Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 24/07/2023 - Pazartesi

Kritik hafta: Sahne merkez bankalarının

  • Geride bıraktığımız hafta, hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasalarda volatilite yüksek seyretti. İçeride, TCMB'nin olağan PPK toplantısının yankıları devam ederken, dünya genelinde ise yüzünü aşağıya çeviren enflasyon verileri ve ABD'de açıklanan şirket finansallar etkili oldu. ABD'den sonra İngiltere'de de enflasyon verilerinin yavaşlamaya işaret etmesi, faiz artırım beklentilerini şekillendirdi.  
  • FED'in bu hafta Çarşamba gecesi düzenleyeceği olağan FOMC toplantısından son kez 25 baz puan faiz artışı gelmesi, politika faizinin %5,25 - %5,50 bandına yükselmesi ve böylelikle Ocak 2022'den bu yana devam eden 'amansız' sıkılaştırmanın de bitmesi bekleniyor. Elbette, FED'in faiz kararı kadar Başkan Powell'ın da basın toplantısı ve satır aralarında vereceği sinyaller geleceğe dair yön tayini için dikkatle izlenecektir. Aynı zamanda, Perşembe günü sonuçlanacak ECB'nin de faiz kararının 25 baz puan artırma yönünde olması bekleniyor. Asya cephesinde ise BOJ'un ultra gevşek faiz oranlarını Cuma günü sabit tutması bekleniyor. 
  • TCMB'nin net döviz pozisyonunda 9 Haziran'dan bu yana yaşanan iyileşme, geride bıraktığımız hafta yerini farklı bir eğilime terk etti. Haftanın ilk 4 iş gününe yönelik açıklanan verilerde, nette yaklaşık 1 milyar dolar civarında bir azalma olduğunu görüyoruz. Bir önceki hafta Cuma günü Hazine'nin 2,1 milyar dolarlık net döviz ödemesini de hesaplara dâhil ettiğimizde, son 5 iş gününde yaklaşık 3 milyar dolar büyüklüğünde bozulma olduğun not edelim.  Geçen hafta salı günü USDTRY kurunun hızla 26 seviyesinin diplerinden 27 seviyesine yükselmesi sonrasında tabir caizse döviz piyasasında dinamiklerin yeniden bozulduğuna şahit oluyoruz.  
  • TCMB'nin bizim tahminimiz ile uyumlu lâkin piyasa beklentisinin altında kalan faiz artırımı sonrasında TL'nin koruma kalkanının yeteri kadar güçlü olmaması, kur cephesinde de yükselişe neden oluyor. Benzer bir şekilde, faizin enflasyonun oldukça altında kalmasına paralel hisse senedi piyasasında ise yükseliş isteği hız kesmeden devam ediyor. Rakamların dili ile konuşursak, son 37 günde BIST100 ana endeksi TL bazında %51 yükseliş kaydederken, performansı dolar olarak ölçersek, yükselişin yetersiz kaldığını not etmek gerekiyor. Ayrıca, geride bıraktığımız hafta, TCMB faiz kararı ardından Yeni Şafak gazetesinin "Bu son olsun!" başlıklı haberi de dikkatimizden kaçmadı. Gazete, Sn. Ağbal'ın görevden alınmasından önce de benzer yönde bir başlık attığını hatırlatmış olalım. Bu gelişmeler neticesinde, kamunun piyasaya yeniden dâhil olmasına rağmen USDTRY kuru 27 seviyesini yukarıya zorlamaya devam ederken, CDS risk primi 435 baz puan civarında sabit kaldı. Tahvil faizlerinde ise anlamlı bir değişim göremedik. 
  • Bu hafta her ne kadar gözümüz yurtdışı merkez bankası toplantılarında olsa da, perşembe günü yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu takip edeceğiz. Bu sayede TCMB Başkanı Erkan da ilk kez kamuoyu karşısına çıkacak. Banka'nın orta vadeli enflasyon tahminleri merakla beklenirken, piyasaların ise bundan sonraki dönemde TCMB'nin enflasyonla mücadelesine göre bir seyir izleyeceğini de rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Yeni gün başlangıcında küresel mali piyasalarda temkinli iyimser bir görünüm hâkim olduğunu görüyoruz. Asya borsalarında yükseliş isteği devam ediyor. Gösterge endeks Tokyo borsası YEN'in haftayı sert bir düşüşle tamamlaması ardından (ihracat odaklı ekonomi) yeni haftaya yükseliş isteği ile başladı. Bu hafta açıklanacak merkez bankası kararlarının yanı sıra ABD'de şirket finansalları da şu an gündemin önem sırasında ilk sıralarda yer aldığının altını çizelim. Bugünün veri gündeminde Almanya, Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. Rusya tahıl müzakereleri kritik önemle takip edilmeye devam ediliyor. 
  • ABD enflasyon verilerinin beklentiyi karşılayamaması ardından EUR ve GBP'de yaşanan yükseliş geride bıraktığımız hafta yerini beklentimize paralel düşüşe terk etti. GBPUSD paritesi cuma günü aşağıda kritik bir destek olarak gördüğümüz 1,2825 seviyesini test ederek seviyeyi aşağıya geçmeyi şimdilik beceremedi. Emtia cephesinde ise altın gümüş rasyosu gümüş lehine ilerleme noktasında devamını getiremedi. Bu hafta aşağıda 78,30 seviyesini takip edeceği. Benzer bir şekilde direnişi parası bitcoin de 30bin dolar seviyesindeki prangalarından kurtulamadı. Bu haftaki kritik FED toplantısı sonrakı döviz, emtia ve kripto para piyasalarında kartların yeniden dağıtılabileceğini düşünüyoruz.  
  • Biraz da dünyada haberlere yer vererek bültenimiz sonlandıralım. İspanya'da, sağın tahmin edilen kesin bir zaferi perçinleyememesi ve ülkedeki genel seçimlerde net bir kazananın çıkmamasının ardından siyasi tıkanıklık yaşanıyor. Hafta sonu, Twitter'ın patronu Elon Musk, bilinen mavi kuş logosunu X ile değiştirerek yeniden markalama ile sosyal medya şirketini yeni bir yöne götürmek için daha fazlasını yapacağının sinyalini verdi. Yunanistan'ın Rodos adasındaki orman yangınları ise tüm dünya endişeli gözlerle takip ediliyor.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.