer olarak 'pas' kararına piyasaların bir nebze de olsun olumlu tepki vereceğini düşünsek de, enflasyonun sert bir şekilde yukarı gideceği bir ortama (%30) politika faizinin %14 ya da %15 olması arasında çok bir fark var mı bizde bilemiyoruz! Toplantı ardından yayınlanacak kısa politika metni, geleceğe yönelik Bankanın neler düşündüğü hakkında bizlere bilgi verecektir. Bu nedenle karardan daha fazla politika metnini irdeleyeceğiz!  
  • Toplantı öncesinde, USDTRY kurunun 14,80 seviyelerinden güne başladığını görüyoruz. Borsa cephesinde, döviz kuruna göğüs gererek yaşanan TL bazında ralli dün ivme kaybederken, BİST100 endeksi günü %0,2 artışla bitirdi. TL değer kaybettikçe, borsanın yükselmesi bizleri şaşırtmayacak olsa da yabancı indinde Türkiye risk primi 530 baz puana yükselerek artmaya devam ediyor. TCMB'nin faiz indirim döngüsüne 2 yıl vadeli gösterge tahvilin cevap vermediğini ve %22 seviyesine dayandığını görüyoruz. Dolar cinsi tahvillerde ise, gösterge 2047 vadeli Türkiye eurobondunun getirisi %7,5 seviyesine yükseldi. 
  • Kıymetli madenler cephesinde, altının teknik manada 1,750 dolar üzerinde tutunmasını şimdilik olumlu olarak okumak istiyoruz. Gümüş cephesinde ise ETF'lerden para çıkmaya devam ettiğini not etmek gerekiyor. 22,80 dolar seviyesinin üzerine yükselmeden, şimdilik kenarda beklemek daha doğru bir tercih olacaktır. Kripto paralarda ise amiral gemi Bitcoin için yükselişten söz etmek adına 53,500 dolar seviyesinin üzerinde bir kapanış görmemiz gerekiyor.  
  • Bugün merkez bankaları faiz kararı yanı sıra, içeride TCMB ve BDDK'nın haftalık bültenlerinin, dışarıda ise Almanya PMI, ABD işsizlik maaşı başvuruları, yeni konut satışlar ve Philadelphia FED endeksi takip edilebilir. 
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.