Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 20/08/2020 - Perşembe

“Müjde” haberi TCMB toplantısını gölgeledi

  • Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cuma günü sizlere "müjde" vereceğim, yeni bir dönem açılacak yönünde beklenmedik çıkışını, Sn. Bakan Albayrak "bu müjden eksen değişikliği getirecek" diyerek perçinlerken, Türk mali piyasaları da hızlı bir toparlanma kaydetti.  
  • Günün ilk yarısında 7,38 seviyelerinde salınan USD/TRY kuru, hızlı bir şekilde 7,20 seviyelerine kadar gerilerken, enerji şirketleri önderliğinde BIST100 endeksi %3 ralli yaptı. Türkiye'nin yabancı neziden risklerini gösteren CDS primleri kabaca 20 baz puan düşerken, tahvil faizlerinin genelinde düşüşler görüldü. 
  • Piyasa duyumları, Karadeniz Akçakoca’da Tuna-1 kuyusunda sondaja başlayan Fatih gemisinden gelen iyimser haberler üzerinde duruyor. Lakin, bulunan rezervin büyüklüğü, doğal gaz mı olduğu, derinliği, ve çıkarma / taşıma maliyetine yönelik bir haber henüz yok. 
  • Geçmiş dönemlerde de, buna benzer sürpriz haberlere alışık olduğumuzun altını çizerek, Cuma günü açıklanacak müjdeden önce, bugün sonuçlanacak olağan TCMB PPK toplantısına bakalım. 
  • TCMB, dün de TL likiditesini sıkmaya devam etti. Hatırlanacağı üzere, %8,25 olan politika faizinden ya da piyasa yapıcısı bankalara daha düşük orandan verdiği TL likiditeyi artık geleneksel yöntemli repo ihaleleri ile yaklaşık %11 seviyesinden vermesi, üstü örtülü olarak faizlerin her gün yükselmesine neden oluyor. 
  • TCMB'nin likidite hamlelerine paralel, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) dün %9,37 seviyesine yükseldi (geçen ay %7,34 idi). Bu kapsamda AOFM yakın gelecekte çift hanelere geliyor olacak.  
  • TCMB'nin normal şartlarda, bu tip likidite adımlarını ilan ettiği politika faizden yapması gerekiyor. Piyasanın arzu ettiği de bu (politika belirsizliğin giderilmesi). Bunun için de yaklaşık 300 baz puanlık bir faiz artırımına ihtiyaç duyuluyor.  
  • Böyle bir adımı her ne kadar beklenmese de, dünkü “müjde” haberi ardından, bizim naçizane 175 baz puan yönünde olan beklentimizin (politika faizini %8,25’den %10’a yükseltilmesi) ve TCMB’nin daha büyük bir konfor alanına sahip olması, iyice “cılız” bir beklentiye dönüştü.  
  • Kuvvetle muhtemel, TCMB, politika faiz artırımı yerine, likidite politikası ile sıkılaştırmaya bir müddet daha devam edecek. Ancak, piyasalara verilmek istenilen sinyal, direk artırım olmadığı sürece istenilen etkiyi doğurmayacaktır.  
  • Biraz da yurtdışı piyasalara bakalım... Okurlarımız, son zamanlardaki bültenlerimizin dokusunu hatırlayacaktır. Dolar endeksinin her geçen gün daha da güneye gittiği, bu faizsizlik ortamında, yatırımcıların getiri arayışı ile Bitcoinden tutun gümüşe varan ne var ne yok al sevdasını sorgulamış, doların hırpalanmasında sona mı yaklaşılıyor diye yüksek sesle düşünmüştük.  
  • Dün gece açıklanan FED’in bir önceki toplantı tutanakları, piyasaları tam anlamıyla mutlu edecek cümle öbekleri içermedi. Özelinde, uzun vadeli faizleri aşağıya çekecek getiri eğrisi kontrolüne FED yetkililerinin sıcak bakmaması, dün gece doların değer kazanmasına neden oldu. 
  • Haftanın ilk yarısında 2,010 usd/ons seviyesini test eden altın, teknik bölgeyi aşamayınca dün akşam yaklaşık 90 dolar düşüşle 1,924 seviyesine kadar geriledi. Altında, aşağıda 1,863 ; yukarıda ise 2,010 arasını gri bölge olarak görüyoruz. Geçildiği yöne doğru ise hareketin sertleşmesini bekliyoruz. 
  • FED ardından, teknik anlamda aşırı alım bölgesine gelen EUR/USD paritesinin de artık zorlanmaya başladığını görüyoruz. 1,20 seviyesine doğru atağın başarısız olması, dün akşam 1,18 seviyesinin diplerine kadar gevşeme yaşanmasına neden oldu.  
  • Örnekleri gümüş ve sterlin için de genişletebilecek olsak da, ana argümanımızda bir değişiklik görmüyoruz:  Dolar aşırı satıldı ve düzeltme zamanı her geçen gün daha da yaklaşıyor! 
  • FED ardından ABD borsaları geceyi düşüşle tamamlarken, teknoloji hisselerinde yükseliş ise roket yakıtı misali devam ediyor. FANGMAN baş harfleri ile takip edilen Facebook, Apple, Nvidia, Google, Microsoft, Amazon, ve Netfix’in piyasa değeri 7,6 trilyona ulaşarak (Apple $2 trilyon) Japonya ve Hindistan ekonomisinin büyüklüğüne geldi! Teknoloji hisseleri endekslerin yukarı çekse de, genel görünüm (örneğin bankacılık hisseleri sene başına göre %35 düştü) yanıltıcı olabilir! 
  • FED sonrası, sabah saatlerinde, Asya borsalarından ABD borsalarının vadeli işlemlerine kadar topyeün kırmızı bir renk ile karşı karşıyayız. Japonya’da %1 ; Güney Kore borsasında ise %3’e varan düşüşler görüyoruz.  
  • Küresel piyasalar güne olumsuz başlarken, Türk mali piyasalarını da hem bugün ve hem de yarın hareketli bir seyir bekliyor. Normal şartlarda TCMB’nin bugün faiz artırmaması olumsuz bir sinyal olarak algılanacakken, yarın için beklenen “müjdeli haber” bu olumsuzluğu gölgeleyebilir. 
  • Makrocephede, içeride her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB’nin verilerinin yanı sıra, dışarıda Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları ile ABD işsizlik verilerini takip edeceğiz.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.