Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 19/10/2020 - Pazartesi

KKTC'de Tatar dönemi!

  • KKTC’de dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, %51,69 oy alan Ersin Tatar, Rauf Denktaş, Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı’nın ardından KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı oldu.
  • 1960 yılında Lefkoşa'da doğan Tatar, Cambridge Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, İngiltere ve Türkiye'de uzun yıllar çalıştı. Aktif siyaset hayatına 2003 yılında Ulusal Birlik Partisi ile atılan Tatar, milletvekilliği, Maliye Bakanlığı görevi ardından, 2019 yılında Başbakan oldu. 
  • Büyük bir olgunluk ile tamamlanan ve adeta demokrasi şölenine dönen Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından, Türkiye ile uyumlu bir politik ve diplomatik söyleme sahip Sn. Cumhurbaşkanı Tatar'ı, mevkidaşı Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon ile arayarak kutladı.  
  • Sn. Cumhurbaşkanı Tatar'a, 5 yıllık görevinde başarılar diliyoruz. 46 yıldır devam eden ve sonuçsuz kalan Kıbrıs meselesinde, önümüzdeki dönemin farklı sonuçlara gebe olabileceğini düşünüyorum. Maraş konusu ile başlayan süreç, zengin hidrokarbon yatakları ve dünyanın gözünü üstüne çevirdiği bu küçük ada, jeostratejik önemi ile yakın zamanda çok fazla konuşulmaya devam edilecektir. 
  • Haftasonundan sarkan bir diğer önemli haber ise, Karadeniz'de Sakarya açıklarında sondaj çalışmaları yürüten Fatih gemisinden geldi. Ağustos ayında keşfedilen 320 milyar m³ rezerve ilave olarak 85 milyar m³ rezerv daha keşfedildiği bizzat Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Türkiye'nin enerji bağımsızlığı açısından, keşfin büyük bir öneme sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Keşif çalışmaları devam ediyor. 
  • Gelelim piyasalara. Hatırlanacağı üzere, geçen hafta 2 ana tema üzerinde duran piyasalar, kırmızılara boyamıştı. İlki malum, ha bugün, ha yarın derken, ABD seçimlerine 2 hafta kala paket üzerinde Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bir türlü anlaşamaması; ikinci ise Avrupa cephesinde artan vaka sayılarına paralel artan sert tedbirler ve yeniden eve kapanma korkusu idi. 
  • İzolasyonların şimdilik sert tedbirler içerebileceği ama ekonomik faaliyeti Mart ayında olduğu üzere durdurmayacağı beklentisi hakimken, bol ve ucuz para ile yatıp kalkmaya alışan piyasaları, FED Başkanı Powell'ın bile açık bir şekilde desteklemesine rağmen, üzerinde bir türlü anlaşılmayan teşvik paketi üzdü.  
  • Haftanın büyük bir bölümün karamsar tamamlayan piyasalar, yine de, küresel çapta destekleyici finansal koşullar, ve ultra gevşek para politikası sayesinde Cuma gününü yara sarma ve kayıplarının bir kısmını telafi etme ile geçirdi.  
  • Türk mali piyasalarında ise kafalar biraz karışık. Hisse senedi piyasalarında iyimser görünüm korunurken, döviz piyasasında ise bir türlü rekor seviyelerin kıyısında uzaklaşılamıyor. ABD ve Nato ile gerginliğe neden olan S400 füzelerinin test edilmesi, olası bir CAATSA  (ABD ile dost olmayan ülkelere uygulanan yaptırım) tetikleme potansiyeli taşıması, USDTRY kurunda istenilen rahatlamayı bir türlü getiremiyor. Haftanın son iş gününde, BIST100 endeksi bankacılık sektörünün lokomotif görevi üstlenmesi ile %2,5 yükselirken, ana endeks ise %1 yükseliş kaydetti.   
  • TCMB'nin Perşembe günü düzenlenecek olağan Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,26 seviyesine yükselirken, rekor seviyelerde salınan döviz kurunu frenlemek ve atılan normalleşme adımlarını desteklemek adına, TCMB'den 200 baz puan faiz artırımına gitmesini bekliyoruz.  
  • Keza, Cuma günü açıklanan TCMB Ekim ayı beklenti anketi sonuçlarını göre, yıl sonu, 12 ve 24 ay sonrasına yönelik TÜFE enflasyon beklentileri halen daha yükseliyor. Bu bağlamda, TCMB adımlarının enflasyon beklentisini çıplamaya şimdilik yetmediğini rahatlıkla söylemek gerekiyor.  
  • Yeni gün başlangıcında ise Asya borsalarında ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yükselişler dikkat çekiyor. Reuters haberine göre, ABD'de Demokratların Meclis sözcüsü Pelosi, teşvik paketinde olası bir anlaşma için Trump yönetimine süre verirken, Trump'ın da olumlu bir adım atarak taleplerini gevşetmesi, yeniden anlaşma zemine imkan vererek piyasaların yüzünü güldürdü. 
  • Moraller bir nebze de olsun toparlanınca, dolar kazanımlarının bir kısmını geri vererek yeni haftayı karşılıyor. Risk iştahının göstergesi haline gelen kıymetli metaller altın ve gümüş, sırası ile haftayı psikolojik 1900 ve 24,20 dolar seviyesinden karşılayarak, oyun planımızın devam ettiğini teyit etti (bakınız grafik).   
  • Moody's, İngiltere'nin kredi notunu, Brexit sürecinde devlet kurumların süreci başarısız yönetmesine atıfta bulunarak indirdi. Lakin, piyasaların not indirimini pek de önemsemediğini görüyoruz. GBPUSD haftayı 1,29 ; EURUSD ise 1,17 seviyesinin üzerinde karşılıyor. Sterlin cephesinde 1,2850 seviyesinin altında gecelik kapanış görmemiz durumunda kısa pozisyonu değerlendireceğiz. 
  • Basında yer alan haberlere göre 4 milyon kişinin faydalanacağı ve yaklaşık 500 milyar TL'ye denk gelen bir borç yapılandırma paketi üzerinde çalışılıyor. Bu haberi yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bu adım hem ekonomik perspektif ile bütçeye destek sağlayacağı aşikar. 
  • Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir makro ekonomik veri görünmüyor. Merkez Bankası başkanları ise mikrofon karşısında olacak.


