Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 01/11/2021 - Pazartesi

Kritik Hafta: FED, BoE, Türkiye TÜFE, ABD istihdam raporu, OPEC+ toplantısı
  • Türk mali piyasaları, Cuma günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kapalı konumdayken, küresel mali piyasalarda, doların sert bir değerlenme kaydettiğini gördük. Bir tarafta artan enflasyonist baskılar, diğer tarafta tüketime yetişemeyen üretim ve dolayısıyla tedarik zincirinde yaşanan aksamalar piyasaları gün be gün huzursuz etmeye devam ediyor.  
  • Haftanın son işlem günü, doların piyasa kuru olan DXY yeniden kritik 94 seviyesinin üzerine yükseldi. Teknik bir bakış açısıyla 94,75 seviyesinin üzerinde doların sert bir değer kazancına aday olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 
  • İçeride ise, geçen hafta Perşembe günü, gözler TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun Enflasyon Raporu sunumda idi. Bankanın enflasyon duruşu ve izlediği para politikası ile piyasaların enflasyon beklentisi arasında derin bir ayrışma olması, toplantıya atfedilen önemin de azalmasına neden olurken, sunumun enflasyon gelişmeleri kadar cari dengedeki gelişmelere de ayrılması (!), kafalarda soru işaretlerine neden oldu. 
  • Her ne kadar 2021 sonu enflasyon tahmini %14,1'den %18,4'e ; 2022 sonu ise %7,8'den %11,8'e yükseltilse de, TCMB'nin para politikası duruşunda bundan sonra enflasyon hedeflemesini bir kenara bırakıp cari işlemler dengesine daha fazla konsantre olacağını hissettik. TCMB açık bir şekilde, cari işlemler dengesinin fazla vereceği ve bunun da para politikası ile yakalanamayan fiyat istikrarını kendi kendine getireceği varsayımına geçmiş.  
  • Çok da uzatmadan, sunumdan elde ettiğimiz izlenim, faiz hadlerinde yönün aşağıya işaret ettiğini gösteriyor. Bu bağlamda, döviz kurunda riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz. TCMB'den elde ettiğimi izlenime göre, gerek bireysel, gerekse de kurumsal anlamda, yüksek volatilitenin devamına hazırlıklı olmak, döviz açık pozisyona sahip şirketlerin ise bilanço yönetimlerine azami dikkat etmesi gerektiği hassa bir dönemde olabileceğimizi düşünüyoruz. 
  • Dışarıda ise G20 Zirvesi sona ererken, Glasgow'da BM İklim Zirvesi (COP26) başladı. Zirvenin amacı, küresel ısınmayı yavaşlatmak. 20 büyük ekonomiden oluşan Grubun liderleri Pazar günü, küresel ısınmayı sınırlamak için "anlamlı ve etkili" eylem çağrısında bulunan ancak birkaç somut taahhüt dışında ilerleme kaydedemeyen, Rusya ve Çin'ın yokluğunda hayal kırıklığı yaratan son bir bildiri üzerinde anlaştılar. 
  • Zirvede 20 dakika olarak planlanan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi planlanandan çok daha uzun sürdü. Görüşme ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklama detaylı olsa da, S400 eleştirisi, güçlü demokratik kurumların önemini, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü ön plana çıkarken, Türkiye'nin önemli bir Nato üyesi olduğu ve Afganistan işbirliğinin altı çizildi. İkili arasındaki görüşmeyi nötr olarak yorumluyoruz. 
  • Önemli bir haftaya başlıyoruz. FED'in olağan Kasım ayı FOMC toplantısı Çarşamba günü sona erecek. Yapılan iletişime göre, aylık 120 milyar dolar büyüklüğünde hazine bonoları ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını 'azaltmaya' (tapering) bu toplantı ile başlanması bekleniyor. Her ne kadar FED'in para politikasında normalleşme yönünde adım atması beklense de, faiz oranlarını ne zaman artırmaya başlayacağına dair ipuçlarını da yakından takip edeceğiz. Powell'ın varlık alımlarını kesmeye başlama zamanının geldiğini, ancak faiz oranlarına dokunmak için henüz çok erken olduğunu söylediğini de unutmayalım.
  • Öte yandan, her ayın ilk Cuması olduğu üzere, ABD'de açıklanacak Ekim ayı tarım dışı istihdam raporu, tahminlerin altında kalan 3. Çeyrek büyüme verileri ve beraberinde Eylül ayındaki istihdam yaratmada keskin düşüşün ardından piyasaların merceğinde olacaktır. 
  • Bu hafta radar menzilinde, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) olağan faiz toplantısı da bulunuyor. BoE'nın faiz oranlarını yükseltmeye başlayan merkez bankaları arasına katılmaya hazırlandığını hissediyoruz. Perşembe günkü toplantı bu bağlamda eylem mi sinyal mi anlamında piyasa hareketine neden olabilir. Sterlin pozisyonlarının yakından takip edilmesinde fayda görüyoruz! Perşembe günü BOE'nin politika faizini %0,15'den %0,25'e çekmesi bekleniyor.
  • Apple'ın beklentiler karşılayamayan bilançosu ardından hisselerinin değer kaybetmesi ile Cuma günü dünyanın en değerli halka açık şirketi olma tacını Microsoft'a kaptırdı. Bu sabah Japonya'daki seçimleri takiben Asya borsalarının gösterge endeksi Nikkei' endeksi %2,5 yükselirken, diğer Asya borsalarında da (Hong Kong'daki %1 düşüşü görmezden gelirsek) hakim renk yeşil. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde yükseliş eğilimli bir seyir görüyoruz. 
  • İngiltere, Avustralya ve ABD'deki merkez bankası toplantılarının gölgesinde zor bir haftayı kucaklıyoruz. Bugünün veri takviminde ABD'de imalat sanayi PMI rakamı takip edilebilir. İçeride ise gözler Çarşamba günü Ekim ayı enflasyon rakamları üzerinde olacaktır. OPEC+ toplantısı da radar menzilinde bulunuyor.


