Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 03/02/2020 - Pazartesi

Koronavirüs can almaya devam ediyor. Bugün açılan Çin borsası çöktü
  • Zaman hızla ilerliyor. Ocak ayını da (kabus bir ay) tamamladık. Koronavirüs Ocak ayına adeta damga vurdu. 
  • Son verilere göre, Çin’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bu sabah 361’e yükselirken, Çin dışında ilk ölü vakası da kayıtlara geçti. Yılbaşı tatilinden dönen Çin borsası bu sabah %8 değer kaybı ile Şubat ayına oldukça negatif bir başlangıç yaparak son 1 senenin en düşük seviyesine geriledi. 
  • Virüsün küresel ekonomiye verdiği tahribatın boyutu henüz tam olarak hesaplanamasa da, bir çok havayolu şirketinin Çin’e uçuşları durdurması, yılbaşında 72 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatının 58 dolar seviyesinde kalmasına neden oluyor. 
  • Artık pek çok kişinin maske takmaya başladığını görmek çok da şaşırtıcı bir durum değil. Rusya ve Hong Kong Çin’e sınırlarını kapatırken, ülke içinde sokakların boşaldığı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ivme kaybı yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. 
  • Son zamanlarda ABD ile tutuşulan bilek güreşi nedeniyle zarar gören küresel ticaret ve Çin ihracatına tabir caizse ikinci yumruğun da koronavirüs nedeniyle hizmetler sektöründen geleceğini ve ekonominin ilk çeyrekte daralma kaydedeceğini tahmin etmek için kahin olmaya da gerek yok. 
  • Cuma günü küresel piyasalarda esen riskten kaçma isteğine paralel ABD borsaları geceyi %2 civarında satıcılı kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasaları da kırmızılara büründü. 
  • Tatilden dönen Çin borsasındaki %8 değer kaybı bir günde 370 milyar piyasa değeri kayboldu. Çin’in finansal piyasaları desteklemek için kısa vadeli faizlerde indirime gittiği ve piyasalara likidite sunduğunu okuyoruz. Çin Yuan’ı yılın en düşük seviyesine gerilediğini de not etmek gerekiyor. 
  • Yurt içinde ise bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Ocak ayı enflasyon verisi yakından takip edilecektir. Ocak’ta aylık enflasyonun %1 düzeyinde gerçekleşmesini ve yıllık enflasyonun %12 seviyesine biraz daha yanaşmasını bekliyoruz. Bu sonuçlar eğer gerçekleşirse, enflasyon ard arda 3 aydır yükseliş kaydedecek. 
  • Ekonomik aktivitenin en önemli göstergesi olarak takip edilen Ocak ayı Türkiye imalat sanayi PMI endeksi, 49,5’ten 51,3’e yükselerek 22 ay ardından ilk kez büyüme ile daralmanın ayrıştığı 50 eşik değerinin üzerinde yer aldı. Büyüme açısından PMI verisini memnuniyetle okuyoruz. 
  • Geride bıraktığımız hafta İdlip ekseninde Rusya’ya sabrımız tükeniyor çağrısı yapan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından gözler bir nebze de olsa unutulan Suriye’ye yeniden çevrildi. Türkiye sınırına doğru yürüyen 700 bin mülteci nedeniyle Rusya’nın hava bombardımanını hızla kesip Esad’ı da İdlip’in Güneyinde durduracağını düşünüyoruz. Yine de, sınırda askeri hareketliliğin arttığına yönelik haberler de okumaya devam ediyoruz! 
  • USD/TRY kuru geride bıraktığımız hafta 5,98 seviyelerine yükselerek yatay bir seyre geçti. Temel ve teknik tarafımızın biraz çeliştiği bir dönemden geçiyoruz. Düşen volatilite ve petrol fiyatları nedeniyle TL satmanın pek de akıllı bir yatırım davranışı olmadığını kabul etsek de, teknik tarafta yukarı yönlü enerjinin birikmeye devam ettiğini de not etmek gerekiyor (bakınız grafik). 
  • Geride bıraktığımız hafta açtığımız EUR/USD yukarı yönlü pozisyon hedefine ulaştı. Bugün menüde USD/JPY paritesi var (bakınız grafik).  
  • İçerde enflasyon, yurt dışında ise ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak Ocak ayı imalat sanayi beklenti endeksleri takip edilebilir.

USD/TRY 5,9850 dikkat!
 
Temel manadan konuya yaklaştığımızda, TL satmak için pek de iyi bir zaman olmadığını düşünmeye devam ediyoruz. Petrol fiyatlarının, koronavirüs nedeniyle adeta 13 dolar birden çökmesi ve krizin merkezinden olan uzaklığımız düşünülürse, son haftalarda yaşanan küresel riskten kaçma isteğine TL’nin oldukça sınırlı cevap verdiğini kabul etmek gerekiyor. Enerji ihraç eden ülkeler sert satışlara sahne olurken, sert ve fırtınalı denizlerden geçen TL’nin göreceli olarak daha sakin sularda ilerlediği, son 6,5 senenin dibini gören oynaklık oranına paralel, TL’de kalmanın getiri anlamında mantıklı olacağını son haftalarda düşünmüştük. 

Lakin, teknik taraftan konuya yaklaştığımızda, USD/TRY kurunda yukarı yönlü seyrin 5,9850 / 5,99 seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış ile hızlanabileceğini düşünüyoruz. Şimdilik ana senaryomuza temel tarafı baz alarak sarılsak da, gözümüz 5,99 üzerinde gecelik kapanışı takip edecek.

158071517798e729db3bab1061a49a5ad3e026f294_1_1200.jpg  
USD/JPY
 
Günün işlem önerisi. 108,50 USD/JPY (entry) uzun pozisyon. Zarar kes (stop loss) 108,15 , kar al  (take profit)110.

1580715177560512108fc3e837cc423ccc186cecdb_2_1200.jpg  
EUR/USD
 
1,10 seviyesinden aldığımız EUR/USD uzun pozisyonda 1,1075 hedefine vardık.

158071517735c8601c6a959c9c127ed05e4c87cbbe_3_1200.jpg   

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.