> Borsa İstanbul - Bankacılık Sektörü (XBANK)

Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi, Ağustos ayını, 2003 yılından beri korunan yükseliş trend çizgisini test ederek ve yukarı tepki vererek tamamlaması ardından Cuma günü son 7 haftanın zirvesi test edildi. Borsa cephesinde uzun pozisyondayız. Yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz.

1603101956a0232e0a7d38844f6d06103ce99585d7_1_1200.jpg   
> Altın

Haftalık grafiklerde, yükseliş beklentimizi teyit eden teknik formasyon korunuyor. Aşağıda, 1,830 dolar seviyesini, düşüncemiz yanlış çıkarsa, stop-loss (zarar kes) olarak takip edeceğiz. Yukarıda ise, 1,930 - 1,940 dolar seviyesi geçildikten sonra 2,000 dolar hedef seviyesinin önünün açılacağını düşünüyoruz. Sabırlar, beklemedeyiz.
  160310195744b09bc7389c95486a4f7b2e2e344554_2_1200.jpg
  
> Gümüş 

Altın cephesinde olduğu üzere, gümüşte de oyun planımız devam ediyor. Haftalık grafiklerde, yükseliş beklentimiz devam ederken, düşüncemiz yanlış çıkarsa, 23 dolar seviyesini stop-loss (zarar kes) olarak takip edeceğiz. Yukarıda ise, 25,60 seviyesi geçildikten sonra 27 dolar seviyesini hedefleyeceğiz. Sabırla beklemedeyiz.

1603101957fb11139a1b9c27771de44fb85d07a272_3_1200.jpg    
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.