Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 18/06/2020 - Perşembe

Merkez Bankaları ‘antibiyotik’ gibi. Her derde deva!
 
  • Küresel mali piyasaların rengi her gün değişiyor. Geçen hafta, önde gelen kurumlardan gelen moral bozucu büyüme ve işsizlik tahminlerine, virüste ikinci dalga endişesi eklenince panik satışları görülmüştü.
  • Bu haftanın ilk yarısında ise, piyasaların üzülmesine katlanamayan ‘doktor’, imdada bir kez daha yetişti. FED, sadece hazine kağıtlarını değil, kurumsal tahvilleri de alarak para politikası çerçevesini genişleteceğini söylemesi, piyasaların yüzünü güldürdü.
  • Ne de olmasa, 2008 krizinden bu yana, bol, ucuz ve uzun vadeli para, piyasalar açısından ‘morfin’ görevi üstleniyor!
  • Dün sabah saatlerinde, küresel mali piyasaların güne jeo-politik risklerin gölgesinde hafif satıcılı bir eğilimle başladığını not etmiştik. Çin ile Hindistan arasındaki gerginliğin daha da büyümemesi, sabah saatlerinde yaşanan satışların, merkez bankalarından süregelen destek ile gölgede kaldığını gördük.
  • İçeride, son günlerde olduğu üzere, dar bantta ve dünyadan biraz daha kopuk seyir korunmaya devam ediyor. Yabancı yatırımcıların Türk mali piyasalarına katılımını oldukça azalması bunun ana nedeni olsa gerek.
  • BIST100 endeksi dün günü 110,939 puan ile bir önceki günün seviyesinden tamamlarken, USD/TRY kuru kritik bir seviye olarak gördüğümüz 6,84-6,85 bandına iyice oturdu.
  • Borsanın yükseliş ivmesinin azalmaya başladığını veya son 61 günde yaşanan %40’a varan rallinin bir düzeltme isteği ile yönünü aşağıya çevirebileceğini düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • USD/TRY kurunda bu haftanın kapanış seviyesi önemli olacak. 6,84-6,85 üzeri kapanışlarda yukarda 6,91 seviyesini takip edeceğiz.
  • Hisse senedi piyasalarını dışarıda bırakırsak, yurtdışı piyasalarda da son günlerde yatay bir seyir izliyoruz. EUR/USD paritesi 1,14’lü seviyelerde tutunamayarak 1,123'a doğru gerilerken, altın ve petrol cephesinde sınırlı oranlarda artışlar görüyoruz.
  • Özetle, küresel piyasalar son dönemlerde yön bulmakta oldukça zorlanıyor. Merkez Bankalarının süregelen desteği piyasaları ayakta tutarken, diğer tarafta pandemide ikinci dalga endişeleri ve artan jeo-politik riskler takip ediliyor. Sonucunda ise yönsüz hatta yatay, belki de ‘bekle ve gör stratejisi’ ağır basıyor.
  • Yeni günün sabahında, olumsuz haberlere bir yenisi daha eklendi. ABD Başkanı Donald Trump, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli çok sayıda yetkiliye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
  • Öte yandan, Avrupa Birliği, Çin’li şirketlerin, stratejik öneme sahip şirketleri/tesisleri satın almalarına yasaklama getiriyor. Bu karar acaba, doğrudan AB’ye giremeyen Çin şirketlerinin, Türkiye ile işbirliğine soyunabilir mi sorusu hemen akıllara geliyor (önemli).
  • Bugünün veri takviminde, her Perşembe olduğu üzere, ABD'de açıklanacak işsizlik maaşı başvuruları takip edilecektir. İvmenin düşme kaydetmesi beklense de, son 12 haftada 44,2 milyon kişinin işsiz kaldığını not edelim.
  • Öte yandan içeride de, her Perşembe olduğu üzere, TCMB'nin açıklayacağı haftalık para ve banka istatistiklerini ile menkul kıymet raporunu takip edeceğiz. Geçen hafta yurtiçi yerleşiklerin DTH’ı rekor seviyeye yükselmiş, tahvil piyasasına ise uzun bir aradan sonra cılız da olsa yabancı ilgisi gelmişti.
  • Günü ilk karşılayan Asya piyasalarında hava, Trump’ın yaptırım haberi ile biraz bozuk. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de satıcılı bir seyir görülüyor.
  • EUR/USD paritesinde, sert yükseliş ardından yorgunluk emareleri hakimken, USD/ TRY kurunda yabancı yatırımcı yokluğunda, 6,85 üzerinde sınırlı bir yükseliş bekliyoruz.  

Ø  BIST100

Borsa cephesinde, Mart ayında yaşanan pandemi şoku ile aşağıda test edilen 82bin seviyesine göre son günlerde 112bin seviyesinin kıyısına (%36 yükseliş) kadar geldik. Teknik göstergeler, aşırı alım bölgesine geldiğimizi ve düzeltmenin çok da uzak olmadığını düşündürüyor. Yukarda, 114bin seviyesine doğru yaşanacak olası atağı, taşıdığımız pozisyonları hafifletmek için yoklayacağız. 108 bin seviyesinde ise, direk yönün değişeceğini düşünerek satış tarafına geçeceğiz.

159245804535bfc462b7836e74e7eb794fe20bd5a9_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.