Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/02/2020 - Salı

Küresel hava toparlanıyor. İçerde gözler USD/TRY 5,9850 seviyesinde

  • Dün güne olumsuz bir başlangıç yapan küresel piyasalarda bu sabah daha iyimser bir hava görülüyor. 
  • Yılbaşı tatilinden dönen ve günler sonra açılan Şangay borsası, günlerin getirdiği negatif enerjiyi dün dışarı vururcasına bir günden %8 değer kaybederken, günün de oldukça olumsuz başlamasına neden oldu. 
  • Çin’de patlak veren koronavirüsü ile ilgili gelişmeler piyasaların merceği altında kalmaya devam ediyor. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 425’e ulaştı. Çin dışında da ölüm vakaları görülürken, temkinli hava piyasaların ana teması olmaya devam ediyor. Virüs nedeniyle, Çin’in 2020 büyüme hedefini düşürmeyi değerlendirdiğini okuyoruz. 
  • Güne, Çin borsasının çakılması ise dün oldukça olumsuz başlayan küresel piyasalarda, günün ilerleyen saatlerinde bir nebze de olsun dengelenme eğilimi görüldü. ABD’de beklentilere göre olumlu devam eden şirket karlılıklarının koroonavirüs endişelerini baskılaması ile, ABD borsaları geceyi yükselişle tamamladı. 
  • Sabah saatlerinde Asya piyasalarında da toparlanma eğilimi görülüyor. Şangay borsası dünkü sert çakılma ardından bu sabah %1 civarında artıda işlem görüyor. Asya genelinde yükseliş eğilimi bir nebze de olsun riskli aktiflerde toparlanmaya işaret ediyor. 
  • Her ne kadar piyasa cephesinde mehter takımı misali dengeler oldukça değişken ve hassas olsa da, bu sabahın hikayesi olumlu bir başlangıç olarak yorumlanabilir.  
  • Güvenli limanlara hücum isteğinin de biraz azaldığının da not edelim. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %1,55 düzeylerinde göreceli düşük seyrini korusa da, altının ons fiyatı 1,570 seviyelerine gerileyerek yükseliş yönündeki trend çizgisini aşağı yönlü kırıyor (bakınız grafik). 
  • Dün Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın ilk enflasyon verisini açıkladı. Ocak ayı enflasyonu, aylık bazda %1,35 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon %12,15’e yükseldi. Not etmek gerekir ki, manşet enflasyon son 3 aydır yükseliş kaydediyor.  
  • TCMB’nin politika faizinin %11,25 seviyesine geldiği ve ince ayar tarzında faiz indirimlerinin devam edebileceği beklentisi ile mevduat faiz oranları tek haneli seviyelere gerilerken, enflasyon yükselmeye devam ediyor. Dün beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verisi ardından gösterge faiz 10 baz puan yükselişle günü %10,30’dan; 10 yıl vadeli tahvil getirileri de sınırlı yükselişle %10,27’den tamamladı.  
  • Borsa İstanbul geçen haftalarda 125 seviyesine dayanması ardından son günlerde küresel havanın bozuk seyretmesine paralel 119bin seviyesine kadar geriledi. Borsanın dolar bazındaki seviyeleri göz önüne alınırsa, düşüşlerin alım yönlü takip edilebileceğini düşünüyoruz. 
  • İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizini pas geçerek değiştirmemesi ile 1,32 seviyesini aşan GBP/USD paritesi, AB ile yapılacak ticaret müzakerelerine ilişkin endişelerle dün adeta çakıldı. Sterlin açısından 1,2950 seviyesinin altında gecelik kapanış daha büyük çaplı bir düşüşün önünü açacaktır (bakınız grafik). 
  • USD/TRY kurunda 5,9850 seviyesinin tutmasını bekliyoruz. Dün adeta 5,9850 seviyesine saplanan kurda, teknik göstergeler de yavaş yavaş aşırı alım bölgesine gelindiğini gösteriyor. Suriye ekseninde artan jeopolitik risklerin daha da tırmanmayacağını düşünmekle birlikte, 5,9850 seviyesinin etrafındaki hareketi izliyoruz (bakınız grafik). 
  • Yurt dışında bugün, Euro Bölgesi’nde Aralık ayı üretici fiyat enflasyonu ile ABD Aralık ayı fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Yurt içinde bugün Ocak ayı reel efektif döviz kuru takip edilecek.
 