>USDTRY

Ekim ayını, USDTRY kuru (aylık bir bakış açısı ile, kapanış anlamında) yeni bir rekor ile tamamladı. TCMB'nin enflasyon hedeflemesi yerine cari işlemler dengesine odaklanacağının anlaşılması ile, USDTRY kurunda riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.

1635763342e9e48f1b2b4dc58c15d9544d792bf2fc_1_1200.jpg

>XAUUSD

Altının ons fiyatı Eylül ayından sonra Ekim ayını da kararsız bir şekilde tamamladı. Teknik bir bakış açısıyla, kırmızı kesik düşen trend çizgisinden kurtulamayan altında, yön tayini için Kasım ayını takip edeceğiz. 1,783 dolar üzeri haftalık kapanış durumunda, kontrolün alıcılarının eline geçeceğini düşünüyoruz. Henüz altında uzun pozisyon açmak için ikna olamadık; doğru zamanı ve işareti bekliyoruz.

16357633427a7bb47caa5bbb3a7cba41d7bbfdeb8b_2_1200.jpg

>Brent Petrol

Brent cinsi kuzey denizi petrolüne, gümüş uzun pozisyonumuzdan çıkmaya karar verip adım attığımızda, aylardan Haziran, varil fiyatı ise 72 dolar seviyesinde idi. Ekim ayının son haftasında, Brent petrolün 86 dolar seviyesindeki hedefimize ulaşması ile petrol pozisyonlarımızdan da çıkarak daha da radikal bir karar ile ölçülü miktarda Bitcoin ETF (Bito) satın aldık. Brent petrolün 86 dolar üzerine iyice demir atması durumunda yeniden siyah inciye döneceğiz. Grafikten de görüleceği üzere, 7 haftalık yükseliş ardından Brent ilk kez haftayı düşüşle tamamlarken, bu hafta düzenlenecek OPEC+ toplantısı önem arz edecek. 

16357633435bbf223d5d796a5fef0fbcad1b06a390_3_1200.jpg
 

>Ethereum

Teknik bir bakış açısı ile, Ethereum'da yükselişin önümüzdeki haftalarda devam edeceğini düşünüyoruz. Fincan kulp formasyonunun oluşması ardından haftasonu 4,400 dolar seviyesi ile tüm zamanların zirvesine yükselmesi, olumlu görünümün ilerleyen aylarda 7 bin dolar hedef seviyesi ile devam etme ihtimalini düşünüyoruz. Grafiği çirkinleştiren yegane unsur, 4,400 dolar seviyesi ile fiyatın rekor kırmasına rağmen, güç gösterge olan RSI'nın son dönemdeki yükselişini şimdilik desteklemediğini görüyoruz. 
 
163576334374d219d3a7dc5562b5fe56c2132be9e3_4_1200.jpg
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.