Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 26/03/2020 - Perşembe

Merkez Bankaları: ‘Whatever it takes!’ Ne gerekiyorsa yapacağız!

  • Küresel cephede açıklanan akla almaz büyüklükte teşvik paketleri, küresel mali piyasalarda yaşanan ani duruş riskinin getirdiği sancılı süreci bir nebze de olsun azalttı.  
  • Haftalardır ağrılar dinmeyen piyasalara verilen güçlü morfin (FED’in sonsuz parasal gevşemeye gideceği taahhüdü ve beraberinde ABD ekonomisinin %10’una tekabül eden (2 trilyon dolar) mali teşvik) kara bulutlar arasında güneşin yüzünü göstermesine neden oldu.  
  • Dün, Türk mali piyasaları günün ilk yarısında beklentilerimize paralel bir seyir izledi. Yurtdışı hisse senedi piyasalarda son günlerde kaydedilen güçlü yükselişler, içerde de TL ve TL cinsi varlıkların imdadına yetişti. 
  • Lakin, günün ilk yarısında elde edilen kazanımlar, günün ikinci yarısına taşınamadı. Sabah saatlerinde 6,38 seviyesine gerileyen USD/TRY kuru, günün ikinci yarısında 6,45 seviyelerinde dengelendi. 
  • Borsa cephesinde de benzer bir eğilim görüldü. TL’nin günün her iki yarısında kaydettiği seyir, gelişmekte olan ülke para birimlerinden olumsuz ayrışmasına neden oldu. Bunun da arkasını dolduracak herhangi bir neden bulamadık.  
  • ABD’de 2 trilyon dolarlık yardım paketinin onaylanması ardından son 3 günde Dow Jones Sanayi endeksi dipten %20 yükseliş kaydetmesine neden oldu. Devamın gelebileceğine şüphe ile bakıyoruz. 
  • ABD’nin almış olduğu akıllara ziyan boyutlarda para ve maliye politikasına, Avrupa’nın da eşlik edeceği haberlerine rastlıyoruz. Avrupa Merkez Bankası, gerekli olması halinde 2012’de Başkan Draghi'nin hayata geçirdiği tahvil alım programını yeniden başlatabileceğini açıkladı. 
  • Para basılarak piyasalara verilen bu yardımlara, literatürde “bazuka” ile likidite saçma deniyor. “Ne gerekiyorsa yapacağız” yönünde taahhütler, veya daha basit bir anlatımla atılan radikal adımlar, piyasaların soluklanmasına neden oluyor. 
  • Lakin, paranın virüsün aşısı olmadığını unutmamak gerekiyor. Virüs cephesinde ise maalesef elle tutulur hiçbir gelişme yok. Salgının kontrol altına alındığına dair somut haberler gelmeden, kalıcı bir toparlanmadan söz etmek çok zor. 
  • Ekonomik aktiviteye ışık tutan veriler, 2008/2009 küresel kriz dönemine geri dönüldüğünü gösteriyor. Dün Almanya’da açıklanan IFO iş dünyası güven endeksi, Mart ayında, 86,1 ile Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Benzer bir şekilde, yurt içinde dün açıklanan reel kesim güven endeksi, Mart ayında, mevsimsellikten arındırılmış bazda, 106,7’den 98,6’ya geriledi! 
  • Açıklanan makroekonomik veriler, şu anda haliyle ikinci planda kalsa da, ekonomik aktivitenin dünya genelinde çöktüğünü gösteriyor. 
  • ABD borsaları dün de geceyi yükselişle tamamlasa da, bu sabah Asya piyasalarında satış baskısı yeniden oluştu. Gösterge endeks Tokyo borsası Nikkei %4,5 aşağıda işlem görüyor. 
  • USD/TRY kuru, dün 6,38 seviyesini test etmesi ardından bu sabah 6,46 seviyelerine yükseldi. Aşağıda 6,38 ; yukarda ise 6,47 dikkat edilmeli. Geçildiği yöne doğru hareket ivme kazanabilir (bakınız grafik). 
  • Sevindirici bir gelişme olarak, geçen hafta 600 baz puana yükselen Türkiye risk göstergeleri bu sabah 460 baz puana geriledi. 
  • 2 günlük iyimserlik sonrası mali piyasalar bugün yeniden temkinli hava egemen olabilir. Yurt dışında bugün, ABD 4. çeyrek milli gelir büyümesi ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Özellikle, işsizlik maaşı başvurularındaki seyir, piyasaların yönünde etkili olabileceğini düşünüyoruz. 
  • EUR/USD ve GBP/USD paritesinde yükseliş isteği korunabilir. EUR/GBP’de gönlümüz Sterlin lehine.

USD/TRY
 
Dün sabah saatlerinde yaşanan küresel iyimserlik, USD/TRY kurunda, hafta başı test edilen 6,60 seviyesinden 6,38’e kadar gevşemeye neden oldu. Teknik manada, yeşil yükseliş trend çizgisini aşağı kıran ve aşırı alım bölgesine geçen USD/TRY kurunda tepki yükselişleri ardından aşağıya doğru yönelme isteğinin devam edebileceğini düşünüyoruz. Kesinlikle, yaşanan mega krizin bittiğini, dipten dönüş başladığını düşünmeyelim. 6,38 seviyesi ve devamında 6,32 ; yukarda ise 6,47 bugün önemle takip edilmelidir. Yön net değil.

15852050825c69237ff7321df0d167a0e406d69847_1_1200.jpg

EUR/USD
 
Yukarda izah etmeye çalıştığımız üzere, merkez bankaları ve hükümetlerin almış olduğu önlemlerin tümü para basarak üretim, gelir, tüketim, tasarruf ve yatırım zincirinde meydana gelen kopmaları bertaraf etmeye çalışıyorlar. Küresel arz şokunun, küresel talep şoku ile birleşmesi ardından çökmeye yüz tutan ekonomik aktiviteye karşı alınan önlemler, piyasalarda var olan satışların da son iki günde frenledi.

EUR/USD paritesi 1,06’lı seviyelere kadar gerilemesi ardından son günlerde dikkat çektiğimiz üzere 1,09 seviyelerine yükseldi. EUR’da daha da yukarda 1,0990 ve 1,1070 seviyelerini takip edeceğiz.

15852050823fd1ddb3761a8b954e08ff7ed2177de7_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.