USD/TRY
 
USD/TRY kuru dün gün boyu 5,9850 seviyesine adeta yapıştı. Dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, teknik ve temel tarafta yaklaşımımız çelişiyor. Temel tarafta olumlu tonumuzun arkasında 71 dolardan 54 dolara kadar gerileyen petrol fiyatlarının yarattığı TL pozitif hava ve son 6,5 yılın en düşük seviyesine gerileyen oynaklık oranı yatırken, Suriye / İdlip ekseninde artan jeopolitik riskler bizleri düşündürüyor. Teknik tarafta ise 5,9850 seviyesinde enerjinin biriktiğini herhangi bir nedenle seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda, sert bir yükselişin beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şimdilik 5,9850 seviyesinin etrafındaki davranışı anlamak / izlemek isteriz. Ana duruşumuz, TL satmak için halen daha doğru zaman olmadığı yönünde.

158080105019a19cde085dd8fb7d8dc298854a5df3_1_1200.jpg

GBP/USD

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirmemesi ardından 1,32 seviyesine dolu dizgin yürüyen GBP/USD paritesi, dün adeta çakıldı! Reuters haberlerine göre, AB ile yapılacak ticaret müzakerelerine ilişkin Başbakan Borris Johson’un sert bir üslup ile kolları sıvaması, geçiş döneminin beklenildiği gibi yumuşak olmayacağı endişesini körükleyerek hard brexit endişelerini yeniden canlandırdı. Dün 1,3214’den 1,2981’e kadar gerileyen GBP/USD paritesini 1,2950 altında gecelik bir kapanışta, büyük çaplı bir düşüş bekliyor olabilir.

Ne yapılabilir?

Sat:        Risk algısı yüksek yatırımcılar, mevcut seviyelerden kısa pozisyon alabilir, yukarıya stop yazarak bekleyebilir.
Sat:        1,2950 altında gecelik kapanış görülüp aşağı yönlü akıma eşlik edilebilir.
Al:          Düşüşü alım fırsatı gören yatırımcılar, 1,30 altından uzun pozisyona geçerek 1,2950 stop yazabilir
 
Strateji ne yapmayacağına karar vermektir!

1580801050ecec35ebd8d7fee1d714fafbfa860b50_2_1200.jpg

Altın 
 
Altının ons fiyatı son dönemlerde yaşanan küresel tedirginlik ile yukarı yönlü bir seyir izlerken, güç göstergeleri uyumsuzluğa işaret ediyor. Aralık ayından bu yana yukarıya yönelen ve 1,600 dolar seviyelerinin üzerine yükselen altın ons fiyatı bu sabah yükseliş trend çizgisini aşağı yönlü kırmış gibi görünüyor. 1,570 usd/ons seviyesinin altında gecelik bir kapanış durumunda, daha da aşağıda 1,547 seviyesine varan bir düşüşün önünü açılabilir.

15808010506632dcd6e5c852ac451b8325fd659144_3_1200.jpg

Enflasyon
 
TÜİK tarafından dün açıklanan yılın ilk enflasyon verileri piyasa beklentisinin biraz üzerinde bizim ise beklentimize paralel sonuçlandı. Manşet TÜFE enflasyonu, aylık bazda %1,35 artış göstererek yıllık enflasyonu %11,84 seviyesinden %12,15’e taşıdı. Bu sonuçlarla birlikte, enflasyonda baz etkisi ile Ekim ayında test edilen %8,55 seviyesinden sonra peş peşe 3 aydır enflasyon yukarı yukarı gidiyor. Benzer bir şekilde, TCMB’nin favori endeksi olan çekirdek göstergelerden C enflasyonu peş peşe 3 aydır yükselerek Ekim’de test ettiği %6,67 seviyesinden %9,88’e yükseldi. Enflasyon rakamlarının detaylarına indiğimizde bir önceki yıla göre bakıldığında, giyim ve ayakkabı fiyatları %6 düşerken, buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla %42,21 ile alkollü içecekler ve tütün %15,11 ile eğitim ve %15,01 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

1580801051d7815d9855316c4b41ed56a3ccc16444_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.