Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 11/03/2024 - Pazartesi

Karanlıktan aydınlığa ilk adım: Fitch 12 yıl sonra Türkiye'nin notunu artırdı

  • Haftaya, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Türkiye kararı ile başlıyoruz. Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para notunu B'den B+'ya yükseltti. Kurum, Türkiye'nin notunu en son 5 Kasım 2012 tarihinde artırarak yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltmişti. En son Türkiye'nin notunun 2013 Mayıs ayında Moody's tarafından artırıldığını düşünürsek, 11 yıl sonra gelen bu kararı olumlu olarak okuyoruz. Dahası, görünümün de pozitife çevrilmesi, bir sonraki not adımının da artırım yönünde olabileceğine işaret ediyor. Fitch'in bir sonraki 'karne' tarihinin 6 Eylül olduğunu not edelim. 
  • Not artırımı ardından yayınlanan karar metninde, tahmin edeceğiniz üzere izlenen politikaların işe yaramaya başladığına dikkat çekilmiş. Bakan Şimşek de X hesabından Türkiye'nin uluslararası normlara uyan, kural bazlı ve öngörülebilir politikalarının not artırım kararında etkili olduğunu, yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde makro finansal istikrarın daha da pekişeceğini ve bunun da kredi notuna ilave artırımlar olarak yansıyacağını belirtmiş. 
  • 11 yıl sonra gelen not artırım kararının son bir haftada Türk mali piyasalarda yaşanan yüksek tansiyonu bir nebze de olsun azaltacak bir gelişme olarak okuyorum. Gerçi geçen haftanın Türk mali piyasalarında iki farklı görünümün de hâkim olduğunu not etmek gerekiyor. Borsa İstanbul ana endeksi tepeden %7,5 gerilemesi ardından haftanın son 2 gününde %5'e yakın bir yükseliş kaydederek kayıplarının büyük bölümünü telafi ederken, benzer bir şekilde son 2 günde bankacılık hisselerinin de %9 yükseldiğini görüyoruz. Ancak döviz kuru tarafında tansiyon hâlen daha yüksek seyretmeye devam ediyor: USDTRY kuru haftayı 32 seviyesine dayanarak tamamlarken, döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı'da ise USDTRY (satış) kuru 33 seviyesini aştı.  
  • Yılın ilk iki ayında %11,23 artan TÜFE enflasyonunun seçim sonrasında fiyat ayarlamalarının da yardımı ile seneyi %45 civarına yükselerek tamamlayacağını düşünüyoruz. Son açıklanan piyasa katılımcıları anketinde sene sonu enflasyon beklentisinin %42,96 olduğunu not edelim. TCMB'nin faiz artırma noktasından bundan sonrası için isteksiz olması lâkin TL'nin nominal olarak değer kaybedip reel olarak değerlenmesi beklentisiyle -enflasyondan daha az değer kaybedecek- yıl sonu USDTRY kurunun 41 civarında olabileceğini hesaplıyoruz. Son günlerde TL'de ivme kazanan değer kaybına rağmen, görüşümüz arkasında durmaya devam ettiğimizin de altını çizmek isteriz. Seçim belirsizliğin bitmesi ile erkene çekilen döviz talebinin de durulacağı; durma noktasına gelen yabancı girişlerinin yeniden başlaması ile rezervler kan kaybının da toparlanayacağını düşünüyoruz. 
  • Hisse senetleri ile yükselen faiz hadlerinin arası pek iyimser olmasa da, teknik bir bakış açısı ile, BIST100 endeksinde 11,500 endeks seviyesine kadar yükselişin devam etme olasılığını hâlen daha göz ardı etmiyoruz (bakınız grafik). Faiz oranlarının yükselmesi hâliyle krediye ulaşımı zorlaştırarak hem tüketicinin talebi kesmesine, hem de işletmelerin krediye ulaşmasını zorlaştırarak ekonominin de büyümesi önünde engel teşkil ediyor. Buna rağmen, not artırım ardından genellikle yukarı yönlü bir seyir izleyen endeksin, seçin sonrası ivme kazanacak yabancı girişlerinin de yardımı ile yükselmeye devam edeceğini düşünüyoruz.  
