Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 25/06/2020 - Perşembe

IMF: Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma

  • Küresel mali piyasalar, son günlerde yakaladıkları olumlu havayı dün itibariyle kaybetti. Olumsuz haberler adeta peş peşe gelirken, değerleme anlamında pahalı bulduğumuz borsalarda sert satışlar izlendi.
  • Piyasaları dün itibariyle virüste ‘ikinci dalga’ endişesi vurdu. ABD’de hem vaka hem de hastaneye yatış sayılarında görülen artışı, açıklanan petrol stokları ve IMF’nin karamsar raporu takip edince, dün küresel piyasalar kırmızılara büründü.  
  • ABD ve Avrupa borsalarının %3’e varan düşüş kaydettiği dünkü günde, ABD'de açıklanan ham petrol stok verilerinin de beklentilerin üzerinde bir artış göstermesi, son 100 yılın en önemli varlık sınıfı olan petrolün %6’ya yakın değer kaybetmesine neden oldu: Brent’in varil fiyatı 40 doların altına gerilerken, panzehir olarak görülen altının ons fiyatı 1,780 dolar seviyesine dayanarak sekiz yılın zirvesini test etti.
  • Risk iştahındaki gerileme ile dolar dün değer kazanırken, EUR ve GBP değer kaybetti. GBP/USD paritesinde kısa, EUR/GBP paritesinde uzun pozisyonumuzu korumaya devam ediyoruz (bakınız grafik).
  • IMF dün yayınladığı raporunda adeta zift karası bir ton kullanmış: "Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma." 2020 yılı için büyüme tahminini % - 4,9'a güncellerken, Türkiye ile ilgili tahminlerinde değişikliğe gidilmedi: Bu yıl %5 daralma, gelecek yıl ise %5 büyüme. Bu kadar karamsar bir tablo açıkcası öngörmüyoruz.
  • İçeride ise yabancı yatırımcı eksikliğinde, Türk mali piyasaları dünyadan kopuk bir seyir izlemeye devam ediyor. Borsa İstanbul’un MSCI endekslerinden çıkarılma ihtimalinin tartışıldığı ve küresel piyasaların sert satış baskısına boyun eğdiği dünkü günde, BIST100 endeksi %0,80 düşüş kaydetti (bakınız grafik).
  • USD/TRY kurunda 6,84-6,85 seviyesi geçilmeden yorum yapmayacağımızı uzun bir süredir söylüyorduk. Bize okurlarımız kızsa da, tam 10 gündür USD/TRY 6,85 seviyesinde çakılı bir şekilde bekliyor! (bakınız grafik).
  • Türk mali piyasaları açısından bugün önemli bir gün. TCMB'nin olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından 50 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyoruz. Her ne kadar enflasyona göre reel bir getiriden söz edemesek de veya kur cephesindeki yüksek seyir korunsa da, dünyanın şu anda virüsle mücadelesinde izlediği ultra gevşek para politikasının cazibesine PPK’nın da kapılarak politika faizini indirmesini bekliyoruz (bakınız grafik).
  • Dün, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türk bankacılık sektörüne ilişkin bir rapor yayımlayarak bankaların aktif kalitesinde önemli bir bozulma beklendiğini, tahsili gecikmiş alacak oranının, yapılandırmaların da dahil edildiği bir senaryoda, %20 olabileceğine dikkat çekti. Borsanın lokomotifi olan XBANK (bankacılık endeksi) dün günü %2,6 düşüşle tamamladı.
  • Küresel borsaları değerleme anlamında pahalı bulduğumuzu, pek çok hissenin aşırı alım bölgesine geldiğini, hatta son günlerde içerde de riske dikkat çekerek “çanlar kimin için çalıyor” diyerek manşet atmıştık. Dünkü raporumuzda da, borsalara, son dönemlerde getiri arayışı ile yönelen deneyimsiz yeni yatırımcı kesimin çok dikkatli olunması gerektiği yönünde uyarmıştık. Gelinen noktada, hisse senetleri üzerinde biriken enerjinin açığa çıkması için satışların devam etmesini olası buluyoruz.
  • Bugün, her ne kadar güdemin bir numarasını TCMB’nin olağan PPK toplantısı teşkil etse de, her Perşembe günü olduğu üzere, haftalık para ve banka istatistiklerini takip edeceğiz. Dışarda ise ABD’de büyüme rakamları ile Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları takip edilecek.
  • Sabah saatlerinde Asya borsalarının, dünden sarkan olumsuz havayı maalesef kucakladıkları görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 ; Kore borsası ise %2 aşağıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemleri de satıcılı bir hava görülüyor. Açıkcası bugünün pek de iyimser geçmeyeceğini düşünüyoruz. Dolar düşen risk iştahı ile biraz daha değer kazanabilir. İçerde ise havanın dışarısı kadar sert olmayacağını düşünüyoruz.

Ø  USD/TRY: Demir attım yalnızlığa

Londra piyasalarına TL veremeyen yurtiçi bankalar bir tarafta, yerlilerin döviz ile aşkını frenlemek için getirilen bsiv ve valör uygulaması gibi tedbirler diğer tarafta, USD/TRY cephesinde dalga boyunu iyice azalttı.

USD/TRY kuru tam on gündür 6,85 seviyesinin etrafında çok dar bir bantta işlem görerek adeta ‘bekliyor’. Yukarı yönlü bir atakta, 6,91 seviyesinin takip edilebilir.

15930853521c7ff77477cce7f91a0394b1a2859b7f_1_1200.jpg Ø  Borsa İstanbul: Düzeltme bekliyoruz

Dünyanın en büyük endeks sağlayıcısı MSCI, Türkiye'yi gelişmekte olan ülkeler endeksinden çıkarıp bir alt endekse alabileceği uyarısında bulundu. Gerekçe olarak, açığa satış yasağının piyasaya erişimi olumsuz etkilediği belirtildi. Yabancı yatırımcı katılımının oldukça düştüğü Türk mali piyasalarında, bu beklenti yabancı payını daha da düşürebilir; orta ve uzun vadede taze fon girişini engelleyebilir.

Son 65 günde %42 değer kazanan endekste, teknik göstergeler de aşırı alım bölgesinde sat sinyali üreterek düzeltme hareketinin gerekliliğine işaret ediyor.

1593085352c5302625a026e8fead49f014088a8de5_2_1200.jpg  

Ø  TCMB PPK: 50 baz puan faiz indirimi bekliyoruz

Geçen sene Temmuz ayında başlayan faiz indirim döngüsü, hız kesmeden devam ediyor. Bugün olağan bir şekilde toplanacak olan PPK’ın politika faizini %8,25 seviyesinden 50 baz puan daha indirmesini bekliyoruz.

15930853527336e82fb75427380232228358b92048_3_1200.jpg  

Ø  GBP/USD: Kar alma noktasına ilerliyoruz

İngiltere cephesinde genel ekonomik tablo pek de iç açıcı gözükmüyor. Her ne kadar dün açıklanan PMI verileri moral olsa da, devam eden Brexit belirsizliği ve Merkez Bankası’nın olumsuz büyüme tahminleri, Sterlin üzerinde baskı kurmaya devam edebilir. 1,27-1,28 aralığından açtığımız Sterlin kısa pozisyonumuzu, aşağıda 1,2250 – 1,2350 bandında kademeli alımla kapatmayı planlıyoruz.

1593085353201769108de0b69487fa04a42107b1ed_4_1200.jpg
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.