Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/08/2020 - Salı

Kapsamlı bir kar realizasyonu için zemin hazır!

  • En büyük 500 şirketin işlem gördüğü ABD borsası S&P500 ve son dönemlerde yatırımcıların göz bebeği olan altın, tüm zamanların en yüksek aylık kapanışını gerçekleştirirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise neredeyse tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi!
  • Altın, ışıltısının büyüsü dışında, hisse senedi ve tahvillerin aksine, yatırımcısına herhangi bir nakit akışı sağlamıyor. Daha basit bir anlatımla getirisi: %0.
  • Ancak, içinde bulunduğumuz bu garip ortamda, eksi faiz ile işlem gören 15 trilyon dolar büyüklüğünde tahvillere ilaveten, enflasyon da dikkate alındığında, ABD tahvillerinin de negatif reel getiriye geçmesi, %0 getiriyi bile mantıklı kılabiliyor. İlginç değil mi?
  • Tahvillerin kasa ücreti gibi getiri yerine götürü sağladığı bir ortamda, dolaşıma sürülen uçsuz bucaksız paranın da enflasyon riski taşıması, yatırımcıları, güvenli liman olarak altına sığındırdı: Altın sadece bu sene %30 prim yaptı.
  • Öte yandan, pandemi nedeniyle, pek çoğumuzu hayatına aniden giren internet üzerinden alışveriş, Amazon, Netflix, hatta evden çalışan, öğrenim gören pek çok kişi için Zoom ve örneği çoğaltılabilecek pek çok hissenin işlem gördüğü (teknoloji hisseleri) Nasdaq endeksi, her geçen gün rekor tazeliyor!
  • Yatırımcılar, düşük faiz ve bol likidite ile getiri avına çıkarken, ekonomiler ise adeta ‘dökülmeye’ devam ediyor: ABD ekonomisinin 2 çeyrekte %32,9 ile tarihin en sert daralmasını kaydederken, Almanya'nın 9 yıllık büyüme trendine son vererek 2011 senesine geri döndüğünü de not etmek gerekiyor!
  • Altın fiyatları, artan belirisizlik ortamı ve yüksek piyasa volatilitesine paralel, tüm zamanların zirvesinde salınırken, acaca sadece bir sigorta poliçesi (altın), bu kadar riskin arttığı bir ortamda kapsamlı bir koruma sağlayabilecek mi? Diğer bir deyişle, altına sığınan bu büyük kalabalık, geminin bir tarafına ciddi şekilde yaslandığının da farkında mı? (bakınız grafik)
  • Küresel çapta “zayıf ABD dolar güçlü her şey” trendi devam ediyor: ABD Dolarının sepet bazında değerini gösteren endeks (DXY) son 29 ayın en düşük seviyesini test etmesi ardından son iki gündür bir miktar da olsun toparlanıyor (bakınız grafik).
  • EUR/USD paritesinde uzun bir süredir dile getirdiğimiz 1,17-1,18 hedefi gerçekleşti. Hatta, artan dolar zayıflığı ile, beklentimizin de üzerine yükseldikten sonra yönünü aşağıya çeviren EUR/USD paritesinde, mevcut uzun pozisyonlarımızı kapattık. Kısa pozisyon için gelişmeleri takip etmek üzere siperdeyiz.
  • Sterlin cephesinde, 1,27 ve 1,29 seviyelerinin üzerinden 2 kademe kısa pozisyondayız. Üçüncü kademe satışımızı ise, 1,31-1,32 bandını takip ederken, bu hafta Perşembe günü düzenlenecek İngiltere Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü ABD istihdam raporunu izlemek istiyoruz (bakınız grafik).
  • İçerde ise hava, USD/TRY kuru ekseninde oldukça kırılgan seyretmeye devam ediyor. Kamu bankalarının yasal sınırları aşan yabancı para net pozisyonlarının daha da açıldığına işaret eden BDDK verilerine ilaveten, TCMB’nin her hafta daha da aşınan döviz rezervleri, artan jeopolitik riskler ile birleşerek kur üzerinde baskı kuruyor.
  • BDDK verilerine göre, 24 Temmuz ile biten haftada, kamu bankalarının Yabancı Para Net Genel Pozisyonunun 1 milyar dolar daha açılarak 10,2 milyar dolar ile rekor seviyeye yükselirken, sadece son 5 haftadaki toplam artışın 4,2 milyar dolara ulaştığını not edelim.
  • 2001 krizi deneyiminden sonra, Yabancı Para Net Genel Pozisyonu’na getirilen özkaynak limitleri, pozisyon açığını yasal özkaynakların %20’si ile sınırlanmış durumda. Gelinen noktada, kamu bankalarının özkaynaklarının 40,6 milyar dolar, pozisyon açığının ise azami 8 milyar dolara çıkabilmesine izin verirken, güncel açık miktarı 10,2 milyar dolar düzeyinde!
  • TCMB’nin brüt döviz rezervlerinin sene başı 81 milyar dolardan son verilere göre 51 milyar dolar düzeyine gerilemesi, kamu bankalarının döviz kurunu tutmak için cansiperane bir şekilde döviz piyasasında boy göstermesi, pandemi nedeniyle turizm gelirlerinin neredeyse olmadığı yaz sıcaklarında, yabancı yatırımcıların bitmeyen TL varlıklardan çıkışı, içerde ise dövizle aşkı yüksek seyreden yurtiçi gerçek kişiler de eklenince, dövize olan talebin artması ile USD/TRY kuru psikolojik 7,00 seviyesine kadar ilerledi.
  • Hatta, bankaların döviz kur fiyatlamaları ile döviz büfelerinin (nakdi) kur fiyatlamaları arasındaki makasın daha da açıldığını görmekle birlikte, bu olguyu pek de sevemediğimizi itiraf etmemiz gerekiyor.
  • Bayram tatili ardından kritik bir haftaya başladığımızı düşünüyoruz. Döviz piyasasında dengelerin ince bir buz tabakası kadar kırılgan olduğunu unutmamak gerekiyor.
  • İTO Temmuz ayı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre, enflasyon aylık bazda %0,44 artış gösterdi. Geçen yılın aynı ayında aylık %0,04 artış gerçekleşmişti. Bugün, TÜİK tarafından açıklanacak Temmuz ayı enflasyon rakamlarını göğüsleyeceğiz (piyasa beklenti %0,8 artış yönünde). Öte yandan, sabah saatlerinde açıklanacak PMI verisi, güncel ekonomik duruma ilişkin önemli ip uçları sağlayacak.
  • Dün, Avrupa ve ABD borsalarının günü %1-2 arasında yükselişle ‘yüksek moral’ ile tamamlaması ardından, sabah saatlerinde Asya borsalarında da hava oldukça iyimser.
  • Bu denli mutluluk bizlere son zamanlarda biraz fazla gelmeye başladı. Kıymetli metaller ve kripto para birimlerinde yaşanan parabolik yükseliş bir tarafa, ABD teknoloji hisseleri tüm zamanların zirvesini her gün bir adım daha kuzeye taşıması diğer tarafta… 
  • Herkes gibi geminin aynı tarafına yaslanmayacağız. Küresel mali piyasalarda, hatırı sayılır bir kar realizasyonu için saatin tik tak sesini duyar gibiyiz…
  • Son söz: “Herkes aç gözlüyken sen korkak, herkes korkarken sen aç gözlü ol.” Warren Buffet
 
