Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 15/06/2022 - Çarşamba

Kamu döviz sonrası tahvil piyasasında da belirleyici role geldi; faiz düşüyor.  
 
  • TCMB'nin yabancı para (YP) mevduat karşılığı tahvil tutulması zorunluluğuna ilişkin aldığı ve kamuyu tahvil piyasasında daha belirleyici konuma getiren Perşembe günkü karar ardından, tahvil getirilerinde sert düşüşlerin yaşandığını görüyoruz. TCMB'nin uzun vadeli sabit kuponlu "teminat havuzu" oluşturulma adımı sonrasında dün vadesine en az 4 yıl kalan ve en az 5 yıl vadeli olan sabit faizli devlet tahvillerinin ilgili karar kapsamında kabul edileceğini açıkladı. Bu minvalde dün düzenlenen Hazine ihalelerinde, faiz oranlarında keskin düşüşler görülürken, rekor borçlanma miktarı da dikkatlerden kaçmadı. 
  • TCMB'nin teminat havuzu adımının arkasında yatan ana dinamik, esasen kredi büyümesini yavaşlatmayı, döviz talebini ise sınırlandırmayı amaçlıyor.  Takdir edersiniz ki, enflasyonun üç haneli rakamlara doğru ilerlediği bir ortamda, %25-30 bandında faiz oranlarının herhangi bir fren etkisi doğurmadığını bültenlerimizde paylaşmıştık. Hatta, geçen hafta Perşembe günü açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre, TL kredilerin sene başına göre değişim oranı %25,3 olurken, enflasyona karşı koruma arayan yatırımcıların taşıt sektörüne hücum etmesi ile taşıt kredilerinin de sene başına göre %72,8 arttığını paylaşmıştık. 
  • TCMB'nin geçen haftaki kararı sonrası, gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi bir haftadan kısa bir sürede 700 baz puana yakın düşüşle %19 altına geriledi. Bu oran geçen hafta %25'lerin üzerinde idi. TCMB'nin devreye soktuğu bu adımların olumlu tarafı uzun vadeli faizleri aşağı çekmesi dışında, bankaların elinde bulunan ve normal şartlarda krediye yönelmesi gereken kaynağı Hazine'ye borç vererek reel sektörü de dolayı olarak dışladığını görüyoruz. Buna da ekonomi kitaplarında crowding-out etkisi deniyor. 
  • Dün her ne kadar Türk mali piyasalarının gündemini "teminat havuzu" ve rekor borçlanma ve elbette sert gerileyen faizler meşgul etse de, yurtdışı piyasalarda ise Cuma günü ABD'de beklentileri aşan enflasyon rakamları ardından küresel enflasyonun kontrolden çıktığı endişesi, buna paralel merkez bankalarının şahin tonlarının daha da sertleştirerek agresif faiz artışına gitmek zorunda kalacakları, en son tahlilde ise bunun da büyümeyi keskin bir şekilde yavaşlatarak resesyona neden olabileceği endişesi ile dolar hariç neredeyse ne var ne yok herşeyin satıldığına şahit olmuştuk.  
  • Bu kapsamda, doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi %3,5 seviyesine yükselerek kısa vadeli faizlerin gerisine düşmesi, verim eğrisini terse döndürürken, açık bir şekilde resesyon kaygılarını da tırmandırdığını dün bültenimizde paylaşmıştık. Dolara olan talebin keskin bir şekilde artması ile doların piyasa kuru olan sepet DXY 105,5 seviyelerine yükselerek son 20 yılın zirvesini test etti. Elbette DXY sepetinde yer alan EUR ve GBP gibi para birimlerinin de sert bir şekilde satıldığını görüyoruz. GBPUSD paritesi dün 1,20 seviyesinin de altına sarkarak pandemi döneminde test ettiği 1,14'lü seviyelerin (son 35 yılın en düşük seviyesi 20 Mart 2020 günü 1,14 ile test edilmişti) teknik mânâda yeniden test edilebileceğini gündeme getirdi. 
  • Kıymetli madenler cephesinde ise, hem gümüş hem de altın uzun bir süredir dile getirdiğimiz 22 dolar ve 1,865 dolar teknik seviyelerinin üzerinde kalıcı olarak tutunamayarak güçsüz olduklarını adeta beyan etmeleri ardından dün 21,15 ve 1,815 dolar seviyelerine kadar sırası ile geriledi. Özellikle gümüş tarafında fonların (ETF büyüklüğünün) zayıfladığına dikkat çekerek riskleri aşağı yönlü gördüğümüzü belirtmiştik. Bundan sonra ne olacak sorusuna kesin bir cevap vermek bu ortamda oldukça güç. Eğer zayıflama eğilimi devam ederse, daha da aşağıda altında 1,685 dolar seviyesine, gümüşte ise 20,80 seviyesine dikkat edeceğiz. 
  • Küresel risk iştahının belki de tarihi en kötü günlerden birini yaşamasına paralel, riskli varlık sınıfına giren her şey büyük çaplı satışlara boyun eğiyor. Bu bağlamda, kripto paralardaki çöküş dikkat çekici bir hâl aldı. Bitcoin 21bin dolar sınırına kadar gerilerken, teknik bir bakış açısıyla -düşüş devam ederse- bir sonraki durak 19,200 dolar seviyesi olarak görülüyor. 
  • Türk mali piyasalarında dün USDTRY kuru sakin bir gün geçirdi. Günün büyük bir bölümünde 17,25 - 17,30 bandında salınan kurun, içsel sorunlara dışarıda esen faiz korkusu da eklenince, tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu not edelim. Borsa İstanbul ana endeksi günü yatay tamamlarken, bankacılık endeksi (XBANK) %2 geriledi. Bunun da arka planını çok da irdelemeye gerek duymuyoruz keza sektörün krediye yönlendirebilecekleri kaynaklarını Hazine'ye borç vermeleri, sektörün kârını baltalayıcı etki doğuracağını düşünüyoruz.
  •  ABD borsaları son günlerde oldukça sertleşen satışlar adından dün geceyi göreceli olarak geceyi daha hafif kayıplar ile atlattı. Nasdaq endeksi önemli bir değişim kaydetmezken, Dow ve S&P500 %0,4 oranında düştü. Yeni gün başlangıcında ise, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hafif çaplı da olsa yeşil renkler görülürken, Pasifiğin diğer ucunda Şangay borsasının %1,4 yukarıda olduğunu, diğer borsalarda ise satıcılı havanın korunduğunu görüyoruz. 
  • Gözler bu akşam KKTC saati ile 21:00'da, dün başlayan ve bu gece sonuçlanacak olağan FED FOMC toplantısının sonucunda olacaktır. Karar ardından  üyelerin ileriye dönük tahminleri de önemle irdelenecek olup, saat 21:30'da Başkan Powell basın karşısına geçip soruları cevap verecek. Beklentiler şok eden Mayıs ayı enflasyon verileri ardından 50 baz puan faiz artırımından 75 baz puan artırıma doğru yeniden şekillendiğini görüyoruz. 

