Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 28/01/2020 - Salı

Küresel piyasalar risk off modunda. TL, petrol ile olumlu ayrıştı

  • Çin’den dalga dalga yayılan koronavirüs, küresel piyasaların korkulu rüyası haline gelirken, riskten kaçış ve güvenli limanlara sığınma isteği de artmaya başladı. 
  • Güvenli liman dendiğinde akla ilk gelen yatırım araçların olan altın, Japon Yen’i, Dolar endeksi ve ABD tahvilleri dün değer kazanırken, hisse senetleri ve gelişmekte olan ülke para birimleri satışlara sahne oldu. 
  • Çin’de hayat tam anlamıyla durma noktasına gelmese de, yavaşlamadığını da söyleyemeyiz. Virüsün bulaşıcılık etkisinden korkan ve kalabalıklara karışmak istemeyen halkın sadece bu hafta sonu sinema sektöründe 1 milyar dolarlık kayba neden olduğu okuyoruz. 
  • Bırakalım sinema sektörünü, dünyanın büyüme motoru olan Çin’in ihracatının kesilmesinin ne manaya gelebileceğini bir düşünün. Ali Baba’dan nerelere kadar…. Taşımacılık sektörünün nasıl yara alacağını ve bunun da ticarete vuracağı darbe kendisini en iyi petrol fiyatlarında hissettiriyor. 
  • ABD-İran gerginliği ile ayın ilk yarısında 70 doları aşan Brent cinsi petrolün varil fiyatı, koronavirüsü ile yaşanan riskten kaçış ve küresel ticaretin yavaşlayacağı beklentisi ile dün 58 dolara seviyesine kadar geriledi. 
  • Bültenin Devamı...
  • Haliyle petrolün varil fiyatının 10 dolardan fazla düşmesi ile petrol ithal eden ve ihraç eden ülkelerin dün bültenimizde belirttiğimiz üzere ayrıştığını gördük. Enerji ihraç eden ülkelerin ciddi anlamda satılırken (Güney Afrika Randı ve Rus Rublesi dolar karşısında %1,5 ; Brezilya Reali %1 değer kaybetti) enerji ithalatçısı olan Türkiye, düşen enerji fiyatlarının sayesinde günü önemli bir değişim sergilemeden 5,94 – 5,95 bandında tamamladı. 
  • Son dönemlerde hızlı şeritte kendisine yol bulan ve oldukça ucuz olan hisse senetleri, dün küresel satış baskısına boyun eğmek zorunda kaldı. Borsa İstanbul 100 endeksi dünkü günü satışların gölgesinde 120bin seviyesini kıyısında tamamladı. Üç gün önce test edilen 124bin seviyesine nazaran dünkü kapanış %3,6 değer kaybına işaret ediyor. 
  • USD/TRY kurunun neredeyse hareket etmediği, hisse senetlerinin küresel “risk off” moduna eşlik ettiği dünkü günde, tahvil cephesinde de bir miktar satış baskısı görüldü. Lakin büyük resimde, faizde dip seviyelere yakın olsak da, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin, Ekim 2019’da %16 seviyesinden başlattığı düşüş eğilimini halen daha devam ettirmediğini söyleyemeyiz. 
  • Haftaya karamsar bir hava ile başlayan küresel piyasaların olumsuz havası gece ABD seansına da yansıdı. Piyasaların kılavuz kargası konumunda ABD borsası S&P500 geride bıraktığımız hafta test ettiği 3,300 puan seviyesinden %3 gerileyerek Eylül 2019’dan bu yana en sert satış baskısı ile karşı karşıya kaldı.  
  • Asya’dan ABD’ye sıçrayan dünkü gerginlik bu sabah dozunu azaltmakla birlikte korunuyor. Asya genelinde borsalar kırmızı renkte işlem görüyor. Kore borsası %3 düşüşle başı çekerken, Pasifiğin diğer ucunda ise ABD borsalarının vadeli işlemleri dünkü sert düşüş ardından %0,5 civarında artıda işlem görüyor. 
  • Son resmi rakamlara göre, virüs sadece Çin anakarasında 106 can alırken, 10’dan fazla ülke koronavirüs vakasına rastladığını açıkladı. Asya / Pasifik piyasalarını baskı altına alan ve küresel risk iştahını baltalayan, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeyi tehdit eden virüse karşı etkili bir aşı geliştirilene kadar tedirginliğin korunmasını bekliyoruz. 
  • Türk Lirası açısından ise, dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, krizin merkezinden olan uzaklık düşünülürse, ana gündem maddesi petrol fiyatlarının seyrine odaklı olacaktır. Pek çok piyasanın sert satışlara boyun eğdiği dünkü günde, TL’nin günü başladığı gibi bitirdiğini göz ardı etmemek gerekiyor. 
  • Bu bakış açısı ile, yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke fon kompozisyonunda bir miktar TL ağırlığını artırılabileceğine ihtimal veriyoruz.

Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı
 
2019 yılının son çeyreğinde ılımlı bir yükseliş eğiliminde olan Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı, Ocak 2020’de yönünü aşağıya çevirdi. Mevsimsellikten arındırılmış olarak, reel kesim güven endeksi 2,3 puan düşüşle 106,4 seviyesine, kapasite kullanım oranı ise 1,1 puan düşüşle %75,8 seviyesine geriledi. Reel kesim güven endeksinin alt kalemlerine baktığımızda, genel gidişat hariç, toplam sipariş, mamul mal stoğu, ihracat beklentileri, yatırım harcaması, toplam sipariş, üretim hacmi beklentisi ve toplam istihdam beklentisi kalemlerinde hep düşüş görüyoruz.

158020378996f3641d82c08383d4c901fd4394f339_1_1200.jpg   
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.