Ø  Dolar Endeksi (DXY)

Mart ayında, pandemi endişelerinin zirve yapması ile küresel piyasalarda yaşanan panik ve likidasyon eğilimi ile ‘ne var ne yok sat dolar al’ yönünde yaşanan hareketin, tabir caize piyasalar bugünlerde intikamını alıyor. FED’in ‘hep destek tam destek’ yaklaşımı ile bol ve ucuz para söylemi, doların itilip kakılması neden olurken, dolar endeksi de yılların getirdiği önemli teknik seviyelere gelip dayandı. Mavi kesik çizginin tutması durumunda, piyasalarda genele yayılan bir düzeltme hareketinin yaşanmasına ve doların tepki vererek yükselmesine ihtimal veriyoruz.

15965176561a271fa978c1e0e61dfdbe4c060385e1_1_1200.jpg  
Ø  XAG/USD

Altının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı bir ortamda, gümüşün henüz yolun yarısında olması, kısa bir zamanda gümüşe büyük bir ilgi uyandırdı. Bültenlerimizi okuyan yatırımcılar, 26 dolar seviyesindeki hedefimiz hatırlayacaklardır. Teknik hareketin geçen hafta 26 dolar seviyesinin test edilmesi ve tamamlanması ardından, aşırı alım bölgesine gelen gümüşte, sağlıklı yükseliş öncesinde düzeltme hareketi bekliyoruz.
 
15965176560dc06381ad9021683d4164743e504ac7_2_1200.jpg

Ø  XAU/USD


Altın belki bir adım daha zıplamak için güç toplama sürecinde. Altının ons fiyatında 1,980 dolar seviyesine yönelik öngörümüzün tutması ardından, eğer yukarı yönlü trend hız kesmeden devam edecekse, 1,980 dolar seviyesi sonrasında daha da yukarıda 2,176 dolar seviyesini hedefleyeceğiz. Lakin, aşırı alım bölgesine gelen göstergeler nedeniyle, kısa vadede daha sağlıklı yükseliş öncesinde kar satışlarına ihtimal veriyoruz.

15965176570b201c73ecff85f0ddff129b3e8a8191_3_1200.jpg  
Ø  GBP/USD

Dolar zayıflığına paralel, Sterlin Temmuz ayının son gününde 1,3170 seviyesini test ederek son 5 ayın zirvesine yükselmesi ardından gerilemeye başladı. Sterlin cephesinde son günlerde yaşanan yükselişi, kademeli olarak kısa pozisyona geçmek için fırsat olarak görüyoruz. Teknik güç göstergeleri, paritenin aşırı alım bölgesinde geçtiğini ve bir düzeltmenin çok da uzak olmadığını gösteriyor. 

15965176579b795c3cda9b5695861a07962c951018_4_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.