  • Her ayın ilk Cuması olduğu üzere ABD'de açıklanan istihdam raporu detayları ve geçmiş dönem revizyonları ile kafaları ciddi mânâda karıştırdı. Şöyle ki, tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 275bin artış kaydederek 198bin olan beklentiden daha güçlü sonuçlandı. Lâkin işsizlik oranı %3,7 olan beklentinin üzerinde %3,9 artış kaydetti. Dahası, enflasyon göstergesi olarak okunan yıllık maaş artışı da %4,4 artması beklenirken gerçekleşme %4,3 oldu. Manşet veri güçlü gelirken, diğer ikisi zayıf sonuçlandı. Ayrıca, piyasalar geçen aylara yönelik aşağı yönlü revizyonları da dikkate alarak veriyi zayıf olarak yorumlayarak neticeden de pek memnun kalmadı.  
  • Verinin faiz indirim beklentilerini canlı tutması ile vadeli kontratlarında faiz indirim beklentisi yeniden canlandı. Bu sabah itibariyle, 2024 yılına yönelik faiz indirim beklentisi 100 baz puan seviyesine (3 kez yerine 4 kez 25 baz puan) iyileşti. Bu minvalde EURUSD paritesi 1,0950 seviyesine aşarak neredeyse son 2 ayın en yüksek seviyesine dayanırken, faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı haftalık kapanışı 2,180 dolar seviyesinden -tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışı- gerçekleştirdi. 
  • Altın fiyatlarının FED beklentileri ile 2024 yılında ons bazında %6 yükseldiğini, USDTRY kurunda devam eden yükselişin de yardımı ile gram bazında ise %14 arttığını not edelim. Altının 'şahlanması' içeride altın talebini de artırırken, teknik bir bakış açısıyla 2,550 dolar/ons seviyesinin radar menziline girdiğini düşünüyoruz (bakınız grafik). Benzer bir şekilde, direnişin parası Bitcoin'in de son günlerde 70bin dolar seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların zirvesinde ciddi bir mücadele vermeye devam ettiğini görüyoruz. Galip gelmesi durumunda, yukarıda ilk nazarda 75bin dolar seviyelerine hedefleyeceğini düşünüyoruz. 
  • Bu iyimser cümlelerden sonra ABD borsalarının da haftayı yükselişle tamamladığını yazacağımızı düşünebilirsiniz lâkin pek de öyle olmadı. Uzun bir süredir bilanço sezonu ve para politikasına odaklanan yatırımcılar bu yıl piyasaları etkileyebilecek ABD başkanlık seçimleri öncesinde ve aynı zamanda bu hafta ABD'de açıklanacak önemli veriler öncesinde haftanın son iş gününü düşüşle tamamladı. Yükselişte başı çeken teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi Cuma gecesini %1,2 düşüşle tamamladı. 
  • Yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya piyasalarında karmaşık bir seyir görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası, Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz politikasını bu ay düzenlenecek olağan toplantısında son vermeye hazırlanması ile %3 gerilerken, Japon Yen'i dolar karşısında değer kazanarak 146'lı seviyelere kadar toparlandı.  
  • Haftanın en önemli gündem maddesi yarın ABD'de açıklanacak ve küresel faiz indirimlerinin başlamasını hızlandırabilecek veya geciktirebilecek TÜFE verisi öncesinde doların zayıf bir görüntü çizdiğini görüyoruz. TÜFE verisinin yıllık artış hızını %3,1 seviyesinde sabit tutacağı tahmin edilse de, çekirdek enflasyonun yıllık bazda %3,9'dan %3,7'ye gerilemesi bekleniyor (2021 başından bu yana en düşük seviye). Özellikle, Cuma günü açıklanan istihdam raporunda işsizliğin iki yılın en yüksek seviyesi olan %3,9'a ulaştığı bir noktada çekirdek enflasyonun da sürece destek vermesi, FED'in Haziran ayında ilk faiz indirimine başlaması için gerekli (neredeyse) tük koşulları artık sağlandığı yönünde okunacaktır! 
  • USDTRY kuru Fitch kararı sonrası ilk işlemlerde 32,00 seviyesinden haftayı kucaklıyor. İlk atom bombasını yapma yarışını konu alan gişe rekorları kıran biyografik film "Oppenheimer", prestijli en iyi film ödülü de dâhil olmak üzere yedi Akademi Ödülü'nün sahibi oldu. Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim!
 

>Ons Altın

1710134368de1f0c9056410a7e6134010f28a80660_1_1200.jpg  

>BIST100

171013436828d09beeb6cc5570219646f961fd545b_2_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.