Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 02/04/2018 – Pazartesi
 
  • Paskalya tatili nedeniyle düşük işlem hacimli seyir bugün de korunabilir 
  • Yarın TÜİK tarafından açıklanacak resmi enflasyon verileri gündemin bir numarası olarak takip ediliyor 
  • TCMB’nin yılın ikinci yarısına yönelik açıkladığı vadeli döviz satım ihalelerinin piyasada majör bir etki doğurmayacağını düşünüyoruz 
  • USD/TL kurunda aşağıda 3,9350 seviyesinin zarar kes olarak takip ediyoruz
 
Gerek Paskalya tatilinin getirdiği dinginlik, gerekse aşırı alım bölgesine ulaşılması ardından meydana gelen düzeltme isteği, gerekse de, ay ve dönem sonunu iyi kapatma isteğinin bir parçası olarak Cuma günü USD/TL kuru 3,94 seviyelerine kadar gerileyerek günü hacimsiz bir şekilde dalgalanarak tamamladığına şahit olduk. Seçimlere gidilirken, enflasyonla mücadelenin büyümenin yanında ikinci planda kaldığı yönünde artan inanışlar, % 7,4 seviyesinde gerçekleşen büyümenin yan etkileri olarak meydana çıkan cari işlemler açığının ekonominin büyüklüğünün yeniden % 6’lı seviyelerine yükselmesi, bütçe açığında meydana gelen genişleme ve bunların neticesinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den gelen not indirimi, Türk Mali piyasalarında Mart ayının tatsız bir şekilde tamamlanmasına neden oldu.

USD/TL kuru yeni yıla başladığı 3,75’li seviyelere nazaran bakıldığında, 4,01 seviyesine yükselerek % 7,5 civarında değer kaybederken, EUR/TL % 9 ; GBP/TL % 11 ve elbette en doğru gösterge olan (½ USD/TL + ½ EUR/TL) oluşan sepet bazında Türk Lirası % 8’den fazla ilk çeyrek içerisinde değer kaybetti. Faiz tarafından konuya yaklaşıldığında, benzer bir şekilde, seneye % 11,60 seviyelerinde başlayan 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, ilk çeyreğin son haftasında % 13 seviyesine dayanarak % 11 yükseliş kaydetti. Borsa cephesinin kur ve faizden ayrışan yapısı ilk çeyrekte de ön plana çıktı. Kapanış itibarı ile, Borsa İstanbul’un ilk çeyrekte önemli bir değişim kaydetmediğini görüyoruz.

Öte yandan, hafta sonu, TCMB’nin yılın ikinci çeyreği için açıkladığı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerini miktarsal olarak artırdığını (2,9 milyar dolar daha fazla satılacak) görüyoruz. TCMB, resmi tatil olmayan günlerde bir ay vadeli ihalelerde haftada beş kez, üç ay vadelide haftada bir kez, altı ay vadelide iki haftada bir kez olmak üzere devam edecek. İlk çeyrekte bir ay vadeli ihaleler haftada üç kez düzenlenirken, ikinci çeyrekte ihale günlerinin her güne çıktığını görüyoruz.

Yeni gün ve ay başlangıcında, Asya piyasalarında, satıcılı bir havanın hakim olduğunu not etmek gerekiyor. ABD’nin ticari korumacılık yönünde attığı adımlara cılız da olsa Çin’in verdiği tepki ardından riskten kaçınmayı seçen ve hisse senedi piyasalarından çıkan paranın tahvil piyasalarına girmesi ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri yeniden % 2,75 seviyelerine kadar geriledi. Özellikle, ABD borsalarının uzun bir zaman ardından çeyreği değer kaybederek tamamladıklarının da not etmemiz gerekiyor. 

Açılışta da söz ettiğimiz üzere, Paskalya tatili nedeniyle oldukça sakin geçen Cuma gününün ardından, yeni gün başlangıcında da küresel mali piyasalarda dingin bir seyir görüyoruz. Avrupa piyasaları bugün de Paskalya tatilinin sürüyor olması nedeniyle kapalı konumda olacak. Londra piyasalarını kapalı olduğu günlerde içerde kurun sakin kalmaya devam ettiğine şahit oluyoruz. Yeni ayın ilk günü sakin olsa da, haftanın geriye kalanı yoğun veri akışına sahne olacak. İçerde haliyle en önemli gündem maddesi, yarın açıklanacak resmi enflasyon verisi olarak ön plana çıkıyor. Dün İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Mart ayı için açıkladığı TÜFE’ye denk gelen İstanbul için enflasyon verisi, bizlere yarın açıklanacak enflasyonun % 1 olan medyan beklentinin az bir miktar üzerinde açıklanabileceği izlenimi uyandırıyor. Özellikle, tahmin edilmesi zor olan gıda enflasyonuna bakıldığında, manşet verinin aylık bazda % 1,2 açıklanabileceği konuşuluyor. 2017 Mart ayında, aylık enflasyonun % 1,02 olarak gerçekleştiği düşünülürse, Mart 2018 enflasyonunun % 1,02’nin üzerinde gelmesi, manşet yıllık enflasyonu % 10,26 (Şubat 2018) üzerine taşıyabilir. İçerde yarın açıklanacak enflasyon, dışarda ise ABD’de bugün açıklanacak imalat sanayi ISM verisi, Çarşamba hizmet sektörü ISM verisi, Cuma günü ise her ayın ilk Cuması olduğu üzere istihdam raporu takip edilecek.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.