>Borsalar satıcılı

ABD borsalarında yılbaşına göre kaydedilen performans, risk iştahını ne kadar keskin azaldığını gösterirken, içeride enflasyondan kaçan yatırımcılar hisse senetlerine sığınmaya devam etmesi ile BIST100 ana endeksi olumlu anlamda ayrışıyor.
 
1655267198586dde60c351812a38b0b4314985e851_1_1200.jpg
 

>Bitcoin

Küresel risk iştahının belki de tarihi en kötü günlerden birini yaşamasına paralel, riskli varlık sınıfına giren her şey büyük çaplı satışlara boyun eğiyor. Bu bağlamda, kripto paralardaki çöküş dikkat çekici bir hâl aldı. Bitcoin 21bin dolar sınırına kadar gerilerken, teknik bir bakış açısıyla -düşüş devam ederse- bir sonraki durak 19,200 dolar seviyesi olarak görülüyor.

165526719809beed2e216f7cc2881341042bb30202_2_1200.jpg  
>Gümüş

Gümüş 22 dolar seviyesinde bulunan teknik desteğinin üzerinde tutunamayarak adeta güçsüz olduğunu beyan etmesi ardından dün havanın karamsar bir hâl alması ile 21,15 seviyesine kadar geriledi. Fonların (ETF büyüklüğünün) zayıfladığına dikkat çekerek gümüşte riskleri aşağı yönlü gördüğümüzü belirtmiştik. Bundan sonra ne olacak sorusuna kesin bir cevap vermek oldukça güç. Eğer zayıflama eğilimi devam ederse, daha da aşağıda 20,80 seviyesine dikkat edeceğiz.

1655267199460e83fb13d94b1925a7743f3870ceb7_3_1200.jpg  

>Altın

1,865 dolar seviyesinin üzerinde kapanış yapmakta zorlanan altın, zayıflamaya devam ederse, aşağıda yatay destek 1,685 doları hedefleyebilir. Kıymetli madenlerde uzun bir süredir pozisyonumuz yok ve kenarda beklemeye devam ediyoruz.

16552671992048da0b54a9c20b6f6e35a6668ef064_4_1200.jpg  
 
>Türkiye 10 yıllık TL ve USD tahvil

TCMB'nin bankalara zorunlu kıldığı teminat havuzu adımı sonrası dün Hazine 5 yıl vadeli tahvil ihracında satış rekoru kırarken, 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi bir haftadan kısa bir sürede 700 baz puana yakın düşüşle %19 altına geriledi. Ne ilginçtir ki, 10 yıl vadeli dolar eurobondun da getirisi aynı günlerde %11 seviyesine dayandı!

165526719942d623b6fde299813fd2f9b1114f0e7b_5_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.